Теми статей
Обрати теми

Строки прийняття податкових повідомлень-рішень слід відрізняти від строків їх надсилання (вручення)

Редакція БР
Лист від 22.05.2012 р. № 8770/6/10-1115/2106

II

Строки прийняття податкових повідомлень-рішень слід відрізняти від строків їх надсилання (вручення)

Лист Державної податкової служби України
від 22.05.2012 р. № 8770/6/10-1115/2106

Державна податкова служба України за результатами розгляду вашого звернення <...> щодо застосування окремих норм Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами і доповненнями (далі — Кодекс), повідомляє.

Пунктом 86.1 статті 86 Кодексу встановлено, що результати перевірок (крім камеральних) оформлюються у формі акта або довідки, які підписуються посадовими особами органу державної податкової служби та платниками податків або їх законними представниками (у разі наявності). У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.

Порядок оформлення результатів документальних перевірок з питань дотримання податкового , валютного та іншого законодавства затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 р. № 984, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.01.2011 р. за № 34/18772 (далі — Порядок). Відповідно до п. 3 розд. I Порядку акт — це службовий документ, який підтверджує факт проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності платника податків і є носієм доказової інформації про виявлені порушення вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби. Пунктом 7 розд. IV Порядку передбачено, що за результатами розгляду керівником органу державної податкової служби (його заступником) акта перевірки, заперечень посадових осіб платника податків або його законних представників та інших матеріалів перевірки у терміни та порядку, встановлені Кодексом, приймаються відповідні податкові повідомлення-рішення.

Водночас згідно з п. 86.7 статті 86 Кодексу у разі незгоди платника податків або його законних представників з висновками перевірки чи фактами та даними , викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта (довідки). Такі заперечення розглядаються органом державної податкової служби протягом п’яти робочих днів, що настають за днем їх отримання (днем завершення перевірки, проведеної у зв’язку з необхідністю з’ясування обставин, що не були досліджені під час перевірки та зазначені у зауваженнях), та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному статтею 58 Кодексу, для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень.

Податкове повідомлення-рішення приймається у порядку і строки, передбачені п. 86.8 статті 86 Кодексу, зокрема, приймається керівником податкового органу (його заступником) протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків акта перевірки у порядку, передбаченому статтею 58 Кодексу, для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень, а за наявності заперечень посадових осіб платника податків до акта перевірки приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки — протягом трьох робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень і надання (надсилання) письмової відповіді платнику податків.

Тобто якщо відповідь на заперечення до акта перевірки отримано, то податкове повідомлення-рішення має бути прийнято протягом трьох робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень і надання (надсилання) такої письмової відповіді. При цьому для правильного розуміння цієї норми Кодексу потрібно відрізняти строки прийняття податкового повідомлення-рішення від строку його надсилання (вручення) платнику податку.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

При цьому нормами ПКУ й положеннями Порядку направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом ДПАУ від 22.10.2010 р. № 985, не передбачено граничних строків для надсилання податкових повідомлень-рішень, про що ДПАУ повідомила у листі від 10.04.2012 р. (див. попередній документ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі