Теми статей
Обрати теми

Зміна директора: як повідомити держоргани

Редакція БР
Відповідь на запитання

Шеф вибув,
хай живе шеф!

Зміна директора: як повідомити держоргани

На нашому підприємстві (ТОВ) змінився директор. Кого, яким чином і в який строк необхідно повідомити про зміну директора?

Яку відповідальність передбачено за несвоєчасне подання відомостей про зміну керівництва підприємства?

Нагадаємо : частиною 2 статті 17 Закону від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон № 755, див. його, зі змінами, у «Бухгалтері» № 18’2012 у розділі «Тема» ) встановлено, що прізвище, ім’я, по батькові, дата обрання (призначення) та ідентифікаційні коди тих, кого обрали (призначили) до органу управління юрособи, уповноважили представляти останню в правовідносинах із третіми особами, а також тих, хто має право вчиняти дії від імені юрособи без довіреності, у тому числі підписувати договори, є відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР).

Ці відомості не потрібно зазначати в статуті чи інших установчих документах юрособи*, а порядок їх оновлення в ЄДР урегульовано ст. 19 Закону № 755.

* Про перелік обов’язкових відомостей — див. у ч. 1 ст. 143 ЦК («Бухгалтер» № 30’2005, с. 4т) і ч. 1 ст. 51 Закону «Про господарські товариства» («Бухгалтер» № 33’2007, с. 23).

Наприклад, згідно із ч. 1 ст. 19 при зміні директора підприємство має внести зміни до відомостей про підприємство, що містяться в ЄДР, подавши держреєстратору заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР.

У ч. 2 ст. 19 Закону № 755 зазначається, що при зміні керівника до реєстраційної картки слід додатково долучити примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юрособи про відповідну зміну та/або розпорядчого документа про призначення нового директора.**

** На думку Держпідприємництва, яку викладено в листі від 11.08.2008 р. № 6841 (див. «Бухгалтер» № 21’2010, с. 9т), у разі зміни керівника товариства документом, що підтверджує уповноваженість новопризначеного керівника, може бути протокол загальних зборів про призначення його на цю посаду.

Принагідно виникає питання про те, хто має підписувати і подавати реєстраційну картку про внесення змін (форма 4, затверджена наказом Мін’юсту від 14.10.2011 р. № 3178/5).

У своєму листі від 30.05.2007 р. № 3882 (див. «Бухгалтер» № 28’2007, с. 28–29) Держпідприємництво роз’яснило, що реєстраційну картку повинен підписувати і подавати попередній керівник до призначення нового керівника або вже призначений на цю посаду новий керівник.

Якщо з документами буде все в порядку, то держреєстратор зобов’язаний внести оновлені відомості про юрособу до ЄДР не пізніше наступного робочого дня з дати набрання ними чинності й у той самий день повідомити про зміни відповідні органи статистики, ДПС і ПФУ (ч. 9 ст. 19 Закону № 755).

При цьому згідно із ч. 10 ст. 19 Закону № 755 він повинен безоплатно видати (відправити) юрособі нову виписку з ЄДР (у якій зазначаються, зокрема, відомості про керівника підприємства).

Згідно зі змінами, внесеними Законом від 24.05.2012 р. № 4839-VI (див. «Бухгалтер» № 24’2012, с. 23), які наберуть чинності з 17.12.2012 р., ці дії мають бути здійснені не пізніше наступного робочого дня після одержання від органів статистики, ДПС, ПФУ відомостей про внесення відповідних відомостей до відомчих реєстрів.

Звертаємо увагу на те, що в Законі № 755 не йдеться про строки звернення до держреєстратора у разі призначення нового директора. Водночас затягувати з оновленням відомостей про директора не слід, адже в підприємства можуть виникнути проблеми зі здаванням звітності, підписанням договорів тощо.

 

А чи треба повідомляти органи ДПС у разі, якщо відбулася зміна керівника підприємства?

Так, про це прямо йдеться у п. 66.4 ПКУ:

«Платники податків — юридичні особи та їх відокремлені підрозділи зобов’язані подати органу державної податкової служби відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби. Відповідальність за неподання такої інформації визначається цим Кодексом».

У зв’язку з цим нагадаємо, що згідно із ч. 3 ст. 8 Закону від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», зі змінами (див. «Бухгалтер» № 3’2012, с. 4 т), відповідальність за організацію бухгалтерського обліку несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), яка здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність директора за складання податкової звітності випливає з п/п. 47.1.1 ПКУ.

Що ж буде, якщо підприємство вчасно не відрапортує органу ДПС про зміну свого керівника, тобто не укладеться в 10-денний строк? Тоді відповідно до п. 117.1 ПКУ за таке зволікання йому доведеться сплатити штраф у розмірі 510 грн*.

* У разі неусунення таких порушень або за ті самі самі дії, вчинені протягом року особою, до якої застосовували ці штрафи раніше, підприємству загрожує штраф уже в розмірі 1020 грн.

Далі детальніше зупинимося на тому, як необхідно повідомляти орган ДПС. Для цього слід звернутися до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588, див. його у «Бухгалтері» № 7’2012 у розділі «Тема» ).

Пункт 9.3 Порядку № 1588 вимагає від юросіб у разі зміни відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку подавати реєстраційну заяву за ф. № 1-ОПП із позначкою «Зміни» в 10-денний строк від дня виникнення змін в облікових даних платників податків (тобто від дня внесення держреєстратором змін до ЄДР).

Причому в розглядуваній ситуації підприємству необхідно отримати в органі ДПС нову довідку за ф. № 4-ОПП, у якій також вказуються відомості про керівника. Її повинні видати (надіслати) протягом 2 робочих днів після звернення із зазначенням причин заміни і доданою до нього старою довідкою (п. 9.4 Порядку № 1588).

І ще один момент. У ЄБПЗ податківці роз’яснили, що у разі зміни керівництва юрособі не потрібно переукладати договір з органом ДПС про подання звітності в електронному вигляді, однак у строк до моменту надсилання наступної електронної звітності необхідно отримати нові посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб підприємства, які мають право підпису документів (керівника, бухгалтера).**

** Див. «Бухгалтер» № 23’2012, с. 37.

А ось обов’язок підприємств повідомляти Пенсійний фонд (як, втім, й інші соцстрахівські фонди) про зміну своїх керівників чинне законодавство не передбачає. І на тому, як то кажуть, спасибі.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі