Теми статей
Обрати теми

Орендар не має права на ПК за операціями поліпшення цілісного майнового комплексу

Редакція БР
Лист від 06.04.2012 р. № 10156/7/15-3417-09, 5153/5/15-3416

— В тебе свербіло поліпшувати,
 так а держава до чого?

Орендар не має права на ПК за операціями
 поліпшення цілісного майнового комплексу

Лист Державної податкової служби України
від 06.04.2012 р. № 10156/7/15-3417-09,
№ 5153/5/15-3416

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо правомірності формування податкового кредиту за операціями з поліпшення основних фондів, що орендовані як цілісний майновий комплекс державного підприємства, надісланий на розгляд ДПС України листом Міністерства фінансів України <...>, та аналогічний запит Державної податкової служби в Івано-Франківській області <...> і повідомляє.

Правила формування податкового кредиту з податку на додану вартість визначаються статтею 198 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс). Згідно з пунктом 198.3 статті 198 розділу V Кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Як викладено в запиті платника, згідно з умовами договору оренди цілісного майнового комплексу <...> поліпшення орендованого майна, здійснені орендарем, є власністю держави.

Враховуючи викладене, орендар не має права на формування податкового кредиту за операціями з поліпшення орендованого майна.

В доповнення до викладеного Державна податкова служба України інформує, що згідно з підпунктом 196.1.15 статті 196 розділу V Кодексу операції з оплати, орендної плати чи концесійного платежу за договорами відповідно оренди чи концесії цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами виступають органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, а платежі відповідно до закону зараховуються до Державного бюджету України або місцевого бюджету, не є об’єктом оподаткування.

Заступник Голови
А. Ігнатов

Від редакції

Украй сумнівний висновок. На наш погляд, ключовим у цьому випадку повинен бути факт використання поліпшеного майна в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності орендаря. У такому разі він через пряму вказівку п. 198.3 ПКУ має право на податковий кредит.

Про поліпшення основних засобів — див. також матеріал на с. 42–46 цього випуску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі