Теми статей
Обрати теми

ЄП при продажу ЦП: оподатковується — лише прибуток!

Редакція БР
Відповідь на запитання

Ви б у своєму журнальчику

                                                             такому хорошому

ще б довідочку опублікували —
мовляв, писали
при здоровому глузді
і без примушування,
 зобов’язуємося не передумати...

ЄП при продажу ЦП: оподатковується — лише прибуток!

Яким чином юридичною особою — платником єдиного податку оподатковуються операції від продажу цінних паперів?

Платники єдиного податку, які відповідають критеріям, визначеним у п/п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обчислення об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном України (п. 44.2 ст. 44 Податкового кодексу).

Наказом [Мінфіну України від 15.06.2011 р.] № 720 [«Про затвердження Методичних рекомендацій із застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами» (далі — наказ № 720)] затверджено Методичні рекомендації із застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами — юридичними особами (далі — Методичні рекомендації),* які мають право на ведення спрощеного обліку доходів і витрат.

Згідно з п. 2 Методичних рекомендацій малі підприємстваюридичні особи визначають систему регістрів, порядок і спосіб реєстрації та узагальнення інформації в них без застосування подвійного запису для складання спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва за формою відповідно до додатка 2 до П(С)БО 25**. Тобто спрощена система бухобліку і звітності для юридичних осіб — платників єдиного податку передбачає, зокрема, складання фінансової звітності відповідно до П(С)БО 25 та застосування регістрів бухобліку для малих підприємств, затверджених наказом № 720.

Суб’єкти малого підприємництва, які мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат, визнають витрати і доходи з урахуванням вимог Податкового кодексу і відносять суми, які не визнаються цим Кодексом витратами або доходами, безпосередньо на фінансовий результат після оподаткування (п. 8 П(С)БО 25).

Оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами визначено п. 153.8 ст. 153 Податкового кодексу.

Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу (обміну, викупу емітентом, погашення або інших способів відчуження) кожного з окремих видів цінних паперів та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, отримані (нараховані) платником податку, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником податку внаслідок придбання цінних паперів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав цього самого виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього самого виду минулих періодів), прибуток включається до складу доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду.

Таким чином, єдиним податком оподатковується дохід у вигляді позитивної різниці між отриманим юридичною особою — платником єдиного податку доходом від продажу окремого виду цінного паперу та понесеними (нарахованими) таким платником витратами внаслідок придбання такого виду цінного паперу.

Консультацію підготовлено за участі

Н. Пасічник , заступника начальника
Управління по роботі з Єдиною базою
податкових знань та письмових звернень
платників податків інформаційно-довідкового
 департаменту державної податкової
 служби — начальника відділу,

І. Денисенко, О. Іваницькою,
Я. Мірошник
та О. Янчевською,
головних державних податкових інспекторів

«Вісник податкової служби України» № 19/2012

Від редакції

Дякуємо за гуманізм, але зі ст. 292 ПКУ такий підхід не випливає.

А якщо витрати на дату одержання попередньої оплати за ЦП ще невідомі, то, мабуть, слід оподаткувати ЄП усю суму, а потім проводити коригування — посилаючись на наведену консультацію.

 

* Див. «Бухгалтер» № 26’2011, с. 14–35.— Ред.

** Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», затвердженого наказом Мінфіну України від 25.02.2000 р. № 39.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі