Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання практики застосування статей 785 та 786 Цивільного кодексу України

Редакція БР
Лист від 29.05.2012 р. № 01-06/735/2012

НЕустойка, але і НЕ неустойка…

Інформаційний лист
Вищого господарського суду України
від 29.05.2012 р. № 01-06/735/2012

Про деякі питання
практики застосування
статей 785 та 786
Цивільного кодексу України

Господарським судам України

У зв’язку з виникненням у судовій практиці питань, пов’язаних із застосуванням статей 785 та 786 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України) у розгляді справ зі спорів про стягнення неустойки за прострочення виконання зобов’язань з повернення об’єкта оренди та про відшкодування збитків у зв’язку з пошкодженням речі, яка була передана у користування наймачеві, вважаємо за необхідне звернути увагу на таке.

1. Відповідно до частини першої статті 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Частиною другою цієї статті передбачено, що у разі невиконання наймачем обов’язку щодо повернення речі наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Неустойка, стягнення якої передбачено частиною другою статті 785 ЦК України, є самостійною майновою відповідальністю у сфері орендних правовідносин і визначається законодавцем як подвійна плата за користування річчю за час прострочення, а тому застосування до неї спеціальної позовної давності є неправильним* (див. постанову Верховного Суду України від 20 березня 2012 року у справі № 40/117).

Таким чином, ця неустойка не може бути ототожнена з неустойкою (штрафом, пенею), передбаченою пунктом 1 частини другої статті 258 ЦК України, оскільки, на відміну від приписів статті 549 ЦК України, її обчислення не здійснюється у відсотках від суми невиконання або неналежного виконання зобов’язання (штраф), а також у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання (пеня).

Від редакції

Цікаво , якщо у ст. 785 ЦК йдеться не про неустойку в її звичайному розумінні (див. ст. 549 ЦК), то навіщо тоді взагалі в цій статті використовувати термін «неустойка»? Така собі специфічна неустойка, що не є неустойкою...

 

2. Згідно з частиною першою статті 786 ЦК України до вимог про відшкодування збитків у зв’язку з пошкодженням речі, яка була передана у користування наймачеві, а також до вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі застосовується позовна давність в один рік.

Частиною другою цієї статті встановлено момент початку перебігу строку позовної давності за вимогами наймодавця та наймача, а саме: перебіг позовної давності стосовно вимог наймодавця починається з моменту повернення речі наймачем, а щодо вимог наймача з моменту припинення договору найму.

За змістом приписів частини першої і частини другої статті 786 ЦК України правило щодо початку перебігу позовної давності застосовується лише до відповідних вимог наймодавця і наймача, передбачених частиною першою цієї статті.**

До всіх інших вимог, які випливають із договору найму, застосовуються загальні правила щодо початку перебігу позовної давності, визначені частиною першою статті 261 ЦК України.

Голова Вищого господарського суду України
В. Татьков

 

* Спеціальну позовну давність для стягнення неустойки (штрафу, пені)один рік — установлено ст. 258 ЦК.— Ред.

** Тобто про відшкодування збитків, пов’язаних з пошкодженням, і про відшкодування витрат на поліпшення речі.— Ред.

*** Тобто з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права, або про особу, яка його порушила .— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі