Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Харків голландський

У Харкові — помаранчева окупація. Голландці — всюди. Зі своїми прапорами , до неподобства схожими на російський , із пивом, у всьому помаранчевому — задоволені, товсті, щасливі, усміхнені .

Гарне в них, напевно, життя.

Із підворіть на них — та їхній урочистий марш спеціально вимитими вулицями міста — вилазять подивитися наші, просто щоб побачити радісних безтурботних людей, у яких немає проблем і які легко й безпечно зважилися на колективний багатотисячний десант до далекої східної глибинки.

— А що це в нас у фонтані біля пам’ятника закоханим помаранчева вода? Іржава, чи що?

— Ні, це голландці кинули барвник

Їхні « ПСВ» та « АЗ» тут уже грали — і зовсім недавно, але такої масштабної навали, як зараз на Євро, звісно, не було.

Подекуди трапляються випадкові датчани — вони грають теж, але тільки один матч, а от голландці — всі три гри проводять у Харкові .

У колоні — маленький кволий дідусь, років 80. У руках — прапор-триколор (украдений Петром I, який змінив порядок кольорів), на футболці на спині — напис: 16 V. Persie. Це означає — № 16 Ван Персі.

Їм би наші турботи.

Нам би їхні посмішки.

А закінчиться євроказка — і летючі голландці полетять на свою амстердамщину-гаагщину. У свої жалюгідні квартали червоних ліхтарів, до своїх млинів і тюльпанів, у край свободи, наркотиків та іншої розпусти.

Вони полетять — і не пообіцяють повернутися

Дядечка, рідненьки, не летіть, будь ласка!

P.S . Голландці фотографувалися біля головного харківського монумента — пам’ятника Шевченку. Залізли прямо до самої Катерини з дитям, з якої починається композиція під Тарасом (від нещасного минулого до щасливого колишнього сьогодення, яке потім виявилося ще більш нещасним). Отримавши стільки мужиків, ще й чужоземних, Катерина стала виглядати набагато щасливішою, а дитина ніби знайшла колективного тата. Так через 77 років соціальна ідея пам’ятника набула нового прочитання.

Ще епізод. Два нідерланда в усьому помаранчевому фотографували оперний театр. Я чемно посторонився, щоб не заважати й не заступати, а вони — щирою голландською:

— Олександре Вікторовичу, Ви не хочете, щоб ми Вас сфотографували?..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі