Теми статей
Обрати теми

Виробництво продукції з давальницької сировини: чи можна ПриПЄПу залишитися в гр. 2

Редакція БР
Відповідь на запитання

Якщо без сировини,
то й 5% —
не так уже багато

Виробництво продукції з давальницької сировини:
чи можна ПриПЄПу залишитися в гр. 2

ФОП на єдиному податку (2-а група) займається виробництвом біжутерії (у Свідоцтві зазначено вид діяльності за КВЕД ДК 009:2010: клас 32.13 «Виробництво біжутерії та подібних виробів»). Зараз ПриПЄП прийняв замовлення від юридичної особи на виготовлення біжутерії з її давальницької сировини.

Яку госпдіяльність у цьому випадку здійснює ПриПЄП — виробництво біжутерії чи надання послуг з її виготовлення?

Чи може ПриПЄП 2-ї групи мати такі замовлення? Чи він зобов’язаний перейти до 3-ї групи?

Для того щоб відповісти на перше запитання, необхідно усвідомити суть операцій із давальницькою сировиною (далі — ДС). Визначення поняття «давальницька сировина» міститься у п/п. 14.1.41 ПКУ. Під нею слід розуміти

«сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб’єкта господарювання ( замовника) і передаються іншому суб’єкту господарювання ( виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі».

Таким чином, головна ознака давальницьких схем — право власності замовника на ДС на кожному етапі переробки, а також виготовлену з неї продукцію.

За своїми ознаками договір на переробку ДС між вітчизняними суб’єктами господарювання відповідає договору підряду (див. § 1 (ст. 837–864) гл. 61 «Підряд» ЦК у «Бухгалтері» № 3’2004 на с. 28т–32т), за яким одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник прийняти й оплатити виконану роботу.

Водночас у договорі на переробку ДС можуть бути додатково елементи інших договорів (такий договір називають змішаним). Наприклад, якщо виконавець не тільки виготовляє продукцію, але й зберігає і навіть продає її. Тоді до нього слід застосовувати й норми ЦК, які регулюють такі договори.

Особливість давальницького договору з точки зору цивільного законодавства полягає в тому, що роботи виконують із сировини замовника (ст. 840 ЦК).

Враховуючи вищевикладене, ми вважаємо, що, здійснюючи виготовлення біжутерії з давальницької сировини, ПриПЄП займається не виробництвом*, а наданням послуг** з її виготовлення.

* У «Бухгалтері» № 3’2009 на с. 40–43 ми доводили, що виробнича діяльність передбачає, що підприємець не тільки переробляє закуплену сировину, матеріали тощо, але й реалізує власну продукцію.

Із таким підходом згодна й ДПАУ (див. її лист від 14.02.2007 р. № 1440/6/23­8019 у «Бухгалтері» № 12’2007 на с. 28). При цьому вона посилається на визначення терміна «виробництво (виготовлення)», яке міститься у Законі « Про ліцензування певних видів господарської діяльності», стаття 1 якого встановлює, що

«виробництво (виготовлення) — діяльність, пов’язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва».

За давальницьким договором право власності на виготовлену продукцію ПриПЄПові не належить.

** Про те, що за широкого підходу до розуміння терміна « послуги» він охоплює також і роботи, у зв’язку із чим ПриПЄП гр. 2 може виконувати роботи, ми говорили у «Бухгалтері» № 48’2011 на с. 42–43.

Нагадаємо, що відповідно до п/п. 2 п. 291.4 ПКУ в 2-й групі можуть працювати фізособи-підприємці, які, зокрема, здійснюють виробництво та продаж товарів. Тобто для ПриПЄПа у цій сфері діяльності жодних обмежень щодо споживачів не існує.

Інша річ — послуги. Згідно з вищевказаною нормою фізособи платники ЄП можуть здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню. Якщо замовником біжутерії є юрособа-загальносистемник (або підприємець на загальній системі оподаткування), ця діяльність для фізособи-підприємця є порушенням умов роботи у 2-й групі платників ЄП. Надавати послуги таким замовникам він зможе, будучи платником ЄП гр. 3.

Згодні з цим і податківці, про що свідчить їхня Узагальнююча податкова консультація щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 137 (див. «Бухгалтер» № 9’2012, с. 20–21). Із неї випливає, що якщо за договором замовником послуг є суб’єкт господарювання, який не є платником ЄП, а виконавцемпідприємець, те останньому відкрита дорога лише до групи 3 платників ЄП.

Звертаємо увагу на те, що Законом від 24.05.2012 р. № 4843 (законопроект № 9661-д) внесено зміни до багатьох норм ПКУ (Закон Президентом поки що не підписано), зокрема ст. 298 ПКУ доповнено п/п. 298.1.5. Це доповнення із 01.07.2012 р. узаконює можливість переходу протягом звітного року платників ЄП з однієї групи до іншої*, тобто зі сплати однієї ставки ЄП на сплату іншої його ставки. Порядок переходу — приблизно такий самий, яким був порядок переходу на єдиний податок за часів єдиноподаткового Указу : шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

* Про те, що ПриПЄП не має права змінювати групу платників ЄП протягом року, за винятком випадків, коли ПриПЄП 1­ї або 2­ї групи перевищує граничний обсяг своєї групи,— див. «Бухгалтер» № 17’2012, с. 35.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі