Теми статей
Обрати теми

ПриПЄП групи 3 зменшити свій дохід на суму ЄСВ не може

Редакція БР
Відповідь на запитання

Все одно сплачуєте мало,
тож сперечатися — зухвало

ПриПЄП групи 3 зменшити свій дохід на суму ЄСВ не може

Просимо роз’яснити, чи можна з доходу, отриманого ПриПЄПом групи III, вираховувати єдиний соціальний внесок.

Прямої відповіді на це запитання у главі 1 розділу XIV, присвяченій спрощеній системі оподаткування, не знайти. Тож розберемося самі.

Передусім зазначимо, що причиною цього запитання для багатьох єдиноподатників стало не дуже вдале формулювання п. 292.10 ПКУ:

«Не є доходом суми податків і зборів , утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону».

Користуючись цією нормою, деякі ПриПЄПи гр. III зменшили свій дохід за I квартал 2012 року на суму ЄСВ. На наш погляд, настільки необачно могли вчинити тільки відчайдушно сміливі ПриПЄПи, адже в п. 292.10 ПКУ йдеться про те, що нараховані суми ЄСВ не є доходом, але нічого не сказано щодо можливого зменшення доходу на суми ЄСВ. Погодьтеся, що не включати до доходу і зменшувати дохід — абсолютно різні дії, результат здійснення яких впливає на суму ЄП, яка сплачується до бюджету.

Для того щоб відповістити на поставлене запитання, розглянемо структуру п. 292.10 ПКУ детальніше щодо ЄСВ.

Одразу ж виникає доречне запитання: про які суми ЄСВ йдеться у цій нормі? Формальна відповідь: про суми, нараховані (утримані) платником ЄП відповідно до закону, тобто Закону про ЄСВ.

Чому ми говоримо про нарахування/утримання ЄСВ, хоча в другій частині (після коми) п. 292.10 ПКУ йдеться тільки про нараховані суми ЄСВ?

Звертаємо увагу на те, що в першій частині цієї норми (до коми) платник ЄП представлений як податковий агент, який має утримувати податки і збори із сум, виплачених фізособам, наприклад ПДФО. Формально ЄСВ не належить до податків і зборів: згідно з п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ (див. «Бухгалтер» № 47’2010, с. 5) він зветься консолідованим страховим внеском. Проте страхувальники, до яких за певних умов належать платники ЄП, також не тільки нараховують, але й утримують ЄСВ, тобто виконують, власне, функції податкового агента. Водночас коли ПриПЄП сплачує ЄСВ за себе, то він податковим агентом не є. Тому, на наш погляд, законодавець і розділив першу та другу частини п. 292.10 ПКУ сполучником «а також».

Кому, з кого і які суми може нарахувати (утримати) платник ЄП?

По-перше, при виплаті доходу фізособі (як зарплати або за деякими цивільно-правовими договорами) ПриПЄП повинен нарахувати ЄСВ на суму доходу і сплатити її до ПФУ за свій рахунок (див. ст. 8 Закону про ЄСВ там же на с. 10–16).

Зрозуміло, що такі нарахування не є доходом ПриПЄПа, адже в результаті зазначених дій до нього не надходять кошти, а навпаки — він їх витрачає.

По-друге, при виплаті доходу фізособі єдиноподатник, як і будь-який податковий агент, зобов’язаний утримати з виплачуваного доходу ЄСВ і перерахувати цю суму до ПФУ (ст. 8 і 9 Закону про ЄСВ). Такі утримання також не належать ані до доходу, ані до витрат платника ЄП, оскільки ці суми йому не належать.

По-третє, як відомо, усі єдиноподатники (незалежно від групи) нараховують і вносять ЄСВ на рахунки ПФУ за себе — у сумі 34,7% від мінімальної заробітної плати (ч. 11 ст. 8 Закону про ЄСВ). Цілком очевидно, що ніякого відношення до доходу ПриПЄПа такий ЄСВ не має. А от витратами ПриПЄПа він є.

Однак, як відомо, ПриПЄП гр. III не має права обліковувати свої витрати, об’єктом оподаткування у нього є дохід.

Ми вважаємо, що якби законодавець планував зменшення доходу ПриПЄПа на суми нарахованого та утриманого ЄСВ, п. 292.10 ПКУ повинен був починатися, наприклад, словами: «Доходи платника єдиного податку зменшуються на...».

Ще одним аргументом на користь того, що ПриПЄП не може зменшити свій дохід на суми ЄСВ, є форма Книги обліку доходів, затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637 (див. «Бухгалтер» № 3’2012, с. 22–23).

Нагадаємо, що відповідно до п. 292.13 ПКУ свій дохід ПриПЄПи визначають на підставі даних обліку, який ведеться згідно зі статтею 296 ПКУ. Так от, у Книзі обліку доходів, яку також ведуть ПриПЄПи гр. III (не платники ПДВ), просто немає «витратної» графи. Тому якщо припустити, що ПриПЄП має право зменшити свій дохід на ЄСВ-витрати, можливості відкоригувати дохід у нього немає. А декларація платника ЄП, як випливає з п. 7 Порядку ведення Книги, заповнюється на підставі даних Книги.

А ось ПриПЄПи гр. III — платники ПДВ можуть врахувати суми ЄСВ у витратах (див. гр. 5 Книги обліку доходів і витрат там же на с. 24), однак можливості зменшити свій дохід на ці суми в них теж немає.

А що думають щодо цього головні податківці?

Цікаво, що консультації у ЄБПЗ на цю тему в них є, але от що вони хотіли в них сказати — незрозуміло:

«Чи має право ФОП — платник ЄП третьої групи зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?

Відповідно до п. 292.10 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та допов­неннями, не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону.

Отже, до оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку третьої групи не включається сплачена сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Дуже інформативна відповідь: у них запитують, чи можна зменшити, а у відповідь — не включається! Ну якщо не включається, то утриманим ЄСВ — найкраще місце в п. 292.11 ПКУ. Тоді пункт 292.10 ПКУ виглядає взагалі зайвим. До речі, ЮРЄПам інформаційний рупор ДПСУ у рубриці «Ви запитували — ми відповідаємо» на запитання

«Чи зменшується дохід юридичної особи — платника єдиного податку на суму нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?» —

дав чітку відповідь: не зменшується*, щоправда, без глибоких пояснень, просто з посиланням на п. 292.10 ПКУ. У ЄБПЗ щодо ЮРЄПів є пряма відповідь: теж — не зменшується.

Отже, як ми зрозуміли, все-таки податківці не дають дозволу на зменшення ПриПЄПського доходу на суми ЄСВ. Це той рідкісний випадок, коли ми з ними згодні.

Алла Погребняк

 

* Див. «Вісник податкової служби України» № 22/2012 (вкладка, с. 33), а також с. 38 цього випуску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі