Теми статей
Обрати теми

Фірма готується до випуску нового виду продукції: як врахувати витрати?

Редакція БР
Відповідь на запитання

Фірма готується до випуску нового виду продукції: як врахувати витрати?

От отак

Фірма на наявному обладнанні здійснює витрати з підготовки виробництва для випуску нової продукції у майбутньому. Як ці витрати відображаються у бухгалтерському податковому обліку?

Розглянемо процес підготовки виробництва для випуску нової продукції у вигляді двох етапів.

Витрати на розробку конструкторської документації

Як правило, підготовці виробництва для випуску нової продукції передує створення конструкторсько-технічної документації на нові зразки. Конструкторсько-технічні витрати відображаються в обліку підприємства залежно від того, чим є така документація: нематеріальним активом чи звичайними витратами.

У «Бухгалтері» № 35’2009 на с. 43–45 ми розбиралися з тим, як слід враховувати технічні умови на виробництво продукції, розроблені на замовлення підприємства. Основні ідеї, викладені в зазначеному матеріалі, є актуальними й зараз.

Отже, якщо на підприємстві вважають, що техдокументація є «інтелектуально-невибагливою», тобто не призводить до визнання нематеріального активу, то для нього це будуть інші операційні ви­трати діяльності і списуватися вони будуть на субрахунок 941 «Витрати на дослідження та розробки» (п. 8–9 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» і п. 20 П(С)БО 16 «Витрати»).

У податковому обліку витрати на створення конструкторсько-технічних доробок включаються до складу витрат відповідно до п/п. 140.1.2 ПКУ як витрати на проведення конструкторських робіт, пов’язаних з основною діяльністю платника податку.

Нагадаємо: п/п. 140.1.2 ПКУ встановлено, що при визначенні об’єкта оподаткування враховуються

«витрати ( крім тих, що підлягають амортизації), пов’язані з науково-технічним забезпеченням господарської діяльності, на винахідництво і раціоналізацію господарських процесів, проведення дослідно-експериментальних та конструкторських робіт, виготовлення та дослідження моделей і зразків, пов’язаних з основною діяльністю платника податку, витрати з нарахування роялті та придбання нематеріальних активів (крім тих, що підлягають амортизації) для їх використання в господарській діяльності платника податку».

Слід зазначити, що, як і за чинності Закону Про Прибуток, який містив аналогічну норму (п/п. 5.4.2), п/п. 140.1.2 ПКУ також розміщується в зоні витрат подвійного призначення. Однак, як і раніше, ніяких обмежень, крім зв’язку з основною діяльністю платника податку, він не містить.

Відповідно до п. 138.5 ПКУ «конструкторські» витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено,— за правилами ведення бухгалтерського обліку.

Витрати на випуск пробної партії продукції

Як відомо, перед виробництвом нової продукції може бути здійснено випуск пробної партії продукції. У бухобліку витрати на «пробники» відображаються як витрати на випуск звичайної продукції з використанням рахунку 23 «Виробництво».

У податковому обліку такі витрати включаються до складу витрат на підставі все того самого «науково-дослідного» п/п. 140.1.2 ПКУ як витрати на виготовлення та дослідження моделей і зразків, пов’язаних з основною діяльністю платника податку.

Якщо нову продукцію необхідно сертифікувати, то в бухгалтерському та податковому обліках витрати на сертифікацію включаються до її собівартості як інші прямі витрати, що можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (п. 14 П(С)БО 16 і п. 138.9 ПКУ).

Що стосується дат визнання витрат, нагадаємо, що витрати, які формують собівартість реалізованих товарів, робіт, послуг, визнаються у податковому обліку витратами того звітного періоду, в якому визнано дохід від реалізації таких товарів, робіт, послуг (п. 138.4 ПКУ). А в бухобліку розглянуті нами витрати відображаються в періоді їх здійснення (п. 7 П(С)БО 16).

Зрозуміло, нову продукцію необхідно рекламувати. Витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг) у бухгалтерському та податковому обліках включаються до складу витрат на збут (п. 19 П(С)БО 16 і п/п. 138.10.3«г» ПКУ).

Пунктом 138.5 ПКУ передбачено, що інші витрати, до складу яких включаються витрати на збут, визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено.*

ПДВ

Із ПДВ теж має бути все гаразд.

Податковий кредит дозволено за всіма вищенаведеними витратами, пов’язаними із створенням та освоєнням нового виду продукції (за умови, що вона братиме участь в оподатковуваних операціях).

Принаймні, так обіцяє п. 198.3 ПКУ.

Будемо вірити.

Алла Погребняк

 

* Із цим згодна й ДПАУ — див. п. 1 її листа від 18.05.2011 р. № 9199/6/17­0416 у «Бухгалтері» № 24’2011 на с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі