Теми статей
Обрати теми

ЮРЄП повинен сплачувати 6% при фрахті у нерезидента

Редакція БР
Відповідь на запитання

Фрахтібідохфрахт

ЮРЄП повинен сплачувати 6% при фрахті у нерезидента

Чи оподатковується за ставкою 6% сума фрахту, що сплачується резидентом — юридичною особою — платником єдиного податку нерезиденту за договорами фрахту?

Згідно з п/п. 14.1.260 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу фрахт — це винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна чи транспортного засобу (їх частин) для:

— перевезення вантажів і пасажирів морськими або повітряними судами;

— перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Відповідно до п. 160.5 ст. 160 Податкового кодексу сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6% у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів.

При цьому:

базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;

— особами, уповноваженими стягувати цей податок та вносити його до бюджету, є резиденти, які виплачують такі доходи, незалежно від того, є вони платниками цього податку чи ні, а також є вони суб’єктами спрощеного оподаткування чи ні.

Базова ставка фрахту — сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником згідно з укладеним договором фрахтування (п/п. 14.1.12 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).

Таким чином, якщо юридична особа — платник єдиного податку (резидент) сплачує суму фрахту нерезиденту за договорами фрахту, то ця сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником, підлягає оподаткуванню за ставкою 6% у джерела виплати таких доходів.

Консультацію підготовлено Н. Пасічник,
 заступником начальника Управління по роботі
з Єдиною базою податкових знань
та письмовими зверненнями платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
державної податкової служби —
начальником відділу,

І. Денисенко , О. Іваницькою,
І. Романюк, Р. Соколюком та О. Шаровою,
 головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 22/2012

Від редакції

Щодо фрахтузгодні. Більш широка й спірна тема — оподаткування ПриПЄПів і ЮРЄПів податком на прибуток з доходів нерезидента — обговорювалася в «Бухгалтері» № 8’2012 на с. 37–39.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі