Теми статей
Обрати теми

Про податковий облік операцій із продажу акцій, отриманих як внесок до статутного капіталу

Редакція БР
Лист від 05.01.2012 р. № 127/6/15-1215

За далеких незапам’ятних часів

(до 1 квітня 2011 року),
коли отримання ЦП до СФ ще було їх купівлею,
а не прямою інвестицією в конкретного платника,
він мав право на витрати

Лист Державної
податкової служби України
від 05.01.2012 р. № 127/6/15-1215

Про податковий облік
операцій із продажу акцій,
отриманих як внесок
до статутного капіталу

(витяг)

<...>

До 1 квітня 2011 року діяли положення Закону України <...> від 28.12.94 р. № 334/94-ВР* (надалі — Закон).

* Закон Про Прибуток.— Ред.

Статтею 7 Закону встановлено порядок оподаткування операцій особливого виду, зокрема у пункті 7.6 цієї статті передбачено порядок оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами.

Зокрема, підпунктом 7.6.1 цієї статті встановлено, що платник податку веде окремий податковий облік фінансових результатів операцій з цінними паперами (у тому числі іпотечними сертифікатами участі, іпотечними сертифікатами з фіксованою дохідністю та сертифікатами фондів операцій з нерухомістю) і деривативами у розрізі окремих видів цінних паперів, а також фондових та товарних деривативів. При цьому облік операцій з акціями ведеться разом з іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами.

Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, понесені (нараховані) платником податку, перевищують доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду, від’ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами або деривативами такого ж виду майбутніх звітних періодів у порядку, визначеному статтею 6 цього Закону.

Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, отриманих (нарахованих) платником податку, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником податку внаслідок придбання цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами чи деривативами такого ж виду минулих періодів), прибуток включається до складу валових доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду.

Усі інші витрати та доходи такого платника податку, крім витрат та доходів за операціями з цінними паперами (корпоративними правами) та деривативами, визначеними цим підпунктом, беруть участь у визначенні об’єкта оподаткування такого платника податку на загальних умовах, встановлених цим Законом.

При цьому згідно з підпунктом 7.6.3 пункту 7.6 статті 7 Закону під терміном «витрати» слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю цінних паперів та деривативів як компенсація їх вартості. До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв’язку з таким придбанням.

Відповідно до пункту 1 статті 66 Господарського кодексу <...> майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

При цьому визначення терміна «корпоративні права» наведено у пункті 1.8 Закону. Так, корпоративні права — право власності на статутний капітал юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, чи створена така юридична особа у формі господарського товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної або фізичної особи, або в інших організаційно-правових формах.

Виходячи з вищевикладеного вважаємо, що відповідно до підпункту 7.6.3 пункту 7.6 статті 7 Закону у випадку передачі майна у вигляді корпоративних прав в обмін на цінні папери платник податку, який отримав такі цінні папери, має право на формування витрат в окремому обліку операцій з цінними паперами.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Непоганий лист щодо норм Закону Про Прибуток, у якому ДПСУ підтвердила висновок, уже викладений раніше в листі ДПАУ від 19.03.2008 р. № 2466/6/15-0216: підприємство за докодексних (для прибутку) часів могло відобразити у складі витрат в окремому податковому обліку фінансових результатів операцій із цінними паперами витрати на придбання таких ЦП в обмін на свої корпоративні права.

Ох, якби ще про інші «товари» написали те ж саме...

Ну а наразі відповідно до п. 136.1 ПКУ для визначення об’єкта оподаткування не враховуються суми коштів або вартість майна, які надходять платникові податку у вигляді прямих інвестицій або ре інвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку.

Таким чином, якщо цінні папери вносяться до статутного фонду підприємства -емітента в обмін на його корпоративні права, таке внесення є прямою інвестицією, сума якої не враховується при визначенні об’єкта оподаткування у складі доходу цього емітента згідно з п. 136.1 ПКУ.

Відповідно до п. 153.8 ПКУ під терміном «витрати» слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю (у тому числі емітенту, крім придбання під час первинного розміщення) цінних паперів, деривативів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав як компенсація вартості.

Отже, на сьогодні вже операція із внесення цінних паперів до статутного фонду платника є для нього прямою інвестицією, а не придбанням таких цінних паперів, тобто платник — емітент корпоративних прав, який отримав цінні папери як внесок до статутного фонду, не враховує вартість отриманих цінних паперів і у складі витрат на придбання ЦП під час визначення фінансового результату від операцій із цінними паперами згідно з п. 153.8 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі