Теми статей
Обрати теми

Про застосування конфлiкту iнтересiв на територiї України в перiод з 2010 року

Редакція БР
Лист від 01.04.2012 р. № 4.1.4/56.21-

Ось тобі, бабусю,

                                держ-
та/або У семи няньок кобилі легше

(ДПСУ та ін.)

Лист Державної податкової служби України
від 01.04.2012 р. № 4.1.4/56.21-КI

Про застосування конфлiкту iнтересiв
на територiї України в перiод з 2010 року

На численні запити платників, податкових органів і Комітетів ВР інформдепартаменти ДПСУ уповноважено роз’яснити таке.

Згідно з п/п. 4.1.4 ПКУ (далі — ПКУ) податкове законодавство України ґрунтується, зокрема, на принципі презумпції правомірності рішень платника податку в разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акту, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.

(Аналогічна норма міститься також у п/п. 56.21 ПКУ.)

Таким чином, згідно з так званим правилом «конфлікту інтересів » рішення на користь платника приймається згідно ПКУ лише тоді, коли рішення може бути винесене або на користь платника, або на користь контролюючого органу.

Якщо ж рішення може бути винесене або на користь платника, або на користь держави, а контро­люючий орган при цьому виступає не як самостійний зацікавлений суб’єкт, а виключно від імені держави, виконуючи лише посередницьку (представницьку) функцію, умови для застосування зазначеного правила відсутні, що автоматично означає обов’язковість прийняття рішення на користь держави — відповідно до наведених норм ПКУ.

Всі податкові роз’яснення та консультації, видані ДПАУ/ДПСУ, Комітетами ВР та органами, що регулюють антирегуляторну політику, привести у відповідність із цим листом та встановити як чинні в частині, що не суперечить цьому листу.

Контроль за виконанням цього листа покласти на заступника Міністра внутрішніх справ України Лекаря С. І. і залишаю за собою.

Ця роз’яснювальна консультація відповідно до Статуту ООН і позиції ЮНЕСКО не є нормативним документом і має обов’язковий характер, діє з моменту її виходу в світ і застосовується судовими , законодавчими , виконавчими та податковими органами до правовідносин і декларацій, що виникли за період з 1 січня (для податку на прибуток — з 1 квітня) 2011 року, але не виходячи за межі граничного періоду 1095 днів, які передують набранню чинності цим консультаційним роз’ясненням.

Перший заступник директора департаменту ДПСУ
по боротьбі з юридичними
та фізичними особами України
Л. В. Бетховенко

(за сприяння ЄБПЗ
відповідно до ЦКУ, ГКУ, АПКУ та КВЕД)

Від редакції

Коментар до цього надзвичайного документа (що геть перекручує правило «конфліктів ін­тересів», замінюючи його по суті протилежним), який рекомендується для недільного вивчення, очікується з хвилини на хвилину й буде повністю опублікований у найближчих номерах «Бухгалтера».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі