Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування пункту 160.7 статті 160 Податкового кодексу України

Редакція БР
Лист від 03.03.2012 р. № 6325/7/15-1217

От вже й податкова вчить,
як мінімізувати...

Утримання 20%-вого податку на прибуток
при виплаті нерезидентам сум за рекламу:
обійти — можна

I

Лист Державної податкової служби України
від 03.03.2012 р. № 6325/7/15-1217

Щодо застосування
пункту 160.7 статті 160
Податкового кодексу України

Державним податковим службам в областях,
 Автономній Республіці Крим, містах Києві
та Севастополі, СДПІ* по роботі з ВПП**

Державна податкова служба України для забезпечення виконання пункту 160.7 статті 160 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та з метою однозначного тлумачення норм Кодексу повідомляє наступне.

Відповідно до п. 160.7 ст. 160 Кодексу резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами про такого резидента, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок.

Для застосування цієї норми необхідне виконання водночас двох умов : виплата від резидента повинна здійснюватися безпосередньо нерезиденту і ця виплата повинна бути за виробництво та/або розповсюдження реклами саме про такого резидента.

Таким чином, якщо платник податку на прибуток — резидент здійснюватиме в Україні оплату резиденту (в даному випадку рекламному агентству) послуг за виробництво та/або розповсюдження реклами про свою діяльність за межами України, то до таких виплат платника податку норми п. 160.7 ст. 160 Кодексу не застосовуватимуться.

Якщо резидент — рекламне агентство, який здійснює виробництво та/або розповсюдження реклами про іншого платника податків — резидента, залучає нерезидентів для виробництва та/або розповсюдження реклами за межами території України про іншого платника податків на основі укладених зовнішньоекономічних договорів з такими нерезидентами, то норма п. 160.7 ст. 160 Кодексу на рекламне агентство — резидента не розповсюджується.

З метою приведення консультацій, наданих листами ДПС України, у відповідність до чинного законодавства потрібно керуватися цим листом ДПС України. Державним податковим службам в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, СДПІ по роботі з ВПП довести зазначений лист до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

ДПСУ підтверджує свій ліберальний підхід, викладений ще в листі від 07.11.2011 р. № 5424/7/15­1217 (див. «Бухгалтер» № 43’2011, с. 9).

Тобто якщо підприємство не хоче сплачувати 20%- вий податок за рекламними послугами нерезидента, то нехай працює через рекламне агентство. При цьому можна створити рекламне агентство самостійно й оплачувати імпортну рекламу через нього.

Тут також існує можливість отримати сертифікат резидентності із відповідної країни від нерезидента, який надає рекламні послуги. За наявності такого сертифіката зазначений податок можна не утримувати, посилаючись на відповідні норми Конвенції про уникнення подвійного оподаткування.

Однак слід враховувати, що є погане роз’яснення, розміщене податківцями в ЄБПЗ. У ньому ДПСУ не вбачає підстав для застосування норм про звільнення (зменшення) доходів не резидентів за п. 160.7 ПКУ, який, по суті, встановлює оподаткування витрат резидентів.

Незважаючи на те що ДПСУ спритно користується цим протиріччям, ми вважаємо, що останню крапку в цьому питанні поки що не поставлено. Не виключаємо, що з урахуванням правила про конфлікт інтересів норми конвенцій таки застосовуватимуться до цього своєрідного об’єкта оподаткування і матимуть пріоритет перед п. 160.7 ПКУ.

Ну а поки що найнадійнішим варіантом є робота через рекламне агентство. Платники в такому випадку можуть спиратися як на букву закону, так і на коментований лист ДПСУ.

Щодо зазначеного питання — див. також наступний матеріал (більш ранній).

 

* Спеціалізованим ДПІ.— Ред.

** Великими платниками податків.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі