Теми статей
Обрати теми

Брухт з ОЗ нам дав лаве, а що буде з ПДВ

Редакція БР
Відповідь на запитання

Брухт з ОЗ нам дав лаве, а що буде з ПДВ

Чи оподатковуються ПДВ операції зі здавання металобрухту, отриманого під час демонтажу і розбирання списаних ОЗ, а також зі здавання в утиль акумуляторів для навантажувачів, які вийшли з ладу?

Як бути з вхідним ПДВ, пов’язаним із такими опе­раціями?

Чи необхідно при цьому в місяці здійснення таких операцій і за підсумками року коригувати загальний податковий кредит (у тому числі в ситуації, коли в під­приємства немає інших пільгованих чи не оподатковуваних ПДВ операцій)?

Як відомо, згідно з п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ до 1 січня 2014 року від оподаткування ПДВ звільнені операції з постачання (у тому числі операції з імпорту) відходів та брухту чорних і кольорових металів.

Операції з вивезення таких товарів у митному режимі експорту теж звільняються від оподаткування ПДВ (таким чином, при експорті чорного або кольорового металобрухту застосовується не нульова ставка, а звичайне звільнення — тобто вхідний ПДВ, пов’язаний з такими операціями, до податкового кредиту не належить*).

* Щодо цього є консультація у ЄБПЗ.

Вичерпні переліки того, що підпадає під зазначене звільнення брухту від ПДВ, затверджені кабмінівською Постановою від 12.01.2011 р. № 15 «Про затвердження переліків відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2014 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість». Отже, переліків цих два: один охоплює брухт чорних металів, а інший, відповідно,— кольорових.

Якщо згаданий у запитанні металобрухт платника до згаданих переліків вписується (а найімовірніше, це так, оскільки ці переліки досить широкі й охоплюють брухт практично всіх чорних металів і більшої частини кольорових), то операції зі здавання такого металобрухту звільняються від ПДВ.

Нагадаємо, до речі, що цього року другий із зазначених переліків («кольоровий») Постановою КМУ від 11.01.2012 р. № 9 було доповнено ще двома позиціями, а саме:

«8548 10 21 00

використані (виснажені) акумулятори електричні, свинцево-кислотні

8548 10 91 00

залишки та лом електричних акумуляторів із вмістом свинцю».

У пункті 2 Постанови КМУ № 9 зазначено, що вона набирає чинності з 01.02.2012 р. Тому якщо операції зі здавання в утиль акумуляторів для навантажувачів, які вийшли з ладу, були проведені платником після 01.02.2012 р., то такі операції вже теж звільняються від ПДВ на підставі вищезгаданого п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Що ж до вхідного ПДВ, пов’язаного з такими операціями прямо чи опосередковано, і, зокрема, впливу згаданих у запитанні операцій на перерахунок податкового кредиту, передбачений статтею 199 ПКУ, то тут зазначимо таке.

На нашу думку, вхідний ПДВ, який безпосередньо відноситься до операцій, зазначених у запитанні (наприклад, ПДВ, що сидить у послугах із вивезення і навантаження-розвантаження металобрухту тощо), до податкового кредиту відносити небезпечно, оскільки це прямо забороняється нормою п. 198.4 ПКУ*. Однак ця норма не стосується колись відображеного ПК за списаними ОЗ і акумуляторами, тому що до списання вони були використані в господарській діяльності платника в межах оподатковуваних операцій. Тож цей старий ПК не сторнується. Крім того, тут можна скористатись нормою п. 199.6 ПКУ (про неї — див. нижче) і при цьому послатися на останній абзац п. 1 розділу II листа ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2093/7/16-1517.**

* «Якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника».

** Наводимо згаданий пункт 1 розділу II цього листа:

«Платники податку, які здійснюють операції з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів та деревини товарних позицій 4401, 4403, 4404 ТН ЗЕД як на митній території України, так і на екс­порт, не мають права на формування податкового кредиту , якщо операції з постачання таких товарів (з урахуванням дати першої з подій, перерахованих у пункті 187.1 187) статті 187 Кодексу) здійснюватимуться ними на митній території України в період з 1 січня 2011 року до 1 січня 2014 року, тобто в режимі звільнення від оподаткування.

При цьому якщо за операціями з виготовлення чи придбання зазначених груп товарів в попередніх податкових періодах (до 1 січня 2011 року) було отримано податковий кредит , то при здійсненні операцій з постачання таких товарів суми податкового кредиту мають бути перераховані у відповідності з правилами, встановленими підпунктом 198.4 стат­ті 198 Кодексу (дата коригування податкового кредиту в цьому випадку визначається за датою першої з подій, перерахованих у пункті 187.1 статті 187 Кодексу).

Винятком є лише витрати по сплаті податку, понесені платником у зв’язку із здійсненням ним операцій з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, [при] будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів та інших подібних операцій. В цьому разі податковий кредит не зменшується (абзац третій пункту 199.6 статті 199 Кодексу)».

Виходячи з контексту останнього абзацу можна спробувати взагалі весь пов’язаний з брухтом вхідний ПДВ залишити/віднести до ПК.

Щодо такого ПДВ повинна застосовуватися норма п/п. 139.1.6 ПКУ, яка передбачає для подібної ситуації включення вхідного ПДВ до витрат (див. абзац третій зазначеного підпункту).

Що ж стосується загальних витрат, тобто тих, які хоч і не прямо, але можуть бути пов’язані з «металобрухтовими» операціями та/або пов’язані в тому числі й з оподатковуваними операціями (наприклад, послуги із транспортування одночасно і товарів, і металобрухту), то вхідний ПДВ за такими витратами у повному обсязі відноситься до податкового кредиту — тобто під дію статті 199 не підпадає.

Про це прямо йдеться у п. 199.6 ПКУ:

«Правила цієї статті [включаючи й п. 199.1! О. П.] не застосовуються та податковий кредит не зменшується в разі:

проведення операцій, передбачених підпунктом 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 цього Кодексу***;

постачання платником податку відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, [при] будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів та інших подібних операцій».

*** Тут маються на увазі операції з

«реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб».— О. П., О. П .

Звертаємо увагу на те, що вказана норма стосується тільки «виробничого», тобто власного, металобрухту. Якщо, припустимо, платник поставляє не свій металобрухт (а, скажімо, перепродає/вивозить придбаний у когось), то на нього ця норма не поширюється.

Що ж до ситуацій з постачання видів металобрухту, про які йдеться в запитанні, то обидві вони, на нашу думку, вписуються до норми пункту 199.6 ПКУ.

Тобто ніяких розподілів «загальновитратного» ПК бути не повинно: завдяки п. 199.6 ПКУ, як ми зазначили, весь вхідний ПДВ залишиться в ПК. Таким чином, визначати частку використання і подальшого перерахунку ПК за підсумками року (або за об’єктами ОЗ), що передбачені нормами статті 199 ПКУ, платнику щодо таких операцій не потрібно, так само як і подавати спеціальний додаток 7 (Д7) до декларації з ПДВ. Звісно, цей висновок стосується тільки згаданого в запитанні випадку, коли в підприємства не було інших пільгованих (або не оподатковуваних ПДВ) операцій.

Водночас, якщо конкретний постачальник власного металобрухту має інші пільговані та/або не оподатковувані ПДВ операції, внаслідок чого підпадає під норми ст. 199 ПКУ (нехай навіть не в конкретному місяці постачання металобрухту, а взагалі — протягом року), то, виконуючи обов’язковий перерахунок ПК — або за конкретними ОЗ (другий абзац п. 199.4), або за підсумками минулого року — в останній декларації календарного року (перший абзац п. 199.4), він повинен із підсумкових оборотів, показаних у рядку 5 «Операції, звільнені від оподаткування» декларації, вилучити обороти/суми, отримані ним від постачання власного металобрухту.

Вважаємо, що ці суми для цілей згаданих пере­рахунків не повинні враховуватися взагалі ні в яких операціях: ані в неоподатковуваних, ані в оподатковуваних, оскільки їх зробив сумами нон ґрата згаданий пункт 199.6 ПКУ.

Хоча логічним, можливо, було б при перерахунку додати їх не до пільгованих, а до оподатковуваних ПДВ операцій: адже загальний вхідний ПК за ними не коригувався.

З боку податківців, що перевіряють декларації, цілком можливе запитання: чому рядок 5 декларації з ПДВ заповнюється, а весь вхідний ПДВ віднесено до податкового кредиту (особливо в ситуації, коли всі інші, крім «металобрухтових», операції у платника — оподатковувані)?

У такому випадку платникові слід:

по-перше, звернути увагу податківців на розшифровку пільгованих з ПДВ операцій, яка проводиться в таблиці 3 додатка 6 (Д6) до декларації з ПДВ. У графі 2 Назва операції») цієї таблиці має бути зазначено щось на зразок: «операції зі здавання металобрухту, отриманого під час демонтажу і розбирання списаних ОЗ, а також зі здавання використаних електричних акумуляторів». У графі 3 Стаття Кодексу») таблиці 3 при цьому зазначається згаданий п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ;

по-друге, нагадати податківцям зміст вищенаведеного п. 199.6 ПКУ.

Після чого це запитання має зникнути саме по собі.

Олексій Павленко, Андрій Павлов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі