Теми статей
Обрати теми

Що робити, якщо нове свідоцтво про держреєстрацію не було отримано вчасно

Редакція БР
Відповідь на запитання

Хмуритись не треба, Ладо! *

Що робити, якщо нове свідоцтво про держреєстрацію не було отримано вчасно

Я як фізособа-підприємець проходив держреєстрацію ще 2003 року. Свідоцтво про держреєстрацію на нове так і не обміняв. Тепер довідався, що така держреєстрація вважається недійсною. Чи так це і чи означає, що всі отримані мною доходи вважатимуться непідприємницькими з необхідністю сплати ПДФО?

З повагою, Лада

* Знаменита (на початку 70­х) пісня з репертуару Вадима Мулермана.

Нервувати не треба: у вказаній ситуації статус підприємця зберігається.

Проте слід зазначити, що питання виникло не на порожньому місці. Справа в тому, що свого часу Закон від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» вимагав від зареєстрованих до 01.07.2004 р. суб’єктів господарювання подання держреєстратору реєстраційної картки про включення відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (да­лі — ЄДР). Після її одержання держреєстратор здійснював заміну раніше виданого свідоцтва про держреєстрацію на свідоцтво єдиного зразка.

Первісно Закон виходив із того, що суб’єкт повинен був надіслати відповідну реєстраційну картку протягом 20042005 р. Однак роки минали, строки відкладалися й у результаті граничним строком стало 10 лютого 2012 року. Після цієї дати, як передбачено п. 4 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону від 01.07.2010 р. № 2390-VI «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання», свідоцтво про держреєстрацію юросіб та фізосіб-підприємців, оформлені з використанням бланків старого зразка і видані до 1 липня 2004 року, вважаються недійсними.

Згадка про недійсність свідоцтв про держреєстрацію (старого зразка) наштовхнула багатьох на думку про те, що й сама державна реєстрація як юридичної особи або фізособи-підприємця в цьому випадку анулюється. Такі припущення, як ми вже сказали, правових підстав під собою не мають. Пояснимо.

По-перше, йдеться виключно про організаційний момент, пов’язаний із введенням у державі Єдиного реєстру суб’єктів господарювання. При цьому сама держава, встановлюючи виключний перелік підстав для прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця (ч. 2 ст. 46 Закону № 755-IV) або про припинення юридичної особи (ч. 2 ст. 38 Закону № 755- IV), такої підстави, як неподання реєстраційної картки для включення відомостей до ЄДР, не передбачила. І це правильно: адже на момент проходження держреєстрації суб’єкт господарювання виконав усі чинні на той момент вимоги законодавства. Його подальша зміна не повинна призводити до втрати підприємницького статусу.

Тут можлива проста аналогія: порушення обов’язку громадянина поміняти паспорт до певної дати може спричинити визнання паспорта недійсним, однак саме по собі не позбавляє цю особу відповідного громадянства.

Інша річ, що юрособи всі ці роки повинні були щорічно підтверджувати відомості про себе, надсилаючи держреєстратору відповідну реєстраційну картку (форма 6*). Зробити це без включення відомостей про таку юрособу до ЄДР неможливо, а отже, їх відсутність є свідченням невиконання юрособою зазначеного обов’язку, що вже саме по собі може стати підставою для припинення юрособи в судовому порядку.

* Затверджено наказом Мін’юсту від 14.10.2011 р. № 3178/5.

Санкції у вигляді штрафів за неподання реєстраційної картки з метою включення відомостей про суб’єкта господарювання до ЄДР чинним законодавством не передбачені.

По-друге, на сьогодні вироблено процедуру, спрямовану на те, щоб навіть ті суб’єкти господарювання, які до 10.02.2012 р. так і не ініціювали включення відомостей про себе до ЄДР, до нього все-таки потрапили. Просто тепер самі суб’єкти господарювання в цьому процесі не беруть участі. Усе має зробити спеціально створена комісія. Відповідне положення про діяльність таких тимчасових міжвідомчих спеціальних комісій з питань проведення інвентаризації юридичних осіб та фіз осіб-підприємців затверджено наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 575/5. Із тексту цього документа випливає, що до 3 липня 2012 року інформацію про не включених до ЄДР суб’єктів буде передано держреєстраторам для включення відомостей про них до ЄДР. Щоправда, в ЄДР буде значитися, що свідоцтва про держреєстрацію вважаються недійсними.

Як можна припустити, після цього в суб’єкта гос­подарювання з’явиться можливість звернутися до держреєстратора для отримання виписки з ЄДР, за допомогою якої починаючи з 07.05.2011 р. суб’єкти господарювання можуть підтверджувати відомості про себе.

Проблема в іншому: у період з 10.02.2012 р. до моменту отримання виписки з Єдиного держреєстру (що можна буде зробити, судячи з усього, не раніше другої половини липня 2012 року) таким підприємцям складно буде підтвердити свій підприємницький статус для того, щоб їхні контрагенти могли не утримувати з виплачуваного їм доходу ПДФО і не справляти ЄСВ.

У цьому сенсі пощастило ПриПЄПам: вважаємо, що їм для підтвердження свого статусу досить пред’явити Свідоцтво платника єдиного податку.

А от перед фізособами-підприємцями, які працюють на загальній системі, боїмося, постала проблема. Згідно з п. 177.8 ПКУ при нарахуванні (виплаті) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, що здійснені у межах обраних ним видів діяльності, суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію згідно із законом як суб’єкта підприємницької діяльності. Старе Свідоцтво про держреєстрацію (видане до 01.07.2004 р.), як ми зазначили вище, з 10.02.2012 р. вважається недійсним, отримати виписку або витяг про себе з ЄДР такий підприємець ще якийсь час не зможе. Тому формально у суб’єкта господарювання — контрагента підстав для неутримання ПДФО із виплачуваного фізособі доходу не буде.

Аналогічна ситуація наявна зі справлянням ЄСВ. Ну а порада в цій ситуації може бути одна: трохи почекати з подібними виплатами до отримання документа, що підтверджує держреєстрацію.

Костянтин Шелест

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі