Теми статей
Обрати теми

Що таке контрабанда після гуманізації кримінальної відповідальності

Редакція БР
Лист від 01.03.2012 р. № 20/1-11/02076-

— Банда — погано. Контра — навпаки.
 Виходить, контра-банда — це добре?

А воно знов погано...

Що таке контрабанда після гуманізації кримінальної відповідальності

Лист Державної митної служби України
від 01.03.2012 р. № 20/1-11/02076-ЕП

Начальникам регіональних митниць, митниць

Законом України від 15.11.2011 р. № 4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» внесено зміни до статті 201 Кримінального кодексу України.*

Зокрема, відповідно до змін, внесених до диспозиції частини першої цієї статті, контрабандою визнається переміщення культурних цінностей , отруйних , сильнодіючих , вибухових речовин , радіоактивних матеріалів , зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (далі — предмети) через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

Звертаємо увагу на те, що зазначені способи незаконного переміщення предметів визначено статтями 351 та 352 Митного кодексу України**. Деталізація ознак об’єктивної сторони цих правопорушень наведена у постанові Пленуму Верховного Суду України від 03.06.2005 р. № 8 «Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил».

З огляду на викладене при виявленні фактів незаконного переміщення предметів слід всебічно з’ясовувати обставини вчиненого правопорушення, чітко встановлювати його об’єктивну сторону та здійснювати належне документування виявленого протиправного діяння.

Начальник Департаменту
боротьби з контрабандою,
аналізу ризиків та протидії корупції
О. Попівняк

 

* Огляд Закону про гуманізацію — див. у «Бухгалтері» № 3’2012 на с. 35–37.— Ред.

** Переміщення поза митним контролем визначається як переміщення поза місцем розташування митного органу, або поза часом здійснення митного оформлення, або з використанням незаконного звільнення від митного контролю внаслідок зловживання службовим становищем посадовими особами митного органу (ст. 351 МК).

Переміщення із приховуванням від митного контро­лю — переміщення з використанням спеціально виготовлених сховищ ( тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів, чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві дані (ст. 352 МК).— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі