Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ гарантійних внесків від учасників аукціону

Редакція БР
Лист від 15.03.2012 р. № 7457/7/15-3417-16

— Якщо гроші хтось давав,
він щось, мабуть, купував...

Лист Державної податкової служби України
від 15.03.2012 р. № 7457/7/15-3417-16

Про обкладення ПДВ
гарантійних внесків
від учасників аукціону

Державна податкова служба України розглянула лист щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з надходження гарантійних внесків від учасників аукціону з продажу активів платника, які перебувають у податковій заставі, та повідомляє.

Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.

Відповідно до пункту 187.1 статті 187 Кодексу датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше : або дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Порядок проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 12.03.2011 р. № 138 (далі — Порядок).

Відповідно до підпункту 3.11 пункту 3 Порядку фізична або юридична особа, яка виявила бажання зареєструватись як учасник аукціону, сплачує реєстраційний внесок, розмір якого встановлюється організатором аукціону і не може перевищувати одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а також уносить гарантійний внесок у розмірі 10 відсотків від початкової ціни лота.

Учасникам аукціону, які не були визнані переможцями, відповідно до підпункту 3.17 пункту 3 Порядку гарантійний внесок повертається протягом п’яти банківських днів з моменту підписання протоколу про проведення аукціону, за вирахуванням платежів за банківські перекази.

Відповідно до підпункту 5.4 пункту 5 Порядку переможець аукціону зобов’язаний внести зазначені в протоколі платежі протягом строку, обумовленого договором купівлі-продажу. При цьому гарантійний внесок, унесений покупцем для участі в аукціоні, зараховується покупцеві в рахунок ціни продажу майна.

Враховуючи те що сума гарантійних внесків, що сплачується учасником аукціону, який був визнаний переможцем, біржа зараховує такому учаснику-покупцеві в рахунок ціни продажу майна, то всі суми гарантійних внесків, внесені учасниками аукціону, повинні враховуватися біржею при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ на дату внесення гарантійних внесків.

Зменшення сум податкових зобов’язань біржі на суму гарантійних внесків, які повертаються учасникам, що не визнані переможцями, відображається в податковій звітності з ПДВ біржі шляхом здійснення коригування податкових зобов’язань з ПДВ.

Послуги, що надаються біржею з організації та проведення аукціону, відповідно до Кодексу є об’єктом оподаткування податком на додану вартість, а базою оподаткування податком на додану вартість є сума реєстраційного внеску, що сплачується учасником аукціону.

Заступник директора Департаменту Л. Воронцова

Від редакції

Досить сумнівний підхід: гарантійний внесок не є платою за товари/послуги, що продаються біржею, а має лише забезпечувальну природу: гарантує добросовісну участь в аукціоні. Адже на момент внесення внеску договір постачання ще не укладено — отже, отримані гроші не можна розглядати як попередню оплату (аванс) за товари/послуги, які підлягають постачанню.

Дійсно, після перемоги гарантійний внесок зараховується в рахунок ціни продажу, але лише тоді ця сума і перетворюється на плату за товари/послуги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі