Теми статей
Обрати теми

Виняток із касового методу: заборгованість, що виникла до 01.01.2012 р., погашена після цієї дати ПриПЄПу 1-ї або 2-ї групи, оподатковується ЄП за ставкою 15%

Редакція БР
Відповідь на запитання

Каса-то, звичайно, каса,

але тоді питань є маса

Виняток із касового методу: заборгованість, що виникла до 01.01.2012 р.,
погашена після цієї дати ПриПЄПу 1-ї або 2-ї групи, оподатковується ЄП за ставкою 15%

Яким чином оподатковуватиметься податком дохід фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку першої або другої групи, отриманий від суб’єкта господарювання (не платника єдиного податку) у звітному році за роботи (послуги), виконані [(надані)] у минулому році, та чи може такий платник надалі перебувати в першій або другій групі платників єдиного податку?

Згідно з п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп у розмірі 15%, зокрема, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи.

Пунктом 291.4 ст. 291 цього Кодексу встановлено умови перебування фізичних осіб — підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у відповідних групах платників єдиного податку, а саме:

перша група — фізичні особи — підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключний роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150 000 грн;

друга група — фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1 000 000 грн.

Отже, доходи фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку першої або другої групи, отримані від суб’єктів господарювання (не платників єдиного податку) у звітному році за роботи (послуги), виконані [(надані)] у минулому році, оподатковуються податком за ставкою 15%. При цьому оскільки такі доходи були отримані платниками єдиного податку першої або другої груп за роботи (послуги), виконані [(надані)] у минулому році, то умови перебування у першій або другій групі платників єдиного податку такими платниками не порушуються.

Консультацію підготувала Н. Пасічник ,
заступник начальника
Управління по роботі
з Єдиною базою податкових знань
та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
державної податкової служби — начальник відділу,
  Л. Гайдукевич, Н. Гончарова та І. Денисенко,
 головні державні податкові інспектори

«Вісник податкової служби України» № 14/2012

Коментар від С. П.

Як відомо, перехідні положення єдиноподаткового розділу ПКУ залишили поза увагою проблему отримання коштів за товари (послуги), відвантажені (надані) до 01.01.2012 р. Як слід вирішувати це питання?

Якщо дотримуватися загальної логіки, яка лежить в основі Указу Президента «Про спрощену систему оподаткування...», а також прибуткового та єдиноподаткового розділів ПКУ, то податкові зобов’язання ФОПа (хоч ПриПЄПа, хоч загальносистемника) повинні виникати за касовим методом, тобто після надходження грошей. У такому разі при погашенні у 2012 році заборгованості, що виникла в 2011 році й раніше, суми, які надходять, повинні потрапити під оподаткування ЄП-2012. Поки що ніби усе зрозуміло.

Складнощі починаються для ПриПЄПів, які мають дебіторську заборгованість за товари (послуги), постачання яких після 01.01.2012 р. несумісне зі спрощеною системою або з обраною групою ЄП. Особливо чітко цю проблему видно на прикладі ПриПЄПів 1-ї та 2-ї груп. Уявімо собі законослухняного ПриПЄПа, який з 1 січня 2012 року обрав 2-у групу і здійснює діяльність з надання послуг тільки платникам єдиного податку та населенню. Що йому робити із заборгованістю, яка утворилася до 01.01.2012 р. з надання таких самих послуг, але на користь платників податку на прибуток? Чи не буде погашення цієї заборгованості розцінюватися як порушення умов перебування на 2-й групі? До речі, боржник взагалі може погасити заборгованість віроломно — тобто без попередження ПриПЄПа. Іншими словами, якими є наслідки погашення такої заборгованості?

По-перше, ми маємо визнати факт отримання таким ПриПЄПом оподатковуваного доходу (див. ст. 292 ПКУ).

По-друге, ми маємо визначити ставку податку, який необхідно сплатити з цього доходу. Враховуючи зміст п. 293.2 та п/п. 293.4.2 ПКУ ми схиляємося до того, щоб погодитися з позицією податківців, викладеною у наведеній консультації. Тобто в цій ситуації ЄП становить 15%. Адже дохід (внаслідок погашення заборгованості) утворився не від проведення діяльності, зазначеної у свідоцтві платника ЄП 2-ї групи. А тільки доходи від такої діяльності охоплюються ставкою ЄП, прив’язаною до мінімальної зарплати. У свідоцтві, очевидно, згадані лише послуги, що надаються населенню або платникам ЄП.

По-третє, необхідно задуматися про можливість продовження перебування ПриПЄПа на 2-й групі і на спрощеній системі взагалі.

Справа в тому, що згідно з п/п. 7 п/п. 298.2.3 ПКУ платники ЄП повинні перейти на загальну систему оподаткування

«у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця,— з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності».

Слід зазначити, що працівники ДПСУ підійшли до цього питання делікатно і дозволили залишитися на спрощеній системі тим ФОПам, яким було погашено стару заборгованість.

Аргументація в цій ситуації має бути, мабуть, такою: з точки зору ПКУ, порушенням, що карається позбавленням статусу ПриПЄПа, є саме здійснення ФОПом незазначених видів діяльності; погашення заборгованості складно вважати видом діяльності (тим більше для того, хто отримує гроші); сам вид діяльності, доходи за який надходять 2012 року, здійснювався на законних підставах у 2011 році; відповідно, ПриПЄП не допустив порушення, передбаченого п. 298.2.3.7 ПКУ. Отже, ПриПЄП відбувся легким переляком (15%).

Мабуть, ця сама логіка має працювати у ситуації погашення заборгованості минулих років за несумісні з ЄП види діяльності (наприклад, за проведення технічних випробувань і досліджень, аудиту або оренду нерухомості понад 300 кв. м).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі