Теми статей
Обрати теми

Стенограма виступу О. Кірша на каналі TВi, зроблена газетою «Главное»

Редакція БР
Стаття

Діагнози й рецепти

(Стенограма виступу О. Кірша на каналі TВi, зроблена газетою «Главное»)

Євро-2012 велике досягнення держави чи економічна авантюра в убогій країні? Чи готова українська столиця до приїзду закордонних гостей, якщо доводиться годинами пробиратися центром Києва? Хто й для чого заплутав податкове законодавство? Чому «в тінь» так легко піти й так складно звідти вийти? Чи має характерні особливості свавілля по-харківськи?

 

Про це ведучий телепрограми «Вечір з Миколою Княжицьким» на каналі TВi розмовляв із заслуженим економістом України, членом-кореспондентом Академії економічних наук України та Міжнародної кадрової Академії, професором Олександром Кіршем.

— Насамперед, нам завжди приємно, коли приїжджають люди з регіонів. Скажіть, те, що відбувається з українською економікою, у Харкові відчувається менше, ніж у Києві? Я маю на увазі економічний рівень столиці та обласних центрів.

— У мене таке враження, що всі гроші зараз не те що не в Харкові, а вже навіть і не в Донецьку. Вони всі у Києві. Тут пишуть закони, вирішують питання, а в нас чути тільки відлуння плюс додається своя, харківська, сваволя. Скажімо, відомо, що Євро-2012 — біда всього народу, але більшою мірою це лихо міст, які проводять матчі. Організації та підприємства, розташовані в місцях, де їздитимуть іноземці, опинилися в зоні пильної уваги. Туди час від часу приходять люди й кажуть, мовляв, дайте 5–10 тисяч.

— Що це за люди такі приходять?

— Вони з’являються від імені мерії, від імені адміністрації і беруть гроші на благоустрій, на те на се...

— Як Євро відобразиться на економіці взагалі? З одного боку, проведення великих заходів приваблює туристів, які залишають багато грошей. З іншого боку, будують величезний аеропорт і величезний стадіон, тим часом як у Львові, наприклад, місцева команда вже відмовляється там грати. Що ж, усе це заради трьох матчів? Іншими словами, Євро допоможе створити необхідну інфраструктуру чи ця інфраструктура нас потопить?

— Євро — це страшна афера. Чому я так кажу? Це абсолютно недоречне, нераціональне вкладення коштів, враховуючи умови, що склалися в Україні. Розраховували на інвесторів, а їх виявилося лише двоє — Ахметов і Ярославський. Решту дає бюджет. Але якщо вже з бюджету інвестувати, то далеко не в першу чергу слід вкладати в аеропорти, які невідомо коли завантажать, і не в п’ятизіркові готелі, де ніхто не житиме. У країні, де не газифіковано села і не вистачає обладнання в лікарнях, інвестиції слід було б направляти не на аеропорти, готелі й стадіони, а на щось інше.

— Може, проблема не в інвесторах, а в тому, що чиновники потонули в корупції?

— Проблема в усьому. Інвесторів мало, держава відбувається за всіх, а те, що вкладається, значною мірою розкрадається. Взагалі не розумію, як Київ збирається приймати фінал Євро з такою інфраструктурою! Зараз центром можна їхати 2 години! Виходить, як у 1980 році на Олімпійських іграх у Москві — «зайвих» виселити, центр перегородити, автомобілям заборонити їздити...*

* Про Євро­12 див. також с. 7.

— Ви займаєтеся журналом «Бухгалтер». Про що він?

— Цей журнал про те, як грамотно мінімізувати податки (я не кажу — «не платити»), як проводити податкову оптимізацію. Даємо багато нормативних документів. Раніше було 100 сторінок на тиждень, зараз — дещо менше. Економічної інформації для бухгалтерів у країні так багато, що питання «де брати інформацію» не існує. Питання в іншому — що відсіяти. До речі, був в Естонії, і там на 4 газетних сторінках формату «Піонерської правди» містяться усі новини за місяць.

— У нашій студії гостя із Грузії розповідала про їхні реформи. Там податки, які платить людина, не перевищують 20%. У нас набагато більше. У чому, по-вашому, основний недолік української податкової системи?

— Ми не знаємо, як витрачаються податки, але це не податкова проблема, а соціальна. Я зай­маюся тим, як бюджет наповнюється. Проблема української податкової системи навіть не в тому, що вона жорстка і податки великі. Справжня проблема в неймовірній заплутаності, складності системи. До того ж усе діє «заднім числом».

Виходить, система виконує функцію штучної зай­нятості. Повно фахівців, які займаються виключно податками,— бухгалтери, інспекції, податкова міліція, ревізори тощо. І всі одержують гроші завдяки жахливо ускладненій системі.

Заразом податкова система виконує корупційну функцію, у чому також дуже багато зацікавлених. Якби все було просто, то не було б «каламутної водички». А коли все складно, обов’язково що-небудь порушиш.

А ще така система зручна для залякування політичних опонентів. Людину складно покарати тільки за те, що вона підтримує «не ту» партію. А за податкові помилки можна покарати завжди. На семінарах я запитую бухгалтерів: «Хто все виконує? Хто впевнений, що, коли прийдуть перевіряючі, все буде в ажурі?». За весь час ніхто не підняв руки. Нуль! Усі знають: виконуєш одне, відразу автоматично порушуєш інше.

— Про що ж ви на семінарах говорите?

— Про практичні питання. Наприклад, про те, що в нашому законодавстві є чудовий пункт про «конфлікт інтересів». У ньому йдеться, що будь-яке протиріччя в законодавстві трактується на користь платника. У деяких країнах такий пункт у законі є, у деяких відсутній, але в жодній країні немає такого законодавства, яке буквально виткане із протиріч. І на них завжди можна вказати. Щоправда, цей пункт працює лише на судовому рівні, а до суду зі зрозумілих причин іти не хочуть...

— Може, державі вигідніше було б просто знизити податки?

Теоретично — якщо знизити податки, народ рано чи пізно вийде з тіні. Кожна нова влада (при Кучмі, Ющенку, Януковичу) намагається спочатку скасувати негласний соціальний договір: «Вам — офшори, нам — єдиний податок». Діюча влада намагалася міняти Податковий кодекс. І в кожної влади щось не виходило, кожна зрештою зрозуміла, що жартувати з цими речами не можна, і залишає майже все як є.

Дивіться, колись податки були навіть суворіші: нарахування на зарплату для Пенсійного фонду були 61%; Чорнобильський фонд — 19%; до фонду зайнятості — 6%. Разом 86%! На додачу до цього «зсередини» ще брали 50%. На все це був податок з доходу 22%. На все це був ПДВ 28%... І тоді підприємець утік у тінь. Порівняно з тим, що було колись, зараз податки стали людянішими, але ті, хто свого часу пішов «у тінь», звідти вже не повернулися. Вони там звикли.

От і при нинішній владі: тільки-но пролунали погрози, що все буде жорстко і погано,— народ відразу дружно потягнувся до «тіні». І хоча, в остаточному підсумку, все виявилося не так вже й страшно, народ «із тіні» не йде. Ламати — не будувати.

Тому хочеться сказати тим, хто насамперед прагне зробити законодавство жорсткішим : «Думати треба до того, а не після».

— Якщо порівняти попередній уряд із цим…

— Знаєте, тут важливіше, хто і як працює на місцях. Зараз, наприклад, у Харкові — свавілля. Приходять і кажуть: «Дай стільки-то грошей». Приходять і кажуть: «Вибач, нічого особистого, але твій кіоск сподобався нашому шефу. І щоб завтра тебе тут не було. І на тобі 100 доларів». Свавілля — це й безперервний рекет, зовсім не пов’язаний із законами, зате пов’язаний з їх тлумаченням. Зрештою, свавілля — це коли навіть не беруть хабар, тому що тебе вже «замовили».

— Чи існують рецепти, що треба зробити в економічній сфері, в оподаткуванні?

— Ці рецепти всім відомі: чим менше податків і чим усе простіше, тим краще. Якщо конкретніше, то треба розширювати коло єдиноподатників. Потрібно замінити всі податки єдиним податком з обороту, звісно — з диференціацією за галузями. До того ж, чим простіша система, тим складніше її обійти і тим менше корупції. І всі це знають. Біда в тому, що це нікому не потрібно...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі