Теми статей
Обрати теми

Розбіжність юридичної та фактичної адрес: наслідки

Редакція БР
Відповідь на запитання

Відбувся історичний з’їзд...

із насидженого місця з в’їздом до нового приміщення.

Розбіжність юридичної та фактичної адрес:
наслідки

Юридична та фактична адреса нашого підприємства була однаковою. Зараз ми переїжджаємо в інший офіс, але район залишається той самий. Чи можуть юридична та фактична адреси не збігатися? Чи достатньо повідомити про зміну фактичної адреси до податкової або ж потрібно міняти адресу в держреєстратора?

Детально ця тема вже зачіпалася у Бухгалтері № 31’2011 на с. 48–50. У зазначеній публікації ми наводили аргументи, чому юридична та фактична адреси повинні збігатися.

Справа в тому, що законодавство не містить термінів «юридична адреса» та «фактична адреса», а оперує поняттям «місцезнаходження»*, яким згідно із Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про держреєстрацію) є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

* Крім того, ПКУ оперує поняттям «податкова адреса», яке також базується на адресі, зазначеній у ЄДРПОУ та є місцезнаходженням (п. 45.2 ПКУ).

ДПАУ наполягає на тому, що платник податків зобов’язаний забезпечити достовірні дані про своє місцезнаходження у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР; див. лист від 08.07.2011 р. № 18517/7/16-1517-05 у «Бухгалтері» № 32’2011 на с. 20). Тому у разі зміни адреси, за якою перебуває СПД-платник, треба ініціювати внесення змін інформації про місцезнаходження у держреєстратора шляхом подання реєстраційної картки з новою адресою.

Згідно з п. 66.5 ПКУ у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік в органах ДПС, платник податків зобов’язаний подати органу ДПС, у якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів із дня внесення змін до зазначених документів. Тобто після зміни даних у держреєстратора потрібно змінити дані про місцезнаходження у податковій.

Зверніть увагу: добровільна «явка з каяттям», тобто повідомлення до податкової про свою фактичну адресу, яка відрізняється від юридичної, за іншою процедурою (наприклад, шляхом повідом­лення у письмовій або в усній формі) може мати неприємні наслідки. Здавалося б, платник податків поводиться досить шляхетно — ділиться з податківцями важливою інформацією. Однак у цьому випадку з юридичної точки зору такі дії мають вигляд самодоносу про порушення законодавства.

Факт відсутності за місцезнаходженням може спричинити внесення відповідного запису до ЄДР (детальніше про процедуру внесення такого запису — див. згадану публікацію у «Бухгалтері» № 31’2011 на с. 48–49). Якими ж є наслідки внесення такого запису?

По-перше, у разі наявності запису про відсутність за місцезнаходженням податківці можуть анулювати свідоцтво платника ПДВ на підставі п/п. «ж» п. 184.1 ПКУ (детальніше про цю проблему — див. «Бухгалтер» № 38’2011, с. 47–49, № 39’2011, с. 46–47, а також ухвалу Вадсуду від 25.01.2012 р. № К/9991/68251/11 у «Бухгалтері» № 17’2012 на с. 10–12).

По-друге, у разі відсутності за місцезнаходженням юрособа може бути ліквідована в судовому порядку. Наявність в ЄДР запису про відсутність юридичної особи за зазначеним місцезнаходженням є підставою для винесення судового рішення про припинення юридичної особи (див. частину 2 статті 38 Закону про держреєстрацію у «Бухгалтері» № 18’2012 на с. 32т; детальніше про це — див. «Бухгалтер» № 15’2012, с. 46–48).

По-третє, посилаючись на п. 48.3 ПКУ податківці цілком можуть відмовити у прийнятті декларації на підставі недостовірності такого реквізиту декларації, як місцезнаходження юрособи.

Приміром, за аналогічних обставин Дніпропетровський окружний адміністративний суд у постанові від 16.06.2011 р. у справі № 2а/0470/4910/11* підтримав податківців, зазначивши таке:

«Таким чином, аналіз наведених вище норм дає підставу вважати, що орган державної податкової служби при прийнятті податкової декларації повинен перевіряти не лише повноту заповнення обов’язкових реквізитів податкової декларації, але й достовірність даних, що зазначені в цих обов’язкових реквізитах».

* Див. http://reyestr.court.gov.ua/Review/17295419

Більше того, деякі окружні суди зараз визнають відмову у прийнятті декларації правомірною не лише в тому випадку, коли до ЄДР було внесено відповідний запис, але й тоді, коли є інші докази відсутності за місцезнаходженням, наприклад довідка податкової міліції (постанова Окружного адміністративного суду м. Києва — від 10.04.2012 р. у справі № 2а-17778/11/2670**).

** Див. http://reyestr.court.gov.ua/Review/23675395

Щоправда, в інших випадках суди оперують виключно даними з ЄДР. І якщо в ньому ніякого запису про відсутність за місцезнаходженням немає, то відмову у прийнятті декларації суди визнають неправомірною, а інші докази відсутності за місцезнаходженням, у тому числі акти, складені податковою, не беруть до уваги (ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 20.03.2012 р. у справі № 2а-12196/11/2670***).

*** Див. http://reyestr.court.gov.ua/Review/23570004

Як додатковий аргумент достовірності місцезнаходження юрособи суди звертають увагу і на наявність договору оренди приміщення (ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 14.03.2012 р. у справі № 2а-15717/11/2670****):

«Також знаходження позивача за вказаною адресою підтверджується наявними в матеріалах справи копіями договору суборенди приміщення № 23 за адресою: м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, буд. 25, від 12.06.2011 р. та актів здачі-приймання робіт (надання послуг) за 2–4 квартали 2011 р.[, що підтверджують] користування приміщенням з метою розміщення робочого місця та почтово-абонентською скринькою».

**** Див. http://reyestr.court.gov.ua/Review/23546419

По-четверте у разі недостовірності реквізиту «місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник податку» існує ризик невизнан­ня податкової накладної і викошування податкового кредиту (п/п. «ґ» п. 201.1 ПКУ).

Самі податківці — у згаданому листі від 08.07.2011 р.натякають на те, що запис адреси в полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місце­знаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної може бути підставою для виключення сум ПДВ із податкового кредиту, якщо така адреса не є достовірною, не відповідає даним ЄДР та фактичному місцезнаходженню платника податку, а також за умови неправильно заповнених усіх інших реквізитів.

Таким чином, ще раз підкреслимо, що юридична та фактична адреси повинні збігатися — а якщо ні, то СПД очікує ряд неприємних наслідків. Тому ми рекомендуємо вчасно поміняти адресу в держреєстратора і відповідні дані у податковій.

Григорій Берченко, Іван Тургенєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі