Теми статей
Обрати теми

Нюанси видачі та строки дії виписки й витягу з ЄДР, а також довідки із ДПІ

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Скільки діє?

— А доки не перестане!

Нюанси видачі та строки дії виписки й витягу з ЄДР,
а також довідки із ДПІ

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. Мої контрагенти часто вимагають документально підтвердити підприємницький статус випискою або витягом із ЄДР, а також довідкою із ДПІ. Однак нещодавно один із постійних контрагентів, якому було надано копію виписки, заявив, що вона є дійсною тільки протягом 30 днів із дати її видачі. У зв’язку з цим він вимагав щомісячного оновлення виписки з ЄДР.

Прошу роз’яснити, якими є порядок отримання і строк дії виписки та витягу з ЄДР, а також довідки із ДПІ про види діяльності «загального» підприємця?

Документальні проблеми, пов’язані з підтвердженням приватнопідприємницького статусу та видів діяльності ФОПа з метою неутримання з нього ПДФО та ЄСВ, розглядалися у «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 56–59. У ньому ми говорили про те, що документами, які підтверджують реєстрацію ФОПа, можуть бути виписка або витяг із ЄДР, а для загальносистемників, на думку податківців, ще й довідка з податкового органу із зазначенням системи оподаткування і переліком видів діяльності відповідно до реєстраційної картки. Ще раніше — у листі від 03.02.2011 р. № 1085/ К/17-0714 (див. «Бухгалтер» № 9’2011, с. 26) — ДПАУ роз’яснила, що мати таку довідку не обов’язково, але бажано.

Далі розглянемо нюанси видачі та строки дії зазначених документів по порядку.

Виписка з ЄДР

Визначення виписки з ЄДР міститься у п. 3.1 Положення про порядок надання відомостей з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Держпідприємництва від 20.10.2005 р. № 97 (далі — Положення № 97, див. його у «Бухгалтері» № 46’2005 на с. 17–20):

«Виписка — це документ, що містить відомості про юридичну особу або фізичну особу — підприємця, яка подала запит <…> про її видачу».

Тобто виписку може запросити тільки сам суб’єкт господарювання.

Нагадаємо, що п. 1 ст. 21 Закону від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців», зі змінами (далі — Закон про держреєстрацію, його ст. 21 — див. у «Бухгалтері» № 18’2012 на с. 17т–18т), установлено, що виписка з ЄДР видається юрособі та фізособі-підприємцю за їх письмовим запитом протягом 2 робочих днів з дати подання запиту. Згідно з ч. 4 ст. 21 Закону про держреєстрацію у виписці зазначаються: найменування юрособи або ім’я фізособи-підприємця; ідентифікаційний код юрособи або реєстраційний номер облікової картки платника податків; місцезнаходження юрособи або місце проживання фізособи-підприємця; П. І. Б. осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юрособи або від імені фізособи-підприємця без довіреності, у тому числі підписувати договори; їх реєстраційні номери облікових карток платників податків; наявність обмежень щодо представництва від імені юрособи або фізособи-підприємця; дата та номер запису в ЄДР; дата видачі виписки.

За одержання виписки з ЄДР стягується плата* у розмірі 1 нмдг (ч. 10 ст. 21 Закону про держреєстрацію).

* У деяких випадках, зазначених у ч. 10 ст. 21 Закону про держреєстрацію, плата за отримання виписки з ЄДР не справляється.

Форму виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців затверджено наказом Держпідприємництва від 13.04.2004 р. № 47.

У примітці до неї зазначено таку інформацію:

«Виписка є чинною протягом 30 днів з дати її видачі. Якщо до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців протягом цього строку були внесені зміни щодо відомостей, які зазначені у виписці, виписка втрачає чинність».

Аналогічне формулювання про 30-денний строк дії виписки міститься й у п. 3.8 Положення № 97.

Ми вважаємо, що з 07.05.2011 р. на цю примітку і п. 3.8 Положення № 97 можна не звертати уваги, оскільки Законом від 07.04.2011 р. № 3205-VI із Закону про держреєстрацію виключено його ч. 7 і 9 ст. 21. У них відповідно йшлося про 30-денний строк дії виписки і про те, що вона втрачає чинність раніше строку, установленого в ч. 7 ст. 21 Закону про держреєстрацію, якщо до ЄДР було внесено зміни щодо відомостей, які зазначаються у виписці з ЄДР. Тому інформація про 30-денний строк, наведена у примітці до форми виписки з ЄДР, уже рік як морально і юридично застаріла. Водночас слід мати на увазі, що якщо до ЄДР було внесено записи про зміну відомостей про ФОПа, то йому необхідно надавати контрагентові нову виписку.

Витяг із ЄДР

Витяг із ЄДР — це

«документ, що містить відомості про юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців за критерієм пошуку*, зазначеним у запиті (додаток 4)» (п. 5.1 Положення № 97).

* Критерій пошукупоказник або сукупність показників ЄДР, за якими здійснюється пошук зазначеної в запиті інформації (п. 1.2 Положення № 97).— А. П.

Тобто витяг, на відміну від виписки, може запросити будь-яка юридична або фізична особа, що подала запит установленого зразка.

У п. 5.2 Положення № 97 наведено перелік відомостей, які на бажання запитувача можуть бути внесені до витягу. Для ФОПського витягу до них належать: дані про постановку на облік (зняття з обліку); серія та номер свідоцтва про держреєстрацію; місце проведення держреєстрації; дані про управителя майна фізособи-підприємця; відомості про осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені фізособи-підприємця без довіреності; основні види діяльності; стан фізособи-підприємця**; телефон для зв’язку; дані про запитувачів, що зверталися до держреєстратора про надання відомостей з ЄДР.

** Фізособапідприємець може перебувати в стані: проведення підприємницької діяльності; перебування в процесі припинення підприємницької діяльності (п. 5.4 Положення № 97).

Мінімальний строк отримання витягу після подання запиту — 3 робочих дні. Протягом 2-х робочих днів держреєстратор обробляє запит щодо критеріїв запиту, визначає вартість витягу залежно від обсягу інформації, потім видає запитувачу довідку про вартість витягу. Після надання документа, що підтверджує внесення плати, витяг видається протягом робочого дня (п. 5.7 Положення № 97).

Отримання витягу із ЄДР коштує 51 грн плюс 3 грн 40 коп. за кожен аркуш інформації на бланку встановленого зразка (п. 1 наказу Держпідприємництва від 20.10.2005 р. № 99).

Форму витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців затверджено наказом Держпідприємництва від 20.10.2005 р. № 97.

Звертаємо увагу на те, що в ній не зазначено строк його дії. Однак, як і у випадку з випискою, необхідність його оновлення, на нашу думку, залежить від того, чи вносилися які-небудь зміни до даних держреєстратора.

Довідка із ДПІ

У вищезгаданому листі ДПАУ від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714 роз’яснюється, що з метою уникнення порушень норм чинного законодавства суб’єктам господарювання, які мають господарські відносини з фізособами-підприємцями, рекомендується крім копії документа, що підтверджує держреєстрацію, отримувати від такої особи довідку. Ця довідка надається за письмовою заявою платника податку податковим органом, у якому він перебуває на податковому обліку, і в ній вказуються перелік видів діяльності відповідно до реєстраційної картки і обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності.

Як зазначалося в редакційному коментарі до цього листа ДПАУ, незважаючи на необов’язковість ця довідка може бути корисною і для цілей (не)утримання ЄСВ***. Принаймні, вона обійдеться дешевше, ніж витяг з ЄДР. А от у які строки видається довідка із ДПІ — невідомо. Думаємо, що податківці не поспішатимуть з видачею безоплатної довідки.

*** У «Бухгалтері» № 8’2011 на с. 42–43 ми писали про те, що в межах чинного законодавства ФОП може здійснювати будь-які види діяльності, крім прямо заборонених нормативами, тому можна стверджувати, що якщо він здійснює будь-який вид діяльності, не заборонений законодавством, то цей вид теж ним о браний, і це не повинно впливати на ЄСВ.

Щодо строку дії такої довідки в ЄБПЗ йдеться, що зазначені в довідці дані є чинними до втрати ними юридичної сили.

Відповідь, скажемо прямо, «вичерпна», особливо для тих ФОПів, які не надто знаються на юридичних тонкощах.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі