Теми статей
Обрати теми

ПриПЄП 2-ї групи може здавати в суборенду нежитлове приміщення площею до 300 кв. м

Редакція БР
Відповідь на запитання

Суб не посеред

ПриПЄП 2-ї групи може здавати в суборенду
нежитлове приміщення площею до 300 кв. м

Чи може фізична особа — підприємець, яка здає в суборенду нежитлове приміщення (загальна площа не перевищує 300 м2), перебувати у другій групі платників єдиного податку?

Відповідно до п. 1 ст. 320 Цивільного кодексу власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Зазначене положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу встановлено, що фізичні особи — підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 м2, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м2, не можуть бути платниками єдиного податку.

Основні положення, що регулюють правовідносини за договором найму (оренди), встановлено у главі 58 «Найм (оренда)» Цивільного кодексу.

Відповідно до засад регулювання відносин найму (оренди), що визначені Цивільним кодексом, а також виходячи із положень ст. 4 Закону [України від 01.07.2004 р.] № 1952[-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»] на правовідносини, що виникають з договору найму (оренди), поширюються вимоги щодо обов’язковості державної реєстрації такого речового права, як [право] користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами.

Слід зазначити, що з 31.12.2012 р. КВЕД ДК 009:2005 буде скасовано.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 діяльність, пов’язана зі здаванням в оренду власного нерухомого майна*, а також з наданням посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, відноситься до груп 68.20, 68.31, які трансформувались із КВЕД ДК 009:2005 (груп 70.31, 70.20).

Таким чином, фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які здійснюють операції з власною нерухомістю (група 68.20), з урахуванням обмежень, встановлених п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу, мають право здійснювати діяльність у другій групі платників єдиного податку, а фізичні особи — підприємці, які здійснюють посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди нерухомого майна (групи 68.20; 68,31), можуть здійснювати діяльність виключно у третій групі.

Консультацію підготовлено
 Т. Федченко, начальником відділу
оподаткування самозайнятих осіб
Управління адміністрування податків
на доходи фізичних осіб Департаменту
 оподаткування фізичних осіб ДПС України,
О. Шуговою та Н. Фокіною,
головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 39/2012

Від редакції

Таких самих висновків доходили й ми (див. щодо цього «Бухгалтер» № 1–2’2012 на с. 65–66).

 

* Згідно із КВЕД до оренди власної нерухомості належить і суб оренда.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі