Теми статей
Обрати теми

Притягнення до кримінальної відповідальності у разі несплати штрафних санкцій

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Піймавсь на криміналі —

сидітимеш на палі...

Притягнення до кримінальної відповідальності у разі несплати штрафних санкцій

На підприємстві відбулася перевірка, у результаті якої було донараховано ПДВ і нараховано штрафні санкції. Борг зі сплаті ПДВ, що виник, підприємство згодом погасило, однак непогашеною залишилася мільйонна сума штрафних санкцій. Чи може на цій підставі бути порушена кримінальна справа за ст. 212 КК? Чи враховується сума штрафних санкцій для цілей притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 212 Кримінального кодексу — несплата податків і зборів?

Детальніше про застосування ст. 212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)» КК з урахуванням торішніх змін у сфері «гуманізації» кримінальної відповідальності ми писали у «Бухгалтері» № 3’2012, с. 36, а також наводили таблицю відповідності між конкретними сумами податкового боргу і кримінальним покаранням за його несплату (див. «Бухгалтер» № 4’2012, с. 49–50).

Слід зазначити, що для притягнення до кримінальної відповідальності крім наявності об’єктивної обставини — суми боргу — необхідна наявність і ряду інших ознак складу злочину, зокрема, обов’язкова наявність умислу, пов’язаного з ухиленням від сплати податків. Однак оскільки із запитання про їх наявність або відсутність говорити складно, ми їх не розглядатимемо. Зупинимося виключно на формальному аспекті: чи слід враховувати несплачені суми штрафних санкцій при притягненні до кримінальної відповідальності?

Загалом, теорія і роз’яснювальна практика виходять з того, що суми штрафів і пені не можуть враховуватися для кваліфікації при притягненні до кримінальної відповідальності за ст. 212 (тобто для визначення тієї суми, з якої слід виходити, визначаючи принципову можливість для притягнення до кримінальної відповідальності, у 2012 році зазначена сума становить мінімум 536 500 грн).

Приміром, згідно з абз. 3 п. 11 Постанови Пленуму ВСУ від 8 жовтня 2004 року № 15 «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів» (див. «Бухгалтер» № 45’2004, с. 25) при визначенні розміру коштів, які не надійшли до бюджетів або державних цільових фондів внаслідок ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, не потрібно враховувати нараховані або сплачені у зв’язку з цим штрафи і пеню.

Тобто для кваліфікації порушення як потенційного карного злочину значення може мати виключно сума податків, не сплачених до бюджету,— відповідно як до вимоги гіпотези ч. 1 ст. 212 — «Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку», так і з назвою всієї статті «Ухилення від сплати податків , зборів (обов’язкових платежів)».

Але при цьому несплата штрафних санкцій все-таки може мати певне значення (не впливаючи на визначення розміру самої суми боргу, яка береться до уваги з метою притягнення до відповідальності).

Справа в тому, що потрібна сума боргу, яка дозволяє притягти до відповідальності, може набігати навіть і без штрафних санкцій. Отже, у цьому випадку той факт, що підприємство сплатило податковий борг, не сплативши штрафні санкції, може не врятувати.

Адже добровільна сплата податкового боргу звільняє від притягнення до кримінальної відповідальності, але тільки якщо із сумою податкового боргу будуть сплачені й штрафні санкції.

Наприклад, згідно з ч. 4 ст. 212 особа, яка сплатила борг, звільняється від кримінальної відповідальності лише в тому випадку, якщо особа погасила і суми штрафних санкцій. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов’язкові платежі), а також відшкодувала збиток, заподіяний державі їх несвоєчасною сплатою (сплатила фінансові санкції, пеню).

Тож якщо підприємство погасило тільки податковий борг, це саме по собі не нівелює ризики щодо притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності. А в описаній ситуації фінсанкції саме і не були погашені. Тому для звільнення від кримінальної відповідальності рекомендуємо все-таки суми штрафів погасити.

Григорій Берченко, Іван Тургенєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі