Теми статей
Обрати теми

Одноразова матдопомога працівникові до витрат не включається

Редакція БР
Відповідь на запитання

Один разочок не рахується

щодо витрат:

одноразова матдопомога працівникові до витрат не включається

Чи включається до витрат платника податку, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, виплата разової матеріальної допомоги фізичній особі, що перебуває у трудових відносинах з платником податку?

Відповідно до п. 142.1 ст. 142 Податкового кодексу до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV Податкового кодексу).

Згідно з п/п. 139.1.1 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу не включаються до складу витрат витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб за винятком виплат, передбачених статтями 142 і 143, та в інших випадках, передбачених нормами розділу IIІ цього Кодексу.

Відповідно до п/п. 2.3.3 Інструкції [зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р.] № 5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім працівникам або більшості (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом), належить до додаткової заробітної плати у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Згідно з п. 3.31 цієї Інструкції матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, належить до інших виплат, які не входять до фонду оплати праці.

Отже, якщо виплата матеріальної допомоги фізичній особі, яка перебуває у трудових відносинах з платником податку, носить разовий характер і надається у зв’язку з певними обставинами, то така виплата не належить до виплат, пов’язаних із трудовим внеском такої особи у господарську діяльність платника податку, а є фінансуванням особистих потреб і, відповідно, не включається до витрат платника податку, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Матеріал підготували Н. Пасічник,
заступник начальника Управління по роботі
з Єдиною базою податкових знань
та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
державної податкової служби — начальник відділу,
 Я. Мірошник, І. Романюк та О. Янчевська
 головні державні податкові інспектори

«Вісник податкової служби України» № 42/2012

Від редакції

Про те, що матеріальна допомога одноразового характеру до витрат не належить, ДПСУ повідомляла і в ЄБПЗ (див. «Бухгалтер» № 17’2012, с. 19т–20т ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі