Теми статей
Обрати теми

ФОП, який перебуває на загальній системі, може враховувати витрати, понесені під час перебування на спрощеній системі

Редакція БР
Відповідь на запитання

Витрати темних часів

мають право на спогад про них.

ФОП, який перебуває на загальній системі, може враховувати витрати,
понесені під час перебування на спрощеній системі

Чи має право фізична особа — підприємець, яка перебуває на загальній системі оподаткування, враховувати документально підтверджені витрати, фактично понесені під час здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формах) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Згідно з п. 177.4 ст. 177 цього Кодексу до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності відповідно до розділу III зазначеного Кодексу.

Таким чином, оскільки для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати фізичної особи — підприємця, що застосовує загальну систему оподаткування, формуються при отриманні доходу, то такий підприємець має право врахувати суму витрат, безпосередньо пов’язану з отриманням доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.

Матеріал підготовили Т. Федченко,
начальник відділу
оподаткування самозайнятих осіб
Управління адміністрування
податків на доходи фізичних осіб
Департаменту оподаткування фізичних осіб
ДПС України,
та О. Шутова, головний державний
податковий інспектор

«Вісник податкової служби України» № 42/2012

Коментар від А. Погребняк

Відповідь ліберальна, але надто загальна.

Такий висновок слушний у де кількох перехідних ситуаціях, коли перша подія відбувається на єдиному податку, а друга — на загальній системі оподаткування. Розглянемо їх.

Ситуація 1. Відвантаження товару відбулося на єдиному податку, а надходження оплати за нього — на загальній системі.

Як відомо, доходи від здійснення своєї діяльності ФОПи відображають у Книзі обліку доходів і витрат (далі — Книга, див. її форму у «Бухгалтері» № 41’2012 на с. 25 т) за касовим методом, тобто в день отримання коштів в оплату товарів.

Оскільки в періоді перебування на ЄП дохід від реалізації товарів у Книзі обліку доходів (і витрат) на момент його відвантаження покупцю не фіксувався, він повинен бути відображений у момент отримання від покупця коштів в оплату товару і включений до об’єкта оподаткування ПДФО (ст. 177 ПКУ) — із правом на спогад про колишні витрати та податковий облік відповідних витрат. Отримана оплата включається до доходу і відображається у графі 3 Книги, а витра-ти на придбання проданого товару — у графі 6 Книги.

Ситуація 2. Перераховано попередню оплату постачальнику на єдиному податку, а товар отримано уже на загальній системі.

У цьому випадку ФОПу теж можна буде врахувати витрати на купівлю товару, але лише після того, як його буде отримано і за нього надійдуть гроші від покупця.

Його вартість можна записати в графу 5 Книги, а в графі 4 слід зазначити реквізити документа, що підтверджує факт оплати товару.

Ситуація 3. Отримано товар при єдиному податку, а оплату за нього перераховано на загальній системі.

Після того як ФОП продасть товар і одержить за нього оплату, закупівельну вартість цього товару можна буде перенести із графи 5 до графи 6 Книги і врахувати при обчисленні чистого доходу.

Таким чином, той факт, що товар було придбано у період роботи на єдиному податку (отримано та/або оплачено), не відіграє ролі. Головне, щоб у ФОПа були первинні документи, які підтверджують факт здійснення витрат на його купівлю.*

Звертаємо увагу на те, що ФОП може врахувати не будь-які витрати , а лише операційні. Про те, які витрати належать до операційних, ми з’ясовували у «Бухгалтері» № 4’2012 на с. 42–44.

 

* У ДПСУ вважають, що підтверджувати витрати ФОП повинен на підставі первинних документів, які містять обов’язкові реквізити відповідно до вимог ч. 2 ст. 9 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (див. консультацію із ЄБПЗ у «Бухгалтері» № 42’2012 на с.20 т).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі