Теми статей
Обрати теми

Проблеми перерахунку в податковому обліку курсових різниць за інвалютними вкладами до статутного капіталу

Редакція БР
Відповідь на запитання

Недовкладення — не злочин...

…а головний біль бухгалтера.

Проблеми перерахунку в податковому обліку курсових різниць
за інвалютними вкладами до статутного капіталу

То все-таки перераховувати у податковому обліку заборгованість іноземного інвестора з вкладу до статутного фонду чи ні?

Наявність такого сум’яття в бухгалтерських головах не дивує.

Стисло викладемо історію питання.

Спочатку воно особливих сумнівів ні в кого не викликало.

(Нагадаємо, що п/п. 153.1.3 ПКУ в питанні визначення у податковому обліку курсових різниць відсилає платників до положень (стандартів) бух-обліку, в першу чергу — до П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів».)

Якщо йшлося про заборгованість із вкладу до статутного капіталу, який повинен здійснюватися в іноземній валюті (при цьому не важливо, інвестор буде іноземним або ж «місцевого розливу»), то, оскільки така заборгованість є монетарною, вона підлягала на загальній підставі у податковому і бухгалтерському обліках перерахунку «на дату звітного балансу або на дату погашення такої заборгованості в залежності від події, що сталася раніше». Цей момент було чітко роз’яснено головними податківцями в ЄБПЗ — у підрозділі 110.13 «Оподаткування операцій з розрахунками в іноземній валюті».

Усе б нічого, але тут ДПСУ візьми та й випусти Узагальнюючу податкову консультацію щодо визначення курсових різниць від перерахунку операцій у іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти (затверджено наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. № 574, див. її у «Бухгалтері» № 28’2012 на с. 26–28). Відповідь на 7-е запитання в цій консультації — чи здійснюється перерахунок курсових різниць за іноземними інвестиціями? — пролунала цілком однозначно: не перераховуються!

Нас тоді таке лаконічне й беззастережне заперечення дуже здивувало. У своєму коментарі до цієї консультації (див. там же с. 30) ми зазначали, що в ЄБПЗ на той момент продовжувала висіти згадана вище консультація, яка вимагає перерахунку інвалютної заборгованості за вкладом до статутного капіталу. Ця консультація в підрозділі 110.13 ЄБПЗ досі наявна серед чинних.

Разом із тим в ЄБПЗ з’явилася й нова консультація такого змісту:

«Чи здійснюється перерахування курсових різниць по іноземних інвестиціях?

Відповідь:

Коротка і повна відповіді ідентичні:

Узагальнюючою податковою консультацією щодо визначення курсових різниць від перерахунку операцій у іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, затвердженою наказом ДПС України від 05.07.2012 р. № 574, визначено, що по іноземних інвестиціях курсові різниці не перераховуються».

Можливо, податківці вважають, що вклад до статутного капіталу не є іноземною інвестицією? А може, в Узагальнюючій консультації йдеться про сам статутний капітал, тобто про суми, відображені за кредитом рахунку 40 «Статутний капітал»? Чи, можливо, у першій своїй консультації податківці мають на увазі вклад до статутного капіталу в іноземній валюті, який вноситься українським інвестором? Однак у тексті консультації на це немає навіть натяку, просто сказано: оскільки заборгованість монетарна, то перерахунок проводиться...

Пояснення можна спробувати знайти, якщо читати текст Узагальнюючої консультації від 05.07.2012 р. буквально. У цьому випадку можна стверджувати, що податківці мають на увазі тільки безпосередньо іноземні інвестиції, крім заборгованостей щодо їх внесення.

Але в такому разі, виходячи з визначення терміна «іноземні інвестиції», наведеного в п. 2 ст. 1 Закону «Про режим іноземного інвестування» (див. «Бухгалтер» № 30’2005, с. 45т)*, ми доходимо абсурдного висновку, згідно з яким за таким популярним видом інвестиції, як інвалюта, у податковому обліку курсові різниці не нараховуються! А хіба інвалюта (згідно з нормами П(С)БО 21, до якого безпосередньо відсилає п/п. 153.1.3 ПКУ) не є однією з монетарних статей, які підлягають перерахунку в обох (!) обліках?!

Існує ще одна версія. Нібито головні податківці в запитанні 7 цієї Узагальнюючої консультації мали на увазі не іноземні інвестиції у вищезгаданому розумінні, а інвестиції, внесені українськими підприємствами в іноземні. У такому разі відповідь про ненарахування в податковому обліку курсових різниць виглядала б логічною, оскільки в обліку бухгалтерському курсові різниці за такими видами інвестицій нашим інвесторам наказано (п. 9 П(С)БО 21) відносити на збільшення або зменшення власного (іншого додаткового) капіталуне до доходів або витрат). Однак у такому разі авторам консультації слід було б чітко прописати, що вони мають на увазі тут під терміном «іноземні інвестиції», а не напускати такого туману...

Загалом, що малося на увазі в Узагальнюючій консультації, відомо тільки її авторам.

Деякою мірою до цієї інтриги ухитрилися докласти руки й мінфінівці.

20 серпня 2012 року Мінфін випускає лист № 31-08410-07-25/20605 «Щодо відображення в бухгалтерському обліку курсових різниць» (див. «Бухгалтер» № 36’2012, с. 34), де викладає своє, модернізоване, бачення зазначеного питання. Спочатку в листі шаблонно викладається:

«В бухгалтерському обліку курсові різниці за зобов’язанням засновників нерезидентів з внесків до статутного капіталу підприємства, які мають бути здійснені в іноземній валюті, підлягають перерахунку з використанням валютного курсу на дату балансу».

Після цього без будь-яких пояснень йде абсолютно неординарний висновок:

«На дату здійснення операції із погашення зобов’язання з внеску до статутного капіталу нерезидента в іноземній валюті, курсові різниці не визначаються».

Але ж цей висновок вступає у пряме протиріччя з мінфінівським П(С)БО 21, а конкретно — з його пунктом 8, у якому чітко прописано, що визначення за монетарними статтями, вираженими в іноземній валюті, курсових різниць «проводиться на дату здійснення господарської операції та на дату балансу». Хіба погашення вкладу в інвалюті не є «здійсненням господарської операції»?

Ну й куди ж пхати курсову різницю, яка в дев’ятьох випадках з десяти виникне між курсом НБУ на дату балансу і курсом на дату погашення заборгованості із вкладу до статутного капіталу?

І можна було б, звісно, просто не звертати на цей лист уваги (принаймні, «для цілей податкового обліку»), однак, як уже згадувалося, норма п/п. 153.1.3 ПКУ в цьому питанні заганяє нас у бухоблікову залежність. Утім, оскільки буквально в зазначеному підпункті йдеться про П (С)БО, то будемо керуватися при цьому виключно нормами П(С)БО 21, а до подібних роз’яснень (особливо для податкового обліку) підходити досить вибірково.

Як же в такій курсоворізнично-інвестиційній круговерті правильно зорієнтуватися бухгалтеру?

На нашу думку, слід діяти у суворій відповідності до норм ПКУ і П(С)БО і не звертати уваги на незаконні, нечіткі роз’яснення відомих органів, які лише збивають платників з пантелику. Заборгованість іноземного інвестора з вкладу до статутного капіталу, якщо такий вклад повинен здійснюватися саме в інвалюті, у податковому обліку, як і раніше, слід перераховувати. Причому курсова різниця (принаймні, в обліку податковому) має визначатися, у тому числі, на дату погашення такої заборгованості. Надалі курсові різниці повинні, на нашу думку, нараховуватися і за самою інвестицією, тобто за сумами іноземної валюти, що перебуває у платника.

При цьому рахунок 40 «Статутний капітал», який не є монетарною статтею, перерахунку не підлягає.

Не будемо, однак, нав’язувати свою точку зору — нехай кожен визначиться сам.

 

Особливо обережний платник може письмово зробити запит (щодо нарахування курсових різниць як на заборгованість по іноземній інвестиції, так і на саму інвестицію, якщо це інвалюта) до своїх місцевих податківців.

 

Той, хто почувається більш упевнено, може навіть отримати з цієї плутанини певну користь і здійснювати перерахунок заборгованості з вкладу до статутного капіталу в інвалюті лише в тому випадку, коли йому це буде вигідно, використовуючи для підтвердження правильності своїх дій:

то стару консультацію з ЄБПЗ (разом із бух-обліковим П(С)БО 21),

то згадану Узагальнюючу податкову консультацію від 05.07.2012 р.

(Зазначимо при цьому: коли мова йтиме про курсові різниці на заборгованості за інвестиціями не до статутного капіталу платника, через згадану консультацію нараховувати за ними у податковому обліку курсові різниці може бути небезпечно. Водночас заборгованості за неіноземними інвестиціями, але в іноземній валюті можуть спокійно перераховуватися на загальних підставах...)

Те саме стосується й інвестицій як таких, коли ними є інвалюта. Можна або нараховувати за нею курсові різниці (апелюючи до ПКУ і П (С)БО), або не нараховувати (посилаючись на узагальнюючу консультацію).

Отак і живемо...

Олексій Павленко, Андрій Павлов

 

* Наводимо це визначення:

«іноземні інвестиції цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об’єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі