Теми статей
Обрати теми

Реалізація корисних копалин і єдиний податок

Редакція БР
Відповідь на запитання

Загальнодержавне не всяке лайно:

лише тільки крейда, пісок і вапно

Реалізація корисних копалин і єдиний податок

(загальКодержавне)

Приватний підприємець займається видобутком та реалізацією сировини для бутового (будівельного) каменю, крейди, вапняку та піску.

Роз’ясніть, будь ласка, чи не перешкоджає здійснення зазначених видів діяльності переходу на застосування спрощеної системи оподаткування.

Чи може ПриПЄП займатися реалізацією гальки, ракушняку і глини?

Нагадаємо, що відповідно до п/п. 5 п/п. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Як відомо, Законом від 24.05.2012 р. № 4834-VI до п/п. 5 п/п. 291.5.1 ПКУ було внесено зміни (див. «Бухгалтер» № 26’2012, с. 18), у зв’язку з чим з 01.07.2012 р. єдиноподатники можуть реалізовувати корисні копалини місцевого значення. Отже, далі ми будемо говорити лише про можливість реалізації зазначених копалин.

Які ж корисні копалини належать до корисних копалин місцевого значення?

Для відповіді на це запитання деякі фахівці рекомендують звертатися до п/п. 263.9.1 ПКУ, в якому наведено ставки плати за користування надрами для видобутку корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення.

Згідно з переліком корисних копалин місцевого значення з п/п. 263.9.1 ПКУ до таких належать:

сировина для будівельного вапна та гіпсу: крейда і вапняк на вапно, крейда будівельна, гіпс;

сировина для хімічних меліорантов ґрунтів: вапняк;

сировина для бутового (будівельного) каменю: всі види гірських порід, придатність яких визначається державними стандартами, у тому числі для щебеневої продукції;

сировина піщано-гравійна: сировина піщано-гравійна, сировина піщано-глиниста для закладки вироблених просторів, будівництва дорожніх насипів, дамб тощо;

сировина цегельно-черепична .

Виходячи з цього переліку можна припустити, що підприємець, який реалізує сировину для бутового (будівельного) каменю, крейди, вапняку та піску, цілком може претендувати на застосування спрощенки.

До речі, сировина для бутового каменю серед загальнодержавних корисних копалин, зазначених у п/п. 263.9.1 ПКУ, не значиться, а ось крейда, вапняк і пісок, які застосовуються для конкретних виробництв, є.

Однак це не єдиний перелік, що розмежовує загальнодержавні та місцеві корисні копалини.

Постановою КМУ від 12.12.94 р. № 827 (в редакції від 28.12.2011 р. № 1370) затверджено Переліки корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення (далі — Переліки № 827).

Отже, до корисних копалин місцевого значення згідно з Переліком № 827 належать:

— сировина для хімічних меліорантів ґрунтів — вапняк, гіпс, гажа, сапропель;

— сировина для будівельного вапна та гіпсу — гіпс, вапняк, крейда;

— сировина піщано-гравійна — пісок;

— сировина цегельно-черепична — суглинок, супісок;

інші корисні копалини, які не включено до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення.

Як бачимо, у кабмінівському Переліку № 827 серед місцевих копалин сировина для бутового (будівельного) каменю не значиться, а ось крейді, вапняку та піску в ньому місце знайшлося.

Постає питання, який перелік має пріоритет у вирішенні проблеми, пов’язаної з можливістю застосування спрощенки.

На думку ДПС у Дніпропетровській області, для цих цілей застосуванню підлягає Перелік № 827.

Відповідаючи на запитання, чи може ПриПЄП здійснювати торгівлю сировиною для бутового каменю, дніпропетровські податківці у своєму листі* посилаються на ст. 6 Кодексу України про надра від 27.07.94 р. № 132/94-ВР, якою передбачено, що корисні копалини за своїм значенням поділяються на корисні копалини загальнодержавного та місцевого значення. «Значущість» корисних копалин визначає КМУ за поданням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр**.

Як ми вже знаємо, Кабмін давно впорався з дорученням Верховної Ради і затвердив відповідні Переліки корисних копалин.***

Цікаво, що сировина для бутового каменю увійшла до складу корисних копалин загальнодержавного значення. А оскільки платники єдиного податку (юрособи і фізособи — підприємці) не можуть займатися реалізацією корисних копалин загальнодержавного значення, вони не можуть здійснювати торгівлю сировиною для бутового каменю. Отакий висновок випливає з листа ДПС у Дніпропетровській області.

До речі, деякі поширені корисні копалини (вапняк, крейда, пісок) є в обох Переліках № 827, тобто можуть мати і загальнодержавне значення, і місцеве — залежно від напряму використання.

Наприклад, пісок для вогнетривкої та формувальної сировини, пісок кварцовий для сировини скляної і фарфоро-фаянсової має загальнодержавне значення, а пісок для сировини піщано-гравійноїмісцеве значення.

Як же визначити, чи може єдиноподатник займатися їх реалізацією?

У примітці до загальнодержавного Переліку № 827 зазначено, що деякі з корисних копалин використовуються в кількох напрямах. Напрям використання родовища корисної копалини загальнодержавного значення визначається рішенням Державної комісії по запасах корисних копалин.

Як відомо, суб’єкт господарювання, який здійснює видобуток корисних копалин, повинен мати спеціальний дозвіл на користування надрами. Порядок видачі таких дозволів затверджено Постановою КМУ від 30.05.2011 р. № 615 (далі — Порядок № 615).

Згідно з п. 12 Порядку № 615 у дозволі зазначається вид корисної копалини відповідно до Переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення , затверджених Постановою КМУ від 12.12.94 р. № 827.

Форму спеціального дозволу на користування надрами наведено в додатку 3 до Порядку № 615.

Звертаємо увагу на те, що в додатку 4 до Порядку № 615 наведено форму спеціального дозволу на користування надрами (щодо видобутку корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим).

І справді: в обох формах спецдозволів — у загальноукраїнській і кримській на видобуток місцевих корисних копалин — зазначається вид корисної копалини згідно з Переліками № 827. Тому якщо в підприємця буде копія такого спецдозволу від добувального підприємства або копія іншого документа, у якому буде зазначено, що цей документ видано на видобуток корисної копалини місцевого значення, проблем з отриманням статусу платника ЄП, на нашу думку, бути не повинно (звісно, за умови дотримання інших єдиноподаткових умов).

Що стосується реалізації гальки, ракушняку і глини, то відповідно до Переліків № 827 вони належать до корисних копалин загальнодержавного значення.

Таким чином, займатися реалізацією гальки, ракушняку і глини єдиноподатники не мають права.

Алла Погребняк

 

* Газета «Частный предприниматель» № 19/2012, с. 19.

** Зараз — центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

*** Слід зазначити, що час від часу до Переліків вносяться зміни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі