Теми статей
Обрати теми

У дохід ПриПЄПа, який здійснює комісійну торгівлю, включається вся сума коштів, що надійшла йому за договором комісії

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Усі рівні, але ЮРЄПи — рівніші й кращі!

У дохід ПриПЄПа, який здійснює комісійну торгівлю, включається вся сума коштів,
що надійшла йому за договором комісії

Як визначається дохід ФОП — платника ЄП, який здійснює комісійну торгівлю?

Доходом платника єдиного податку є для фізичної особи — підприємця відповідно до п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів , дивідендів , роялті , страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Згідно із п. 292.4 ст. 292 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення , транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Відповідно до ст. 1000 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV, із змінами та доповненнями (далі — ЦКУ), договір доручення — це коли одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

Статтею 1002 ЦКУ встановлено, що повірений має право на плату за виконання свого обов’язку за договором доручення, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо в договорі доручення не визначено розміру плати повіреному або порядок її виплати, вона виплачується після виконання доручення відповідно до звичайних цін на такі послуги.

При цьому ст. 929 ЦКУ передбачено, що договір транспортного експедирування — це коли одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Статтею 295 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV, із змінами та доповненнями (далі — ГКУ), встановлено, що комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання при здійснені ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені , в інтересах , під контролем і за рахунок суб’єкта, якого він представляє. Комерційним агентом може бути суб’єкт господарювання (громадянин або юридична особа), який за повноваженням, заснованим на агентському договорі, здійснює комерційне посередництво. Не є комерційними агентами підприємці, що діють хоча і в чужих інтересах, але від власного імені.

Агентський договір повинен визначити сферу , характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов’язки сторін, умови і розмір винагороди комерційному агентові, строк дії договору , санкції у разі порушення сторонами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторонами (ст. 297 ГКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

Відповідно до п. 4 та п. 5 наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. № 1637 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів та витрат та порядок їх ведення» у книзі відображається фактично отримана сума доходу, що надійшла на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, [вартість] фактично безоплатно отримано товарів (робіт, послуг) від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік.

Договір комісії визначено статтею 1011 ЦКУ, відповідно якого одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Таким чином, доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є розмір отриманої винагороди виключно при здійсненні послуг за договорами доручення , транспортного експедирування або за агентськими договорами. Тобто доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є вся сума коштів, що надійшла йому за договором комісії у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

ЄБПЗ

Від редакції

Цікаво, що стосовно ЮРЄПів податківці займають прямо протилежну позицію. На їхню думку, доходом ЮРЄПа, який здійснює комісійну торгівлю (щоправда, наразі лише з метою визначення права перебування на спрощеній системі), є тільки сума отриманої винагороди (див. консультацію з «Вісника податкової служби України» № 37/2012 у «Бухгалтері» № 39’2012 на с. 38–39).

І це при тому, що п. 292.4 ПКУ, на який в обох роз’ясненнях посилаються податківці, має універсальний характер і логіка, закладена в ньому, має однаково поширюватися і на ПриПЄПів, і на ЮРЄПів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі