Теми статей
Обрати теми

Надання калькуляції під час податкової перевірки

Редакція БР
Відповідь на запитання

А ключ від квартири?

(де калькуляція лежить)

Надання калькуляції під час податкової перевірки

Чи є правомірною вимога податківців під час проведення перевірки надати калькуляцію собівартості продукції?

Почнемо з того, що у «Бухгалтері» № 6’2010 на с. 48–49 ми вже наводили низку аргументів на користь того, що така вимога є неправомірною. Обґрунтуємо цей підхід додатково.

Насамперед, щоб визначитися з обов’язком подання калькуляції, необхідно з’ясувати її правову природу, а саме те, чи є калькуляція собівартості первинним документом? Оскільки нею не фіксується жодна господарська операція, розпорядження або дозвіл на проведення господарської операції, то, на думку Мінфіну, ні (лист від 29.05.2009 р. № 31-34000-10-16/14618 у «Бухгалтері» № 30’2009 на с. 35).

Калькуляція — це поданий у табличній формі бухгалтерський розрахунок витрат у грошовому виразі на виробництво одиниці виробу або партії виробів, а також на виконання робіт і послуг (п. 597 Методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджених наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.2007 р. № 373).

Як ми зазначали у «Бухгалтері» № 6’2010 на с. 48, калькуляція (планова і фактична) собівартості одиниці продукції є елементом управлінського обліку. А інформація внутрішньогосподарського (управлінського) обліку згідно зі ст. 1 Закону про бухоблік (див. «Бухгалтер» № 3’2012, с. 2т ) призначена для внутрішніх користувачів (а не для зовнішніх).

Отже, податківці під час проведення перевірки мають право досліджувати і перевіряти лише первинні документи, які використовуються у бухгалтерському та податковому обліках, інші регістри, фінансову, статистичну звітність, пов’язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль над дотриманням якого покладено на органи ДПС (п/п. 20.1.8 ПКУ). Його повторює спеціальний п/п. 75.1.2 ПКУ: документальна перевірка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів(!), які використовуються в бухгалтерському та податковому обліках і пов’язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів.

Отже, про надання калькуляції під час перевірки в Податковому кодексі ані прямо, ані опосередковано не йдеться.

Єдина норма, на яку могли б послатися податківці,— це п/п. 20.1.6 ПКУ, що встановлює досить розмитий перелік інформації, право отримувати яку мають податківці, до якого цілком можна загнати й калькуляцію:

«20.1. Органи державної податкової служби мають право:

<...>

20.1.6. для здійснення функцій, визначених податковим законодавством, отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, у порядку, визначеному цим Кодексом, інформацію, довідки, копії документів (засвідчені підписом платника податків або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності) про фінансово-господарську діяльність, отримувані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов’язану з обчисленням та сплатою податків, дотриманням вимог іншого законодавства, здійснення контролю за яким покладено на органи державної податкової служби, а також фінансову та статистичну звітність, в порядку та на підставах, визначених цим Кодексом».

Втім, як ми вже неодноразово зазначали (див., наприклад, «Бухгалтер» № 27’2012, с. 48), п/п. 20.1.6 не є самодостатнім і не може застосовуватися без урахування інших законодавчих норм, оскільки повідомляє, що порядок отримання зазначеної інформації повинен установлюватися законодавством.

Чи можна вимагати калькуляцію в порядку надсилання запиту про надання інформації? Навряд чи. Річ у тім, що згідно зі ст. 44 ПКУ для цілей оподаткування платники зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Як ми вже з’ясували, калькуляція — документ внутрішнього користування, обов’язковість складання якого законодавством не передбачено.

На практиці ненадання калькуляції часто призводить до негативних наслідків, донарахувань ПЗ і застосування штрафних санкцій. Однак у судах «калькуляційний» аргумент, як правило, не грає на користь податківців, і платникам вдається відбитися від їхніх претензій (постанова Сумського окружного адміністративного суду від 15.09.2011 р. у справі № 2a-1870/4664/11 (реєстр. № 19475310*), Постанова Верховного Суду від 17.12.2010 р. (реєстр. № 13485867), ухвала Вищого адміністративного суду від 26.02.2009 р. № К-11896/07 (реєстр. № 3267706)).

* Тут і далі зазначено реєстраційний номер судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень на сайті www.reyestr.court.gov.ua.

А ось добровільне надання в суді калькуляції собівартості цілком може бути враховане, приміром, як доказ використання матеріалів у госпдіяльності та послужити підставою для скасування податкового повідомлення-рішення (постанова Харківського окружного адміністративного суду від 23.07.2012 р. у справі № 2а-7153/12/2070, реєстр. № 25470071).

Звісно, для убезпечення себе від зайвих неприємностей надати калькуляцію можна й податківцям. Але тільки добровільно.

Григорій Берченко,
Іван Тургенєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі