Теми статей
Обрати теми

Запитання щодо ПДВ

Редакція БР
Відповідь на запитання

З такими красивими іменем і прізвищем —
і сидіти в податковій
відповідати на дурні запитання
щодо ПДВ...

Вартість капітальних вкладень в орендовані приміщення оподатковується ПДВ;
 у разі продажу товарів, імпортованих до 01.01.2012 р.,
податкові накладні все одно — незалежно від розміру ПДВ — підлягають реєстрації,
 і в них має бути зазначений код УКТ ЗЕД; якщо 15-й день
після складання податкової накладної припадає на свято
або на вихідний, строк її реєстрації не переноситься;
реєструвати податкову накладну при наступних постачаннях
імпортного товару потрібно, тільки якщо сума ПДВ перевищує 10 тис. грн

ДПС України проведено «гарячу» телефонну лінію з питань сплати ПДВ в умовах нових методів його адміністрування за участю заступника начальника Управління — начальника відділу розробки та аналізу податкового законодавства з ПДВ Управління адміністрування ПДВ Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС України Маргарити Альбіної.

<...>

Чи є об’єктом оподаткування ПДВ залишкова вартість капітальних вкладень в орендовані приміщення в разі дострокового розірвання договору оренди?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема з постачання товарів і послуг. Капітальні вкладення в орендовані приміщення фактично є операцією з надання орендарем послуг з ремонту такого приміщення, а тому є об’єктом оподаткування у загальновстановленому порядку. Якщо капіталовкладення в орендовані приміщення не компенсовано орендарю орендодавцем, то при поверненні об’єкта оренди (незалежно від строку розірвання договору оренди) вартість таких капіталовкладень вважається безоплатно наданою та підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче за звичайні ціни.

Платником було придбано та імпортовано у 2010 році кондиціонери, які в подальшому введено в експлуатацію як основні засоби. У 2012 році прийнято рішення щодо їх продажу. Чи потрібно у цьому випадку зазначати у податковій накладній код УКТ ЗЕД і реєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов’язаний надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, порядок ведення якого затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1246 (далі — Реєстр).

Пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу встановлено умови, за яких виписані податкові накладні підлягають обов’язковій реєстрації в Реєстрі. Зокрема, з 01.01.2012 р. реєстрація податкових накладних платниками ПДВ — продавцями в Реєстрі запроваджується для платників цього податку, у яких сума ПДВ за однією податковою накладною становить понад 10 тис. грн. Податкова накладна, в якій сума ПДВ не перевищує 10 тис. грн , не підлягає включенню до Реєстру.

При цьому слід зауважити, що податкова накладна, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних і ввезених на митну територію України товарів з 01.01.2012 р. підлягає включенню до Реєстру незалежно від розміру ПДВ за однією податковою накладною.

Отже, Податковим кодексом з 01.01.2012 р., запроваджено обов’язкову реєстрацію податкових накладних (незалежно від розміру ПДВ за однією податковою накладною), виписаних на операції з постачання товарів, ввезених на митну територію України.

Таким чином, у разі продажу після 01.01.2012 р. імпортованих товарів, як тих, ввезення яких відбулося раніше, так і тих, які було ввезено після зазначеної дати, [податкові накладні] підлягають включенню в Реєстр незалежно від розміру ПДВ за однією податковою накладною. Тому при продажу після 01.01.2012 р. імпортованих раніше товарів (кондиціонерів) у податковій накладній слід зазначати код УКТ ЗЕД і реєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

<…>

Чи має право платник ПДВ зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних пізніше п’ятнадцятого календарного дня, що настає за днем її виписки, якщо п’ятнадцятий день припадає на святковий або вихідний день?

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — Реєстр) здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Згідно з п. 2 Порядку [ведення єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого Постановою КМУ від 29.12.20110 р.] № 1246 внесення відомостей, що містяться у податковій накладній та/або у розрахунку коригування, до Реєстру здійснюєтеся шляхом подання протягом операційного дня зазначених документів в електронній формі до податкової служби з використанням електронного цифрового підпису та внесення відповідних відомостей до Реєстру.

Операційний день триває з 00.00 до 23.00.

Враховуючи зазначене, реєстрацію податкових накладних у Реєстрі має здійснювати платник ПДВ не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання. Строк реєстрації податкових накладних в Реєстрі, якщо п’ятнадцятий день, що настає за днем їх виписки, припадає на святковий або вихідний день, не переноситься.

Чи підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні, виписані на всіх етапах постачання товарів, ввезених (імпортованих) на митну територію України?

Згідно з п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну, складену за вибором покупця (отримувача) в один з таких способів:

— у паперовому вигляді;

— в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у визначеному законодавством порядку електронного підпису уповноваженої платником особи та умови реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних. У такому разі складання податкової накладної у паперовому вигляді не є обов’язковим.

У податковій накладній в окремих рядках зазначаються обов’язкові реквізити, зокрема код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і ввезених на митну територію України товарів)*.

* Із 12.08.2012 р. набрали чинності зміни, внесені до Податкового кодексу Законом України від 05.07.2012 р. № 5083-VI, щодо обов’язкового зазначення у податковій накладній номера і дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України. Відповідно до листа ДПС України від 21.08.2012 р. № 1272/0/71-12/15-3117 дані реквізити підлягають зазначенню з моменту набрання чинності відповідними змінами до форми податкової накладної.— Прим. «ВПСУ».

Відповідно до п. 12.3 Порядку [заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р.] № 1379[, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за № 1333/20071,] код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається у графі 4 податкової накладної.

Графа 4 податкової накладної заповнюється у разі постачання підакцизних і ввезених на митну територію України товарів на всіх етанах постачання таких товарів.

Реєстрація податкових накладних платниками ПДВ — продавцями в Єдиному реєстрі податкових накладних з 01.11.2012 р. запроваджується для платників цього податку, у яких сума ПДВ за однією податковою накладною становить, зокрема, понад 10 тис грн.

Від редакції

Тобто виходить, що реєструвати податкову накладну на наступних етапах постачання товарів, ввезених (імпортованих) на територію України, потрібно, тільки якщо сума ПДВ за однією податковою накладною становить понад 10 тис. грн.

Що ж стосується необхідності зазначення коду УКТ ЗЕД за всім ланцюжком руху товару (про це ДПСУ вже повідомляла в листі від 15.02.2012р. №4621/7/15-3417-20, див. «Бухгалтер» №19’2012, с . 14), то, на наш погляд, це неправильний підхід. Відповідне правило слід було б тоді закріпити в Порядку заповнення податкової накладної.

Детальніше наші аргументи на користь незазначення коду УКТ ЗЕД — див. у «Бухгалтері» № 37’2011 на с. 40–42.

Підготувала Наталія Бондаренко,
оглядач «Вісника»,
за сприяння Маргарити Альбіної,
заступника начальника Управління —
начальника відділу розробки та аналізу
податкового законодавства з ПДВ
Управління адміністрування ПДВ
Департаменту оподаткування
юридичних осіб ДПС України,
та Департаменту взаємодії
зі ЗМІ та громадськістю ДПС України

«Вісник податкової служби України» № 32/2012

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі