Теми статей
Обрати теми

Відображення в декларації з податку на прибуток показників рядків 23–26 додатків ВП

Редакція БР
Відповідь на запитання

ВП: вищий пілотаж

Відображення в декларації з податку на прибуток
показників рядків 23–26 додатків ВП

Як до декларації з податку на прибуток підприємства переносяться показники рядків 23–26 додатків ВП до неї, якщо виправляються помилки, допущені в декількох податкових періодах, і за результатами виправлень податкові зобов’язання підлягають як збільшенню, так і зменшенню?

У разі виявлення помилок податкова декларація з податку на прибуток підприємства (далі — декларація), форму якої затверджено наказом [Мінфіну України від 28.09.2011 р.] № 1213 [«Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства»], може подаватися платником податку як звітна (нова звітна), так і уточнююча.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП «Розрахунок податкових зобов’язань за період, у якому виявлено помилку (-и)» (далі — додаток ВП) до декларації платник відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та, порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток, суму пені та штрафу. Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу з додатка ВП переноситься до частини «Самостійне виправлення помилок» (рядки 23–27) декларації.

При виправленні помилок, допущених у декількох податкових періодах, додаток ВП заповнюється для кожного податкового періоду окремо. У цьому випадку сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу з кожного окремого додатка ВП переноситься до відповідного рядка частини «Самостійне виправлення помилок» декларації. Наприклад, якщо до декларації заповнено два додатки ВП, один з яких містить суму збільшення податкового зобов’язання (рядок 23 додатка ВП), штрафу (рядок 24 додатка ВП) та пені (рядок 25 додатка ВП), а інший — суму (зменшення) податкового зобов’язання (рядок 26 додатка ВП), то показники рядків 23, 24, 25 першого додатка ВП переносяться до рядків 23, 24, 25 декларації, а показник рядка 26 іншого додатка ВП — до рядка 26 декларації.

Якщо обидва додатка ВП містять суму збільшення податкового зобов’язання (рядок 23 додатка ВП), штрафу (рядок 24 додатка ВП) та пені (рядок 25 додатка ВП), то значення рядків 23, 24, 25 декларації визначається як сума показників із відповідних рядків таких додатків.

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника Управління по роботі
з Єдиною базою податкових знань
та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
державної податкової служби —
начальником відділу,

О. Шаровою , І. Романюк і Я. Мірошник,
головними державними
податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 30/2012

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі