Теми статей
Обрати теми

Податковий облік позичальника у разі переходу позикодавця на спеціальний режим оподаткування

Редакція БР
Відповідь на запитання

Бійтесь ЮРЄПів-позикодавців

                       (у тому числі майбутніх)

Податковий облік позичальника у разі переходу позикодавця на спеціальний режим оподаткування

Чи зміниться податковий облік позичальника за отриманою поворотною фінансовою допомогою, якщо позикодавець (платник податку на прибуток) перейде на спеціальний режим оподаткування (єдиний податок або фіксований сільськогосподарський податок)?

Відповідно до п/п. 135.5.5 п. 135.5 ст. 135 Податкового кодексу при отриманні платником податку поворотної фінансової допомоги від особи, що є платником податку на прибуток на загальних підставах, сума такої допомоги не включається до доходів платника податків, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування. При цьому, в разі якщо на кінець звітного періоду платник податку не повертає суму такої поворотної фінансової допомоги (її частину), то до доходів платника податку такого звітного періоду включається сума процентів, умовно нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги, що залишається неповернутою, у розмірі облікової ставки Нацбанку України, розрахованої за кожен день фактичного використання такої поворотної фінансової допомоги.

У разі отримання поворотної фінансової допомоги від осіб, які не є платниками цього податку (в тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно з Податковим кодексом мають пільги з цього податку, платник податку враховує у складі доходу суму отриманої поворотної фінансової допомоги (її частину), що залишається неповернутою на кінець такого звітного періоду (п/п. 135.5.5 п. 135.5 ст. 135 Податкового кодексу).

Для суб’єктів господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку зі сплати інших податків і зборів, установлених вищезазначеним Кодексом, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, у якому таким особам виписано свідоцтво платника єдиного податку, і закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду (п. 294.3 ст. 294 Податкового кодексу).

Для платників фіксованого сільськогосподарського податку базовий податковий (звітний) рік починається з 1 січня і закінчується 31 грудня того самого року (п. 305.2 ст. 305 Податкового кодексу).

Таким чином, якщо платник податку отримав поворотну фінансову допомогу від платника податку на прибуток, який перейшов на спеціальний режим оподаткування, то за підсумками податкового періоду, в якому позикодавець перебував на загальній системі оподаткування, до складу доходу платника податку (отримувача фінансової допомоги) включається сума процентів, умовно нарахованих на суму неповерненої поворотної фінансової допомоги (її частини) у розмірі облікової ставки Нацбанку України, розрахованої за кожен день фактичного використання такої поворотної фінансової допомоги.

Починаючи зі звітного періоду, в якому позикодавець перейшов на спрощену систему оподаткування, платник податку має врахувати у складі доходу суму фінансової допомоги (її частину), що залишилася неповернутою на кінець такого звітного періоду.

У разі якщо в майбутніх звітних податкових періодах платник податку повертає таку поворотну фінансову допомогу (її частину) особі, яка її надала, такий платник податку збільшує суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини) за наслідками звітного податкового періоду, в якому відбулося таке повернення.

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника Управління
по роботі з Єдиною базою податкових знань
та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту державної
 податкової служби — начальником відділу,

О. Шаровою, І. Романюк і Я. Мірошник,
головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 30/2012

Від редакції

У «Бухгалтері» № 27’2011 на с. 43–44 ми вже розглядали ситуацію, коли позикодавець під час дії договору змінює свій статус. Там ми зазначали, що для податкових наслідків визначальним є той факт, ким стосовно платника була особа на дату надання фіндопомоги. І навіть якщо вона протягом дії договору позики (поворотної фіндопомоги) змінить свій статус, то жодних наслідків для цілей оподаткування така зміна спричинити не повинна.

Як бачимо, податківці дотримуються іншої думки і ставлять податковий облік платника у залежність від податкового статусу позикодавця.

Про нюанси оподаткування поворотної фіндопомоги — див. також «Бухгалтер» № 8’2011, с. 44–45.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі