Теми статей
Обрати теми

Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи

Редакція БР
Наказ від 07.11.2011 р. № 1395

Сімейна декларація:
 Маємо те, що маємо!

Затверджено наказом Міністерства фінансів України
 від 07.11.2011 р. № 1395

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
 27.12.2011 р. за № 1532/20270

Інструкція щодо заповнення податкової декларації
про майновий стан і доходи

зі змінами,* внесеними наказом Міністерства фінансів України від 06.07.2012 р. № 806,

зареєстрованим у Мін’юсті України 24.07.2012 р. за № 1243/21555**

(витяг)

* Увага! Нагадуємо систему структурування тексту, прийняту в «Бухгалтері» при публикації кодифікованих документів: збережену частину попереднього тексту подано нормальним шрифтом, зміни та допов-нення виділено жирним курсивом, скасовану частину — [ дрібним світлим курсивом у квадратних дужках].

Виділення в редакційних виносках — змістові.

За основу взято текст Інструкції станом на 05.07.2012 р.— Ред.

** Зміни, внесені наказом Мінфіну від 06.07.2012 р. № 806, набирають чинності з дня опублікування, тобто з 10.08.2012 р. (наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» № 58/2012).— Ред.

I. Загальні положення

<...>

2. Подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація) передбачено Конституцією України, Кодексом [та Законами України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про вибори Президента України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «Про судоустрій і статус суддів» (далі — Закони)].

3. Фізична особа — платник податку подає декла-рацію за звітний податковий період в установлені Кодексом [або законом] строки до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в органі державної податкової служби).

<...>

II. Порядок оформлення декларації

<...>

2. Додатки до декларації [(крім додатка 7 до декларації)] є складовою частиною декларації і без декларації не дійсні. Додатки до декларації (крім додатка 7 до декларації) заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

[3. Додаток 7 до декларації заповнюють та подають лише державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, особи, які претендують на зайняття посад державного службовця або в органах місцевого самоврядування; судді, кандидати на обрання суддею, народні депутати України, кандидати на пост Президента України, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських рад та на посаду сільського, селищного, міського голови.

При цьому особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, у випадках та обсягах, визначених Законами, заповнюють та подають лише додаток 7 до декларації без заповнення і подання декларації та додатків 1–6 до неї.

У разі якщо обов’язок щодо подання декларації для осіб, зазначених у абзаці першому цього пункту, встановлено розділом IV Кодексу, такі особи також заповнюють і подають декларацію та відповідні додатки до неї.]

<...>

[5 .] 4. Показники у розділах II–VIII декларації та додатках до неї (крім додатка 9) проставляються у гривнях з копійками.

[Показники у розділах II–VI додатка 7 до декларації заокруглюються до гривні без копійок за загальновстановленими правилами.]

<...>

III. Порядок заповнення декларації

1. У розділі I декларації «Загальні відомості»:

<...>

1.5. У рядку 5 вказується податкова адреса платника податку: поштовий індекс, область, район, населений пункт (місто, село, селище), вулиця, номер будинку, корпус, номер квартири, а також за бажанням платника податку контактні телефони (робочий, домашній, мобільний) та адреса електронної поштової скриньки.

[У рядку 5 розділу I декларації місце проживання платника податку, обов’язок щодо подання декларації якого встановлено Законом України «Про судоустрій і статус суддів», заповнюється за його бажанням.]

2. У розділі II декларації «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»:

<...>

2.3. У колонці 5 вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов’язок щодо сплати (перерахування) до бюджету якого згідно з нормами розділу IV Кодексу покладається на платника податку.

Платник податку зобов’язаний подати декларацію та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року він отримав доходи:

<...>

в) які [оподатковуються за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 розділу IV Кодексу,] нараховувалися (виплачу[ються]валися, надавалися) платнику податку у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів [за будь-який календарний місяць] перевищує [десятикратний] сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

<...>

2.5. У рядку 01.01 вказується сума доходів у вигляді заробітної плати, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Платники податку, які подають декларацію згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Кодексу, разом з декларацією заповнюють та подають додаток 7 до декларації.

При цьому у колонці 5 рядка 01.01 декларації відображається значення рядка 07 додатка 7 до декларації.

<...>

2.8. У рядку 01.04 вказується сума інвестиційного прибутку від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах (крім доходу від операцій, зазначених у підпунктах 165.1.2 [і], 165.1.40 і 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу), розмір якого визначається згідно з положеннями пункту 170.2 статті 170 розділу IV Кодексу. У разі отримання таких доходів разом з декларацією заповнюється та подається додаток 3 до декларації.

У колонці 3 рядка 01.04 декларації відображається позитивне значення рядка 6 додатка 3 до декларації.

У колонках 4, 5 рядка 01.04 декларації відображаються значення рядків 8, 9 додатка 3 до декларації відповідно.

<...>

7. У розділі VII декларації «Відомості про нерухоме майно»:

<...>

7.2. Кожний об’єкт нерухомого майна відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням його місцезнаходження (країна, адреса), загальної і житлової площі (квадратних метрів).

[У колонці «Місцезнаходження об’єкта (країна, адреса)» інформація про місцезнаходження (країну, адресу) об’єктів нерухомого майна платника податку, обов’язок щодо подання декларації якого встановлено Законом України «Про судоустрій і статус суддів», заповнюється за його бажанням.]

<...>

IV. Порядок заповнення додатків до декларації

1. У вступній частині додатків до декларації [(крім додатка 7)] відображаються прізвище, ім’я, по батькові платника податку, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), а також тип декларації та звітний податковий період.

Значення вказаних полів вступної частини додатків до декларації [(крім додатка 7)] повинні співпадати із значеннями відповідних рядків 1–4 розділу I декларації.

<...>

6. У додатку 5 до декларації «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»:

<...>

[6.14. У рядку 09 вказується сума фіксованого податку на доходи фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, сплаченого платником податку протягом звітного (податкового) періоду відповідно до абзаців шостого — двадцять восьмого пункту 1 статті 14 розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян».

Фізичні особи — підприємці відображають доходи, одержані від здійснення господарської діяльності, що оподатковуються фіксованим податком, у розділі I додатка 5 до декларації. При цьому заповненню підлягають лише колонки 1, 2 і 3.]

<...>

8. У додатку 7 до декларації «[Відомості про майно, доходи, видатки і зобов’язання фінансового характеру] Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України»:

8.1. У рядку 01 вказу[ю]ється [прізвище, ім’я, по батькові декларанта (згідно з даними паспортного документа). У разі якщо протягом звітного періоду, за який здійснюється декларування, або у році, що настає за ним, декларант змінив прізвище (ім’я, по батькові), у рядку 1 слід зазначити спочатку нове прізвище (ім’я, по батькові), а в дужках — попереднє прізвище (ім’я, по батькові)] сума доходів, нарахованих (виплачених, наданих) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховані (виплачені, надані) у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

8.2. У рядку 02 вказується [реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті)] сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом,— обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника та/або доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг).

8.3. У рядку 03 [зазначаються відомості щодо місця проживання декларанта із зазначенням адреси житла на кінець звітного року] вказується сума податкової соціальної пільги за її наявності.

[У рядку 3 розділу I додатка 7 до декларації місце проживання платника податку, обов’язок щодо подання декларації якого встановлено Законом України «Про судоустрій і статус суддів», заповнюється за його бажанням.]

8.4. У рядку 04 [зазначається займана декларантом посада, категорія посади] вказується сума податку на доходи фізичних осіб, фактично (нарахованого) утриманого податковими агентами протягом податкового (звітного) року.

8.5. У рядку 05.01 [зазначається посада і категорія, на яку претендує особа, що подає декларацію] вказується база оподаткування, що оподатковується за ставкою 15%.

Значення рядка 05.01 розраховується за такою формулою:

рядок 01 – рядок 02 – рядок 03.

У разі якщо результат розрахунку за цією формулою перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року, то значення рядка 05.01 дорівнює 120 розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

8.6. У рядку 05.02 вказується база оподаткування, що оподатковується за ставкою 17%.

Значення рядка 05.02 розраховується за такою формулою:

позитивне значення (рядок 01 – рядок 02 – рядок 03– 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року).

У разі якщо результат розрахунку за цією формулою має від’ємне значення, то значення рядка 05.02 дорівнює нулю.

[8.6.] 8.7. У рядку 06 вказується [найменування органу державної податкової служби, до якого подається декларація] сума податку на доходи фізичних осіб, розрахована платником податку самостійно.

Значення рядка 06 дорівнює сумі значень рядка 06.01 і рядка 06.02.

[8.7.] 8.8. У рядку [7 вказуються відомості щодо членів сім’ї декларанта (ступінь родинного зв’язку, прізвище та ініціали, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті))] 06.01 вказується сума податку на доходи фізичних осіб за ставкою 15%.

[Для визначення членів сім’ї осіб, зазначених у абзаці першому пункту 3 розділу II Інструкції (крім народних депутатів України), необхідно керуватися Сімейним кодексом України.

До членів сім’ї народного депутата України відносяться: дружина, чоловік, батьки, повнолітні діти.

У додатку 7 до декларації суддя вказує відомості стосовно членів його сім’ї та осіб, з якими він спільно проживає або пов’язаний спільним побутом.]

Значення рядка 06.01 розраховується як 15% значення рядка 05.01.

[8.8.] 8.9. [У розділі II А «Відомості про доходи, одержані (нараховані) з джерел в Україні» зазначається загальна сума сукупного одержаного (нарахованого) у звітному році декларантом і членами його сім’ї доходу з джерел в Україні, а також загальні суми за кожним видом доходу згідно з наведеним у рядках 2–16 цього розділу переліком.]

У рядку 06.02 вказується сума податку на доходи фізичних осіб за ставкою 17%.

Значення рядка 06.02 розраховується як 17% значення рядка 05.02.

[8.9.] 8.10. [У розділах II Б «Відомості про доходи, одержані (нараховані) з джерел за межами України декларантом» та II В «Відомості про доходи, одержані (нараховані) з джерел за межами України членами сім’ї декларанта» відображаються доходи декларанта і членів його сім’ї відповідно з джерел за межами України в іноземній валюті та її перерахунок у національній валюті України за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату отримання доходу.]

У рядку 07 вказується сума податку, що підлягає сплаті до бюджету.

Значення рядка 07 дорівнює позитивному значенню різниці між значеннями рядка 06 і рядка 04.

У разі якщо результат розрахунку різниці між значеннями рядка 06 і рядка 04 має від’ємне значення, то значення рядка 07 дорівнює нулю.*

* Не надто законно, м’яко кажучи: доплачувати до бюджету — це завжди будь ласка, а про повернення переплати й мови бути не може! — Ред.

[8.10. У розділі III «Відомості про нерухоме майно» зазначаються відомості про нерухоме майно, що перебуває у власності декларанта і членів його сім’ї станом на кінець звітного року як на території України, так і за її межами.

Кожний об’єкт нерухомого майна відображається у відповідному рядку окремо із зазначенням його місцезнаходження (країни, населеного пункту) і загальної площі (квадратних метрів).

Колонку «Сума витрат на придбання у власність/оренду чи інше право користування» заповнюють лише судді, якщо їх разові видатки перевищують розмір місячного заробітку судді.

8.11. У розділі IV «Відомості про рухоме майно» зазначаються відомості про рухоме майно, що перебуває у власності декларанта і членів його сім’ї станом на кінець звітного року.

Кожний транспортний засіб відображається у відповідному рядку окремо із зазначенням марки, моделі, об’єму двигуна, потужності двигуна, довжини корпусу судна, максимальної злітної маси повітряного судна, року випуску.

Колонку «Сума витрат на придбання у власність/оренду чи інше право користування» заповнюють лише судді, якщо їх разові видатки перевищують розмір місячного заробітку судді.

8.12. У розділі V «Відомості про вклади у банках, цінні папери та інші активи»:

у рядку 1 зазначається сума коштів на рахунках у банках та інших фінансових установах в Україні та за її межами станом на кінець звітного року;

у рядку 2 зазначається загальна сума усіх видів цінних паперів відповідно до їх номінальної вартості;

у рядку 3 зазначається розмір внесків (паїв) до статутних (складених) капіталів підприємств (організацій), тобто загальна вартість корпоративних прав станом на кінець звітного року як на території України, так і за її межами.

Рядки 1.1, 2.1, 3.1 розділу V А додатка 7 до декларації заповнюють лише судді, якщо їх разові видатки перевищують розмір місячного заробітку судді.

8.13. У розділі VI «Відомості про зобов’язання фінансового характеру»:

у рядку 1 зазначається розмір фінансових зобов’язань щодо сплати внесків за договорами добровільного страхування;

у рядку 2 зазначається розмір фінансових зобов’язань щодо сплати внесків у звітному році на недержавне пенсійне страхування;

у рядку 3 зазначається фактичний розмір коштів, сплачених протягом звітного року юридичним і фізичним особам за зобов’язаннями щодо утримання майна, зазначеного у розділах III–V додатка 7 до декларації;

у рядку 4 зазначається сума сплачених протягом звітного року платежів за договорами позики (кредиту) на погашення основної суми позики (кредиту);

у рядку 5 зазначається сума сплачених протягом звітного року платежів за договорами позики (кредиту) на погашення суми процентів за цими позиками (кредитами);

у рядку 6 відображаються інші видатки, не зазначені у розділах III–V додатка 7 до декларації. Рядок 6 розділу VI А додатка 7 до декларації заповнюють лише судді, якщо їх разові видатки перевищують розмір місячного заробітку судді.]

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
 М. Чмерук

 

Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. № 1395
(у редакції наказу Міністерства фінансів України від 03.02.2012 р. № 84)

img 1 

 

img 2

(1) Заповнюється у разі подання декларації фізичною особою — підприємцем за результатами звітного кварталу, в якому розпочата господарська діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування.— Офіц. прим.

* Увага! Про нашу систему кодифікації, а також про порядок набрання чинності змінами, внесеними наказом Мінфіну від 06.07.2012 р. № 806,— див. с. 14 цього випуску.— Ред.

 


img 3
img 4

(1) Значення рядка 07 додатка 7 до декларації відображається в колонці 5 рядка 01.01 розділу II декларації.— Офіц. прим.

Директор Департаменту податкової,
митної політики та методології бухгалтерського обліку
М. Чмерук

Від редакції

Ці зміни зумовлені новаціями, внесеними до ПКУ Законом від 24.04.2012 р. № 4661-VI (див. «Бухгалтер» № 18’2012, с. 14–16):

1 ) переходом на перерахунок 15–17% виходячи із загальної річної суми оподатковуваного доходу (більше 120 розмірів мінімальних зарплат);

2 ) скасуванням декларування майнового стану і доходів держ службовцями.

У зв’язку з цим Мінфін, по-перше, скасував попередню форму додатка 7 до декларації, яку повинні були подавати держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, кандидати тощо; а по-друге, затвердив нову форму додатка 7, у якій здійснюватиметься розрахунок податкових зобов’язань із ПДФО згідно з п/п. «є» п. 176.1 ПКУ (при перевищенні отримуваного від кількох агентів річного доходу 120 мінзарплат).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі