— Мало того, що їх лікують,
так вони ще й їсти хочуть!
Постанова Кабінету Міністрів України
від 05.09.2012 р. № 818
Про затвердження
Порядку надання послуг
з харчування громадян
у закладах охорони здоров’я,
операції з надання яких
звільняються від оподаткування
податком на додану вартість
Відповідно до підпункту «г» підпункту 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, що додається.
Прем’єр-міністр України
М. Азаров
Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України
від 05.09.2012 р. № 818
Порядок надання послуг з харчування громадян
у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких
звільняються від оподаткування податком на додану вартість
1. Організація надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я забезпечується керівниками таких закладів.
2. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я надаються безпосередньо такими закладами, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір.
3. До послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, відносяться:
послуги з харчування громадян, що надаються у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, зазначених у розділі I Переліку платних послуг , які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1138 ;
послуги з харчування громадян, що надаються у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах охорони здоров’я.
4. Від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я у межах затверджених норм харчування в грамах, а громадян, для яких не встановлено таких норм,— у межах визначеної грошової норми витрат на харчування.
У разі одночасного надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, і послуг, операції з надання яких не звільняються від такого оподаткування, облік відповідних операцій ведеться окремо.
5. Розмір денної грошової норми витрат на харчування визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не може перевищувати більш як у 1,4 рази суми, що визначається шляхом ділення розміру установленого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць на кількість днів у відповідному місяці.*
* Приблизно 50 грн на день. Загалом, про устриць можна не мріяти.— Ред.
6. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності за рахунок бюджетних асигнувань надаються в межах коштів, передбачених кошторисами на утримання таких закладів.
7. Організація надання послуг з харчування здійснюється виходячи з харчової та енергетичної цінності продуктів і забезпечується шляхом регулювання об’єму готових страв або раціону , підбором необхідного способу кулінарної обробки відповідно до наявних медичних показань.
Примірне двотижневе меню складається з урахуванням особливостей харчування населення відповідного регіону та норм харчування в грамах. Щоденне меню складається виходячи з наявності продуктів згідно з примірним меню.
Установлюються такі режими харчування у закладах охорони здоров’я:
п’ятиразовий (сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для дітей у віці від одного до трьох років ;
чотири разовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для дітей у віці від трьох до вісімнадцяти років , вагітних жінок, породіль, матерів, які годують груддю , онкологічних хворих, ветеранів війни та хворих, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу;
триразовий (сніданок, обід, вечеря) — для інших категорій хворих.