Теми статей
Обрати теми

При поверненні товарів/послуг постачальнику або поверненні попередньої оплати покупцю покупець — платник ПДВ повинен відкоригувати податковий кредит незалежно від факту отримання розрахунку коригування з боку постачальника

Редакція БР
Відповідь на запитання

Зайвий ПК тисне на совість

При поверненні товарів/послуг постачальнику або поверненні попередньої оплати покупцю
покупець — платник ПДВ повинен відкоригувати податковий кредит
незалежно від факту отримання розрахунку коригування з боку постачальника

Чи може покупець — платник ПДВ самостійно зменшити податковий кредит у разі відмови з боку постачальника товарів/послуг надати розрахунок коригування при поверненні постачальнику товарів/послуг або поверненні покупцю попередньої оплати?

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу [України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями,] якщо після поставки товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін , перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку;

отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг (п/п. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу).

Згідно з п. 18 Порядку [заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р .] № 1379[, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за № 1333/20071,] у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до ст. 192 Податкового кодексу постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Відповідно до встановленої форми розрахунку покупець при його отриманні має засвідчити факт такого отримання, а саме зазначити на примірнику розрахунку продавця дату отримання розрахунку та засвідчити підписом.

Отже, враховуючи те що податковий кредит визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, що придбаваються з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, то у випадку повернення покупцем-платником ПДВ товарів/послуг постачальнику або при поверненні постачальником покупцю суми попередньої оплати товарів/послуг такий покупець — платник ПДВ має здійснити коригування сум сформованого за такими товарами/послугами податкового кредиту за результатами податкового періоду, протягом якого відбулось повернення ним товарів або повернення йому від постачальника сум попередньої оплати товарів/послуг, оскільки придбання товарів/послуг фактично не відбулось. Таке коригування здійснюється незалежно від факту отримання розрахунку.

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника Управління по роботі
з Єдиною базою податкових знань
та письмових звернень платників податків
 Інформаційно-довідкового департаменту
державної податкової служби —
начальником відділу О. Янчевською
та
Р. Соколюк, головними державними
податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України» № 34/2012

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі