Теми статей
Обрати теми

Заява зі скаргою на постачальника, який не зареєстрував податкову накладну, надає право на податковий кредит

Редакція БР
Відповідь на запитання

Питання XXI століття: електронна скарга

Заява зі скаргою на постачальника, який не зареєстрував податкову накладну,
надає право на податковий кредит

Постачальник видав нам податкову накладну, але не зареєстрував її в Єдиному реєстрі. Чи маємо ми право на податковий кредит, якщо подамо до ДПІ заяву зі скаргою на дії постачальника? Чи можна таку заяву подати в електронному вигляді?

Право на податковий кредитутакій ситуації ви, звісна річ, маєте.

Нагадаємо, що згідно із загальним правилом, сформульованим вабз. 9 п. 201.10 ПКУ,

«Відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період».

Проте, яквиняток, абз. 11 п.201.10 ПКУ встановлює таке:

«У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг».

Згодні з цим висновком іподатківці. У Єдиній базі податкових знань можна знайти кілька консультацій, уяких заява* є замінником податкової накладної як увипадках відмови продавця видати податкову накладну, так іувипадках порушення порядку її заповнення чи реєстрації.

* Форму заяви про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації вЄдиному реєстрі податкових накладних) подано в додатку 8 (Д8) до податкової декларації з ПДВ, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. № 1492 (див. «Бухгалтер» № 5’2012, с. 18 т19 т).

Щоправда, податківці звертають увагу на те, що покупець товарів/послуг має можливість скористатися своїм правом і подати заяву зіскаргою на постачальника тільки разом ізподатковою декларацією з ПДВ за звітний (податковий) період, уякому відбувся факт сплати податку постачальнику або факт одержання товарів/послуг, який підтверджується відповідними документами. Таким чином, покупець має бути пильним іне проспати потрібний момент подання декларації за відповідний податковий період. Як відомо, на реєстрацію податкової накладної постачальнику дається 15 днів (абз. 7 п. 201.10 ПКУ). Тобто навіть за найгіршого варіанта розвитку подій (виписка накладної наприкінці місяця) до 20 числа покупець може все-таки з’ясувати, чи потрібно подавати заяву до ДПІ.

У своїх консультаціях ДПСУ також прояснює ряд технічних нюансів. Наприклад, повідомляє, що платник, який подає заяву зіскаргою на постачальника, уграфі 5 розділу II «Отримані податкові накладні» Реєстру податкових накладних робить відмітку «ЗП», уграфах 6 , 7 вказує реквізити постачальника (найменування, індивідуальний податковий номер), на якого таким платником подається скарга, а інші графи заповнюються без суттєвих особливостей.

Крім того, ДПСУ вимагає, щоб уграфі 7 таблиці (у якій платник податку заявляє про відмову продавця товарів/послуг надати податкову накладну) додатка 8 (Д8) вказувалися номер ідата документа, що засвідчує факт відмови, яким є лист, який фіксує звернення покупця до постачальника з вимогою надати податкову накладну, і, за наявності, лист, що містить відмову постачальника її надати.

На наш погляд, це незаконна умова. Адже ПКУ (див. абз. 1 п. 201.10) не конкретизує, яким чином покупець повинен вимагати від постачальника видачі йому податкової накладної*, і цілком можливо, що вимога була заявлена вусній формі, sms-повідомленням, e-mailом тощо. Тому, як нам здається, ця інформація є зайвою . Який сенс покупцеві, що хоче збільшити свій податковий кредит, не вимагати від постачальника видачі податкової накладної? І навіщо податківцям документально переконуватися в тому, що вимогу таки було заявлено?

* До речі, абз. 1, що згадує про видачу накладних на вимогу покупця, слабо узгоджується забз. 2 того самого п. 201.10, який стверджує, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку— продавець товарів/послуг зобов’язаний надати покупцеві податкову накладну (без будь-якого узгодження цього обов’язку продавця ізвисуванням покупцем подібної вимоги) ізареєструвати її вЄдиному реєстрі податкових накладних.

Плюс ДПСУ чекає від покупця ще й пояснень щодо причин відмови. Таке враження, ніби податківцям нічого робити: припустимо, покупець не знає причини або знає, але не ті (тобто помиляється). Навіщо збирати по суті безглузді відомості?

Зате тішить, що увипадку зпорушенням продавцем порядку заповнення та/або порядку реєстрації вЄдиному реєстрі податкових накладних від покупця вимагається тільки опис цього порушення.

Тепер перейдемо до другого запитання. Дійсно, платник податку може подати заяву (Д8) велектронному вигляді ускладі податкової звітності з ПДВ. Але при цьому він не повинен забувати, що разом із заявою йому необхідно подати копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати ПДВ або копії первинних документів, які підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Без таких копій заява є неповноцінною. Як зазначається в Методичних рекомендаціях щодо комплексного відпрацювання платників ПДВ , які формують податковий кредит за податковими накладними, не зареєстрованими у Єдиному реєстрі податкових накладних (затверджених наказом ДПСУ від 15.05.2012 р. № 420, див. їх у«Бухгалтері» №28’2012 на с. 20–23), подання заяви без документів позбавляє покупця права на включення сум ПДВ доподаткового кредиту. Тож додатки до заяви все одно доведеться подати в паперовому вигляді. Неабияк зручно...

Костянтин Шелест

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі