Теми статей
Обрати теми

Колективний договір на підприємстві: вигідно і роботодавцям, і працівникам (Закінчення. Початок — див. у «Бухгалтері» № 34’2012 на с. 40–45, № 35’2012 на с. 42–47.)

Редакція БР
Стаття

— А на інших умовах
до нас колектив
не хотів найматися!

Тільки ось із такими виплатами, і щоб обов’язково до витрат!
Колективний договір на підприємстві: вигідно і роботодавцям, і працівникам

(Закінчення. Початок — див. у «Бухгалтері» № 34’2012 на с. 40–45, № 35’2012 на с. 42–47.)

І, нарешті, у третій частині статті, присвяченій колдоговорам, ми розглянемо правові засади їх розробки, складання, реєстрації, строку дії, а також «колдоговірну» відповідальність.

Оскільки наші читачі вже змогли переконатися в перевагах «колдоговірного» життя підприємства, саме час розповісти про порядок його укладання.

Нагадаємо, що при укладанні колдоговору слід керуватися главою II КЗпП (ст. 10–20) і Законом про колдоговори (див. його у «Бухгалтері» № 17’2012 на с. 2т–6т ). Для того щоб укласти колдоговір, необхідно пройти кілька послідовних етапів. Розглянемо їх.

1. Колективні переговори

Усе починається з колективних переговорів. Для ведення переговорів і підготовки проекту колдоговору створюється робоча комісія із представників сторін (власник або уповноважений ним орган і одна або кілька профорганізацій або інший уповноважений на представництво трудовим колективом орган). Її склад визначається сторонами. Робоча комісія готує проект колдоговору з урахуванням пропозицій від працівників, трудового колективу, громадських організацій та приймає рішення, яке оформлюється протоколом (ст. 10 Закону про колдоговори).

Далі проект колдоговору обговорюється у трудовому колективі та виноситься на розгляд загальних зборів (конференції) трудового колективу.

Мінпраці в листі від 13.08.2010 р. № 8754/0/14-10/18 (див. «Бухгалтер» № 36’2010, с. 20–21) відповіло на запитання, чи обов’язково схвалювати і затверджувати колдоговір трудовим колективом і що робити, якщо весь колектив підприємства зібрати неможливо.

Мінпраці вважає, що колдоговір має схвалюватися зборами (конференцією) трудового колективу. У редакційному коментарі до цього листа ми зазначали, що збирати весь трудовий колектив підприємства не потрібно. Загалом досить на зборах структурних підрозділів (відділів) вибрати осіб, які представлятимуть підрозділ на загальних зборах (конференції) трудового колективу.

Якщо збори трудового колективу відхилить проект колдоговору або окремі його положення, сторони відновляють переговори для пошуку необхідного рішення. Установлено 10-денний строк для ведення таких переговорів і повторного винесення проекту на розгляд зборів (конференції) трудового колективу (ст. 13 Закону про колдоговори).

2. Підписання колдоговору

Підписання колдоговору здійснюється після схвалення загальними зборами (конференцією) трудового колективу. Він підписується уповноваженими представниками сторін не пізніше 5 днів із моменту його схвалення. Однак правило про строк (ст. 13 Закону про колдоговори) є диспозитивним: загальні збори (конференція) трудового колективу може встановити інший строк.

3. Повідомна реєстрація

3.1. Порядок і строки

Статтею 15 КЗпП установлено, що колдоговори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами виконавчої влади. Порядок повідомної реєстрації регулюється Положенням про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод , колективних договорів, затвердженим Постановою КМУ від 05.04.94 р. № 225 (далі — Положення № 225, див. його, зі змінами, у «Бухгалтері» № 18’2000 на с. 57).

Метою реєстрації є забезпечення можливості врахування умов колдоговору при вирішенні колективних та індивідуальних трудових спорів.

Для реєстрації необхідно подати три примірники колдоговору (перший, другий і копію), два з яких повернуть на підприємство разом із додатками, а також інформацію про склад повноважних представників сторін, що брали участь у переговорах (п. 2 і 4 Положення № 225).

Відмовити у повідомній реєстрації можуть лише в тому випадку, якщо представлені на реєстрацію примірники і копія колдоговору не є автентичними.

Автори Науково-практичного коментаря дозаконодавства України про працю звертають увагу на те, що це означає: орган, що реєструє, має право перевіряти законність колдоговору, однак відмовити в його реєстрації не має права, навіть за умови виявлення невідповідності колдоговору законодавству.*

* Див. Ротань В. Г., Зуб І. В., Сонін О. Є. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю / Відп. ред. В. Г. Ротань.— 12-те вид., перероб. і доп.— Х.: Фактор, 2010.— С. 91.

А сама реєстрація полягає у внесенні відповідного запису до реєстру і проводиться у двотижневий строк від дня отримання колдоговору.

Хоча відмовити в реєстрації можна лише із зазначеної вище підстави, підприємство, проте, має виконувати встановлені названим Положенням вимоги до поданого на реєстрацію колдоговору.

3.2. Вимоги при реєстрації колдоговорів

Пунктом 3 Положення № 225 установлено, що колдоговори, які подаються на реєстрацію, повинні:

не суперечити вимогам чинного законодавства і умовам угод вищого рівня;

містити інформацію про джерела фінансування заходів з надання додаткових (порівняно з чинним законодавством) соціальних пільг і гарантій ;

відповідати вимогам законодавства про мови і викладатися згідно із загальними нормами правопису.

4. Строк дії колдоговору
і його (не)дійсність

Відповідно до ст. 17 КЗпП і ст. 9 Закону про колдоговори колдоговір набирає чинності від дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного в ньому.

Фахівці із праці звертають увагу на те, що умови колдоговорів, які погіршують умови оплати праці, можуть набирати чинності не раніше ніж через 2 мі-сяці після повідомлення власником працівників про це (див. ст. 103 КЗпП у «Бухгалтері» № 35’2008 на с. 11т). Якщо ж колдоговором прийнято рішення про встановлення нових або зміну чинних норм праці, такі норми праці можуть застосовуватися не раніше, ніж через місяць після того, як власник повідомив про це працівників** (ч. 3 ст. 86 КЗпП).

** Див. там же, с. 93.

Тому підписання підписанням, а законність законністю.

Слід зазначити, що на дійсність колдоговору не впливає непроведення його реєстрації в держадміністрації/виконкомі.

Недійсними згідно зі ст. 16 КЗпП слід визнати умови колдоговорів, які погіршують порівняно з чинним законодавством і угодами вищого рівня становище працівників. Вони не підлягають застосуванню при вирішенні колективних та індивідуальних трудових спорів і не тягнуть за собою юридичних наслідків, будучи юридично нікчемними.

Після закінчення строку дії колдоговір продовжує діяти доти, доки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Автори Науково-практичного коментаря до законодавства України про працю вважають, що у зв’язку зі зміною обставин новий колдоговір укладати не обов’язково, а можна внести зміни до чинного колдоговору, особливо якщо врахувати, що порядок внесення змін до колдоговору не тотожний порядку його укладання. Адже в колдоговорі може встановлюватися спрощений порядок внесення змін та доповнень до нього, наприклад за погодженням сторонами, без затвердження їх зборами (конференцією) трудового колективу**.

У ст. 17 КЗпП і ст. 9 Закону про колдоговори також визначено нюанси дії колдоговору у разі зміни складу , структури , найменування уповноваженого власником органу, від імені якого укладено колдоговір; реорганізації підприємства; зміни власника; ліквідації підприємства.

Досить жорсткі строки укладання колдоговору встановлено для новоствореного підприємства: колдоговір має бути укладений не пізніше 3-місячного строку після реєстрації підприємства.

5. Контроль і відповідальність

Відповідно до ст. 19 КЗпП, якщо власник або уповноважений ним орган (особа) порушив умови колдоговору, профспілки, що уклали його, мають право надсилати власнику тощо подання про усунення цих порушень, яке розглядається у тижневий строк. У разі відмови усунути порушення або недосягнення згоди в зазначений строк профспілки мають право оскаржити неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб до суду.

Інформаціюпровиди «колдоговірних» порушень і відповідальність за їх здійснення наведено в таблиці.

Відповідальність за порушення порядку укладання та виконання колдоговору

Вид порушення

Хто несе
відповідальність

Розмір штрафу

Чим передбачено відповідальність

Ухиляння від участі в переговорах з укладання, зміни або доповнення колдоговору;

навмисне порушення встановленого законодавством строку початку колективних переговорів (ст. 10 Закону про колдоговори);

незабезпечення роботи комісій , створених із представників сторін, або примирних комісій* у визначений сторонами переговорів строк

— особи, що представляють власників або уповноважені ними органи;

профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи;

— представники трудових колективів

Від 3 до 10 нмдг (51–170 грн)

Ст. 17 Закону про колдоговори, ст. 411 КпАП

Порушення або невиконання зобов’язань за колдоговором

Від 50 до 100 нмдг (850–1700 грн)

Ст. 18 Закону про колдоговори, ст. 412 КпАП

Неподання інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю над виконанням колдоговорів

Від 1 до 5 нмдг (17–85 грн)

Ст. 19 Закону про колдоговори, ст. 413КпАП

* Примирна комісія — це орган, що створюється із представників, що спорять, призначений для розробки рішення з колективного/трудового спору (конфлікту), яке може задовольнити сторони.

 

Звертаємо увагу на те, що крім штрафів у ст. 17–19 Закону про колдоговори для «ухилянтів» і «порушників» передбачено дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади.

Ще у «Бухгалтері» № 10’2008 на с. 47 ми дивувалися такій нестиковці в законодавстві: якщо колдоговір укладається на добровільній основі, яка відповідальність може бути за ухилення від участі в переговорах з його укладання або за порушення строків початку переговорів? Продовжуємо дивуватися .

Слід зазначити, що зараз визначено вичерпний перелік тих питань, які можуть перевірятися інспекторами Державної інспекції України з питань праці* під час проведення перевірки (далі — Держпрацеінспекція). Такий перелік наведено в Акті перевірки дотримання суб’єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390 (див. «Бухгалтер» № 35’2012, с. 8т–27т ). Перелік нараховує близько двох сотень позицій, за якими перевіряючі від Держпрацеінспекції мають право здійснювати перевірку на підприємстві.

* Правонаступниця Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю.

Отже, «держпрацеінспектори» будуть контролювати і колективний договір, а саме: його наявність , відповідність умов колдоговору чинному законодавству, виконання умов колдоговору.

За результатами перевірки складається акт перевірки. У разі виявлення порушень законодавства про працю і загальнообов’язкове державне соціальне страхування до акта вносяться приписи про усунення виявлених порушень, вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності винних осіб (п. 7 Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390, див. там же на с. 7т).

У зв’язку з цим нагадаємо, що невиконання законних вимог посадових осіб Держпрацеінспекції щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування або створення перешкод для їх діяльності тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 50 до 100 нмдг (див. ст. 1886 КпАП у «Бухгалтері» № 10’2009 на с. 30). Тож контролерів і тут вистачає.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі