Теми статей
Обрати теми

Про Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців

Редакція БР
Лист від 15.02.2013 р. № 136-7-12-13

Правила ЄДРи

Змінено правила надання виписок, витягів і довідок із ЄДР

Лист Державної реєстраційної служби України
від 15.02.2013 р. № 136-7-12-13

Про Порядок надання відомостей
з Єдиного державного реєстру юридичних осіб
та фізичних осіб — підприємців

Державним реєстраторам

Доводимо до вашого відома, що 14.12.2012 р. прийнято наказ Міністерства юстиції України № 1846/5 «Про затвердження Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — наказ), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18.12.2012 р. за № 2105/22417, який набирав чинності з 29.12.2012 р., крім розділів III, IV Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженого цим наказом, та додатків 2, 3 до цього Порядку, що набирають чинності через два місяці з дня його офіційного опублікування (з 01.03.2013 р.).

Порядком надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Порядок), затвердженим цим наказом, зокрема:

1) визначаються нові форми:

запитів про надання виписок, витягів, довідок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр);

виписок, витягів, довідок з Єдиного державного реєстру;

2) визначається порядок оформлення бланків виписок, витягів, довідок з Єдиного державного реєстру.

3) встановлюється порядок надання:

виписок, витягів, довідок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців;

відомостей на запити органів державної влади у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом.

У зв’язку із зазначеним вище звертаємо увагу на такі положення Порядку.

Виписки, витяги та довідки з Єдиного державного реєстру видаються на відповідні запити запитувачів незалежно від місця зберігання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та включають відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, визначені запитувачем у встановлених Порядком формах запитів за відповідним критерієм пошуку.

Письмові запити про надання відомостей з Єдиного державного реєстру (витягу, довідки) можуть бути надіслані поштою або подані до відповідного органу державної реєстрації з урахуванням вимог пунктів 1.8–1.12 розділу I Порядку особисто фізичною або юридичною особою чи через уповноважену особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до чинного законодавства.

Форми запитів про надання виписок, витягів, довідок з Єдиного державного реєстру встановлені додатками 1–3 до Порядку.

Особливу увагу звертаємо на встановлені вимоги щодо заповнення запиту про надання відомостей з Єдиного державного реєстру, з саме:

запит заповнюється українською мовою машинодруком або від руки розбірливими друкованими літерами, без виправлень;

має містити відповідні позначки V, установлені заявником до необхідних відомостей, що запитуються;

має бути підписано заявником із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові, місця проживання або адреси відправлення запиту, дати подання.

З метою отримання відомостей з Єдиного державного реєстру фізична або юридична особа чи уповноважена особа звертається до державного реєстратора в порядку, встановленому пунктами 1.9–1.10 розділу I Порядку, та пред’являє документ, що посвідчує її (його) особу, відповідно до підпункту I пункту 2 Положення про прикордонний режим, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 (із наступними змінами), згідно з яким документом, що посвідчує особу, є:

для громадян України — паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, службове посвідчення, посвідчення водія чи інший виданий державним органом документ, який має такі обов’язкові реквізити, як прізвище, ім’я, по батькові, фотокартку, підпис відповідальної посадової особи, відбиток печатки або штампу установи, яка видала документ, дату видачі;

для іноземців національний паспорт або документ, що його замінює;

для осіб без громадянства посвідчення особи без громадянства, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідка на постійне або тимчасове проживання.

У разі подання запиту уповноваженою особою така особа пред’являє, крім документа, що посвідчує особу, документ, що підтверджує її повноваження.

До запиту про надання відомостей з Єдиного державного реєстру надається документ (копія квитанції, виданої банком, або копія платіжного доручення з відміткою банку), що підтверджує внесення плати за отримання відповідних відомостей (пункт 1.12 розділу I Порядку).

На сьогоднішній день розмір плати за отримання інформації з Єдиного державного реєстру встановлено наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 99 «Про розмір та порядок внесення плати, що справляється за одержання витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрованим у Міністерстві юстиції 23.02.2006 р. за № 165/12039.

При надходженні запитів про надання відомостей з Єдиного державного реєстру поштою конверти, в яких надійшли запити, зберігаються і додаються до документів запиту у разі, коли лише за конвертом можна встановити адресу відправника, час відправлення та одержання запиту або коли у конверті відсутні окремі документи чи встановлено невідповідність адреси надсилання, зазначеної в запиті (пункт 151 Типової інструкції з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1242).

Усі запити, що надійшли поштою або прийняті на особистому прийомі державним реєстратором, реєструються ним у базі даних Єдиного державного реєстру згідно пункту 1.13 розділу I Порядку. Перелік інформації, що вноситься державним реєстратором до Єдиного державного реєстру щодо поданих (надісланих) запитів про надання відомостей з Єдиного державного реєстру, визначений пунктом 1.14 розділу I Порядку.

Присвоєння запиту вхідного номера, фіксація дати та часу реєстрації запиту здійснюються автоматично програмними засобами ведення Єдиного державного реєстру.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» строк надання відомостей з Єдиного державного реєстру не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дати надходження запиту.

Надання відомостей, що не є відкритими для доступу на офіційному веб-сайті розпорядника Єдиного державного реєстру, на запити органів державної влади у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, забезпечується державними реєстраторами з урахуванням норм розділу VII Порядку.

Запит органу державної влади про надання витягу та/або довідки з Єдиного державного реєстру (із зазначенням підстав для їх надання) подається на офіційному бланку відповідного органу державної влади за підписом керівника, або особи, що виконує його обов’язки, або особи, уповноваженої діяти від імені органу державної влади, або за формою, наведеною у додатках 2, 3 до Порядку.

Витяг та/або довідка на письмовий запит органу державної влади надаються державним реєстратором на бланку встановленого зразка, що підписується ним і засвідчується його печаткою.

Якщо із запиту не вбачається, які саме відомості бажає отримати орган державної влади, надаються відомості з Єдиного державного реєстру в обсязі, передбаченому базовим витягом, які є актуальними на дату його формування.

Слід зазначити, що органи державної влади звільняються від плати за одержання за їх запитом відомостей з Єдиного державного реєстру, передбачених пунктом 7.1 розділу VII Порядку, якщо такий запит подається державному реєстратору у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом.

Виписка, витяг та довідка з Єдиного державного реєстру виготовляються з використанням бланка, опис та порядок оформлення якого встановлюються наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2012 р. № 225/5 «Про бланки виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09 лютого 2012 року за № 198/20511 (із змінами).

Оформлення бланків виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру здійснюється програмними засобами ведення Єдиного державного реєстру з використанням даних цього реєстру. Оформленню підлягає лицьовий та зворотний боки бланків виписки, витягу та довідки.

Бланк, на якому викладено текст виписки, витягу або довідки з Єдиного державного реєстру, містить інформацію щодо номера, дати та часу його формування, відомості про особу, яка сформувала відповідний документ, підписується посадовою особою і засвідчується печаткою.

Законом України від 2 жовтня 2012 року № 5316-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виготовлення документів та бланків документів суворого обліку або звітності» з деяких законодавчих актів України вилучаються положення, які визначають певні документи та бланки документів як документи (бланки документів) суворого обліку (суворої звітності, суворої фінансової звітності).

Так, пунктом 9 розділу I цього Закону внесено зміну до статті 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», якою виключено частину третю цієї статті та, відповідно, скасовано вимоги, що бланки виписок з Єдиного державного реєстру є документами суворої звітності.

При виконанні зазначених норм слід ураховувати, що наказом Міністерства юстиції України від 04.01.2013 р. № 44/5 «Про внесення змін до деяких правових актів Міністерства юстиції України щодо обігу бланків суворої звітності», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.01.2013 р. за № 70/22602, затверджено Зміни до Інструкції про порядок замовлення, постачання, обліку та звітності щодо витрачання бланків виписки, витягу, довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 9 лютого 2012 року № 225/5, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 9 лютого 2012 року за № 198/20511).

Наказом Міністерства юстиції України від 14.12.2012 р. № 1846/5 визнається таким, що втратив чинність, наказ Міністерства юстиції України від 19 серпня 2011 року № 2009/5 «Про організацію доступу до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23 серпня 2011 року за № 998/19736.

Натомість розділом VIII Порядку врегульовуються питання щодо надання відомостей через веб-сайт розпорядника Єдиного державного реєстру.

Доступ до інформації з Єдиного державного реєстру забезпечується через офіційні веб-сайти Державної реєстраційної служби України та технічного адміністратора ЄДР ДП «Інформаційно-ресурсний центр» за адресою http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html.

Порядком розширюється перелік відомостей Єдиного державного реєстру, які можна отримати за допомогою зазначених веб-сайтів, а саме: відомості про засновників юридичної особи та посадових осіб юридичної особи з метою уникнення участі у тендерах афілійованих суб’єктів; відомості про основний вид діяльності юридичної особи та фізичної особи — підприємця; дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи; відомості про видачу останньої виписки з Єдиного державного реєстру (дата видачі виписки, номер, за яким видано виписку).

Заступник Голови І. Кухаренко

Від редакції

Детальніше про нюанси видачі та строки дії виписки та витягу з ЄДР — див. «Бухгалтер» № 20’2012, с. 48–49.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі