Теми статей
Обрати теми

Чекові книжки: правила заповнення, оприбуткування, списання і бухгалтерсько-податковий облік

Редакція БР
Відповідь на запитання

Чекова книжка — скорочено чекушка

Чекові книжки: правила заповнення, оприбуткування, списання і бухгалтерсько-податковий облік

Я — молодий бухгалтер новоствореного підприємства і невдовзі матиму справу зі зняттям готівкових коштів з поточного рахунку в банку за допомогою чекової книжки.

Прошу роз’яснити:

Як отримати і заповнити чекову книжку? Як документально оформляється її оприбуткування і списання? Як правильно організувати облік і використання чекових книжок у госпдіяльності підприємства?

Що таке чекова книжка

Чекова книжка — це набір (комплект) грошових чеків. Чеки бувають різні — грошові й розрахункові; для отримання готівки в банку використовуються грошові чеки.

Грошові чеки згідно з п. 1.1 розділу IV Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління НБУ від 01.06.2011 р. № 174 (далі — Інструкція № 174), належать до касових документів. Форму грошового чека наведено в додатку 13 до Інструкції № 174.

Звертаємо увагу на те, що чекова книжка — це бланк суворої звітності. Це підтверджує п/п. 1.3.2 Правил виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених наказом Мінфіну від 25.11.93 р. № 98, СБУ від 15.11.93 р. № 118, МВС від 24.11.93 р. № 740.

У зв’язку з цим нагадаємо, що «суворість» вимагає від підприємств і ФОПів дотримання певних правил поводження із чековою книжкою, наприклад зберігання її в сейфі.

Як отримати чекову книжку

Для того щоб отримати чекову книжку, клієнту (юрособі або ФОПу) необхідно подати заяву про видачу грошової чекової книжки (додаток 17 до Інструкції № 174) в одному примірнику (п. 3.3 розділу IV Інструкції № 174) і заплатити за її оформлення й видачу.

У банку на кожному чеку заповнюють відповідні реквізити: найменування і код банку, найменування юридичної особи (П. І. Б. фізособи) і номер її поточного рахунку. Інші реквізити грошового чека заповнюють самі юрособи і ФОПи.

Як заповнювати грошові чеки

Під час заповнення грошових чеків необхідно дотримуватись таких правил:

1. Усі реквізити грошового чека мають бути заповнені.

2. У грошових чеках повинні бути зазначені дані паспорти особи — отримувача або документа, який його заміняє, найменування документа, серія, номер і дата його видачі, назва установи, яка його видала (п. 1.3 розділу IV Інструкції № 174).

3. Грошовий чек повинен містити відбиток печатки, підписи (підпис) уповноважених осіб (особи) відповідно до картки зразків підписів. Використання факсиміле не допускається (п. 1.9 розділу IV Інструкції № 174).

4. Грошові чеки дійсні протягом 10 календарних днів із дня їх виписки, не рахуючи дня виписки (п. 1.9 розділу IV Інструкції № 174).

5. Виправлення у грошовому чеку не допускаються.

Оприбуткування і списання чекових книжок

Оскільки чекова книжка — бланк суворої звітності, то при її оприбуткуванні та списанні слід використовувати форми документів, затверджені наказом Мінстату від 11.03.96 р. № 67 (далі — наказ № 67).

Для оприбуткування чекової книжки необхідно заповнити прибутково-видаткову накладну на бланки суворої звітності за типовою формою № СЗ-1. Далі дані з ф. № СЗ-1 слід внести до прибутково-видаткової книги з обліку бланків суворої звітності (типова форма № СЗ-2, затверджена наказом № 67). Після цього чекову книжку передають матеріально відповідальній особі, що відображається у вищезгаданій формі № СЗ-1. Одночасно із цією процедурою в бухгалтерії відкривають картку-довідку за типовою формою № СЗ-5. У ній відображають рух бланків суворої звітності (помилково отриманих, використаних та їх залишок). Картку-довідку заводять на кожну матеріально відповідальну особу, яка обліковує такі бланки, а також на кожний вид бланків окремо.

Після того як грошова чекова книжка буде повністю використана, необхідно скласти Акт на списання використаних бланків суворої звітності (типова форма № СЗ-3) і Акт перевірки наявності бланків суворої звітності (типова форма № СЗ-4)*.

Після цього відсутні, зіпсовані та використані бланки потрібно списати. Роблять це за допомогою ф. № СЗ-3. У ній наводять інформацію про назву використаних бланків, їх серії, номери і кількість. До акта додають усі зіпсовані бланки. Акт завіряють підписами всі члени комісії і затверджують печаткою та підписом керівника підприємства.

Завершуються маніпуляції зі списання записом у картку-довідку (ф. № СЗ-5). До речі, причиною списання бланків чекової книжки може бути закриття або зміна номера рахунку, зміна найменування підприємства. У цьому випадку до банку необхідно подати заяву разом із чековими книжками з невикористаними аркушами та корінцями, що залишилися від невикористаних чеків (п. 6.8 Положення про організацію операційної діяльності в банках України, затвердженого постановою Правління НБУ від 18.06.2003 р. № 254).

Загалом, морока ще та...

Постає запитання: чи зобов’язані ФОПи використовувати вищевказані «суворі» форми для оприбуткування і списання чекових книжок? Поспішаємо заспокоїти — на щастя, ні.

Із коротких вказівок щодо застосування і заповнення форм первинного обліку бланків суворої звітності та самих форм, затверджених наказом № 67, випливає, що вони застосовуються підприємствами (організаціями), а деякі з них затверджуютьсякерівниками підприємств (організацій).

Тож хоч у цьому ФОПам пощастило.

Бухгалтерський і податковий облік

У бухобліку чекову книжку відображають на балансі на субрахунку 209 «Інші матеріали». Одночасно її вартість зараховують на позабалансовий рахунок 08 «Бланки суворого обліку», відкривши до нього окремий субрахунок.

Таким чином, у бухобліку оплата за чекову книжку виглядає як д-т 377 к-т 311, оприбуткування книжки — д-т 209, к-т 377, а списання — д-т 92 к-т 209.

ПДВ

Звертаємо увагу на те, що видача чекових книжок є складовою частиною банківських операцій з розрахунково-касового обслуговування, які не є об’єктом оподаткування ПДВ. За чинності Закону про ПДВ про це свідчив п. 1.1 Переліку операцій з розрахунково-касового обслуговування, що здійснюються установами банків в Україні і вартість яких, відповідно до п. 3.2.5 Закону України від 03.04.1997 року № 168 «Про податок на додану вартість», не включається до об’єкта оподаткування податком на додану вартість, доведеного листом НБУ від 19.06.98 р. № 12-111/811.

У податковокодексний час постановою Правління НБУ від 15.11.2011 р. № 400 було затверджено Перелік типових операцій з розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування. Згідно з п. 2.5 Переліку № 400 до таких належить оформлення документів (грошових чекових книжок тощо) під час відкриття, обслуговування рахунків, а також закриття рахунків клієнтів за їхньою ініціативою.

Загалом, оскільки чекова книжка була отримана як складова частина банківських послуг за розрахунково-касовим обслуговуванням, то ні про який податковий кредит із ПДВ не може бути й мови, оскільки згідно з п/п. 196.1.5 ПКУ надання послуг з розрахунково-касового обслуговування не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Податок на прибуток

Витрати , понесені на придбання чекової книжки, потраплять до витрат на підставі п/п. 138.10.2 ПКУ як витрати на розрахунково-касове обслуговування, оскільки банк передає її підприємству як складову частину власних послуг з розрахунково-касового обслуговування (п/п. 138.10.2«є» ПКУ).

Отже, «чекові» витрати належатимуть до адміністративних, спрямованих на обслуговування та управління підприємством. Нагадаємо, що визнавати такі витрати слід в тому звітному періоді, у якому вони були здійснені, згідно із правилами бухобліку (п/п. 138.5 ПКУ).

Насамкінець зазначимо, що з появою корпоративних карт і зарплатних проектів деякі підприємства відмовляються від використання грошових чекових книжок. Проте вони все ще досить широко застосовуються для зняття готівки в банку, оскільки це дешевий, простий і надійний інструмент.

Алла Погребняк

 

* Іноді замість останнього використовують Інвентаризаційний опис цінностей та бланків документів суворої звітності (ф. № інв-16), затверджений постановою Держкомстату СРСР від 28.12.89 р. № 241.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі