Теми статей
Обрати теми

Податківці проводять документальну позапланову перевірку, навіть якщо неможливо вручити копію наказу про її проведення

Редакція БР
Лист від 13.02.2013 р. № 2339/6/22-2315

Якщо ні вручити, ні увіпхнути

Податківці проводять документальну позапланову перевірку,
 навіть якщо неможливо вручити копію наказу про її проведення

Лист Державної податкової служби України
 від 13.02.2013 р. № 2339/6/22-2315

(витяг)

<...>

Відповідно до підпункту 20.1.4 пункту 20.1 статті 20 розділу I Податкового кодексу України (далі — Кодекс) органи державної податкової служби мають право проводити перевірки платників податків, зокрема, у разі прийняття керівником органу державної податкової служби рішення (наказу) про проведення документальної позапланової виїзної перевірки та за наявності обставин, визначених статтею 78 розділу II Кодексу.

Відповідно до підпункту 78.1.1 статті 78 Кодексу документальна виїзна позапланова перевірка здійснюється у разі, якщо за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Обов’язковою умовою для проведення документальної виїзної позапланової перевірки є вручення платнику податків до початку проведення такої перевірки під розписку копії наказу про її проведення (пункт 78.4 статті 78 Кодексу).

При цьому слід зауважити, що Кодекс не містить норм, які обмежують кількість видання наказів на проведення документальної позапланової виїзної перевірки платника податків на підставі п/п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 Кодексу при попередньому направленні запиту органу ДПС про надання пояснень та їх документального підтвердження і неможливості проведення такої перевірки, в тому числі у зв’язку із неможливістю вручення платнику податків копії наказу про її проведення.

При цьому посадові особи контролюючих органів зобов’язані дотримуватись Конституції України та діяти виключно у відповідності з Кодексом, законами України та іншими нормативно-правовими актами (п/п. 21.1.1 п. 21.1 ст. 21 Кодексу).

За невиконання або неналежне виконання своїх обов’язків посадові особи контролюючих органів несуть відповідальність згідно із законом (п. 21.2 ст. 21 Кодексу).

<...>

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Вельми цікаво. І як податківці збираються проводити перевірку у разі неможливості вручення копії наказу про її проведення?

На наш погляд, у такому разі наявне недопущення перевіряючих на перевірку, наслідком чого може бути арешт майна. І все...

Детальніше про запити податківців і практику оскарження їхніх дій — див. «Бухгалтер» № 27’2012, с. 46–49.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі