Теми статей
Обрати теми

Обов’язок з подання форми № 20-ОПП поширюється на всіх платників

Редакція БР
Лист від 21.03.2013 р. № 1684/

Всім! Всім! Всім!..

…Робити ОПП!

Обов’язок з подання форми № 20-ОПП поширюється на всіх платників

Лист Державної податкової служби України
від 21.03.2013 р. № 1684/Н/18-3114*

(витяг)

<...>

Відповідно до пункту 63.3 статті 63 розділу II Податкового кодексу України (далі — Кодекс) з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних органах державної податкової служби за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об’єктів у порядку, встановленому розділом VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за № 1562/20300 (далі — Порядок обліку).

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП подається платником податків за умови наявності об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, зокрема нерухомого майна, наданого у власність або користування юридичній особі чи для здійснення підприємницької діяльності фізичній особі — підприємцю.

Кодексом визначено обов’язок подання платником податків повідомлення про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, незалежно від обраної ним системи оподаткування.

Відповідно до пункту 8.4 розділу VIII Порядку обліку повідомлення про об’єкт оподаткування або об’єкт, пов’язаний з оподаткуванням, або через який провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта до органу державної податкової служби за його місцезнаходженням.

При цьому оскільки Порядком обліку не визначено способу подання повідомлення за ф. № 20-ОПП, таке повідомлення платник податків має право надіслати поштою.

В. о. Голови А. Ігнатов

Від редакції

Про нюанси подання форми № 20 -ОПП — див. «Бухгалтер» № 1–2’2012, с. 52–53.

Про те, як податківці уявляють собі порядок подання до органів ДПС інформації про об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність,— див. матеріал із «Вісника податкової служби України» № 15/2012 у «Бухгалтері» № 20’2012 на с. 31–35.

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«Стосовно форми № 20-ОПП

Чи необхідно подавати відомості шляхом подання форми № 20-ОПП про об’єкти, які орендуються платником податку (наприклад, щодо оренди нерухомості)?

Чи можна подавати форми № 20-ОПП поштою?

Чи зобовязані подавати форму № 20-ОПП підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування (з урахуванням того що їх звільнено від низки податкових зобов’язань, а вказану форму привязано саме до об’єктів оподаткування)?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі