Теми статей
Обрати теми

Дійсність податкової накладної не залежить від розміру літер найменування юридичної особи

Редакція БР
Відповідь на запитання

Викидаємо штангенциркулі!

Хай живе гуманна ЄБПЗ! Хай живе податкова накладна!

Дійсність податкової накладної не залежить від розміру літер найменування юридичної особи

Чи вважається податкова накладна недійсною та заповненою з порушенням, якщо в ній обов’язкові реквізити, які стосуються повної або скороченої назви продавця та покупця, відповідають назві, зазначеній в статутних документах таких осіб, але розмір літер такої назви не співпадає?

Відповідь:

Згідно з п/п. «в» та п/п. «д» п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями, у податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість,— продавця товарів/послуг та повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість,— покупця (отримувача) товарів/послуг.

Форма податкової накладної затверджена наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за № 1333/20071 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної».

Враховуючи зазначене в полях «Найменування продавця» та «Найменування покупця» податкової накладної зазначається назва юридичної особи, яка відповідає назві, зазначеній в статутних документах такої особи.

У разі якщо обов’язкові реквізити податкової накладної, які стосуються повної або скороченої назви продавця та покупця, відповідають назві, зазначеній в статутних документах таких осіб, але розмір літер такої назви не співпадає, така податкова накладна визнається дійсною.

ЄБПЗ

Від редакції

Нещодавно (див. лист ДПСУ від 15.01.2013 р. № 534/6/15--3115 у «Бухгалтері» № 12’2013 на с. 11) податківці суворо вимагали зазначати в податковій накладній назву юридичної особи з відповідним відображенням розміру літер, зазначених у статутних документах.

Чи потрібно говорити, що бухгалтерська громадськість була цим украй схвильована.

І ось, не відкликаючи сам лист, податківці у ЄБПЗ розмістили ліберальну консультацію, у якій по суті дезавуювали свій підхід. На їхню думку, розмір літер на чинність податкової накладної не впливає: головне, щоб назва юрособи в податковій накладній відповідала назві в статутних документах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі