Теми статей
Обрати теми

Коментар до змін, внесених Законом № 5518

Редакція БР
Стаття

Той, хто банки зневажає,

себе під штрафи підставляє!

Коментар до змін, внесених Законом № 5518

КУпАП

За порушення правил ведення касових операцій більше не буде застосовуватися штраф за ст. 1642 КУпАП. Нагадаємо, що раніше ця стаття передбачала штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (136–255 грн), а накладати самі штрафи могли органи КРУ (зараз — Держфін-інспекції).

Замість цього в КУпАП додано нову статтю 16315 «Порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги)», яка, крім іншого, тобто порушення правил оформлення продажу товарів через касу згідно з нормами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні*, також охоплює й:

— перевищення граничних сум розрахунків готівкою**;

недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Ця стаття передбачає накладення штрафу (у тому числі й на ФОПів) у розмірі від 100 до 200 нмдг (17003400 грн), за повторне порушення протягом року — у розмірі від 500 до 1000 нмдг (8500–17000 грн), а накладати штрафи тепер можуть податківці (відтепер згідно зі ст. 2342 КУпАП справи за такими порушеннями розглядають вони).

Це загалом корелює з тим, що у податківців з’явилися повноваження з перевірок за дотриманням суб’єктами господарювання установлених законодавством обов’язкових вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів (п/п. 191.1.3 ПКУ),— див. про це с. 40 цього випуску.

Нагадаємо також про наявність у КУпАП норми ст. 1551 «Порушення порядку проведення розрахунків»***, якою встановлено відповідальність за порушення визначеного законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, тобто, судячи з усього, за порушення решти норм Закону про РРО. Штрафи за цією статтею накладає суд, а протоколи можуть складати податківці.

Закон про РРО

Обов’язкове електронне інформування податківців про розрахункові операції нікуди не зникло й має застосовуватися з 01.01.2013 р.! (Про це див. також с. 40 цього випуску.)

Нарешті узгоджено норми Закону про РРО і ПКУ щодо проведення перевірок.

Із Закону про РРО виключено ст. 16, а в ст. 15 тепер закріплено, що контроль за дотриманням проведення розрахунків та інших вимог Закону про РРО здійснюється органами ДПС шляхом проведення фактичних і документальних перевірок згідно з ПКУ.

Григорій Берченко, Іван Тургенєв

 

* Затверджено постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, зі змінами.

** Для юросіб 10 тис. грн на день, для фізосіб і ФОПів — готують обмеження в розмірі 150 тис. грн.

*** Див. «Бухгалтер» № 14’2003, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі