Теми статей
Обрати теми

При одержанні кількох авансових платежів протягом одного дня може виписуватися одна ПН; податкова накладна повинна заповнюватися українською мовою

Редакція БР
Лист від 28.12.2012 р. № 7786/0/51-12/15-3114

— По руській накладній нєхай
 в Москвє вам возміщают...

...єслі знайдєтє такого кровосісю!

При одержанні кількох авансових платежів
 протягом одного дня може виписуватися одна ПН;
 податкова накладна повинна заповнюватися українською мовою

Лист Державної податкової служби України
 від 28.12.2012 р. № 7786/0/51-12/15-3114*

(витяг)

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«1. Питання стосовно податкових накладних

У ситуаціях, коли протягом одного дня за одним договором надходить оплата від покупця у декілька етапівчастинами (або здійснюється декілька часткових постачань одному покупцеві), виникає запитання: скільки ПН виписувати — на кожну часткову попередню оплату/постачання або ж одну за день (на загальну суму)?

2. Питання стосовно мови податкової накладної

Чи залежить право покупця на податковий кредит від того, якою мовою заповнено податкову накладну — російською чи українською?

З цього питання існує судова практика (постанова Одеського окружного адмінсуду від 10.02.2011 р. у справі № 9114/09/1570, Харківського окружного адмінсуду від 04.03.2012 р. № 2а-а-37958/09/2070, від 19.09.2011 р. №2 а-а-1475/11/2070), яка вказує, що право покупця на податковий кредит не залежить від того, якою мовою заповнено податкову накладну — російською чи українською».— Ред.

<...>

З метою забезпечення однакового підходу до практичного застосування норм [Податкового] Кодексу [України] (далі — Кодекс)], зокрема статті 201 Кодексу, Державною податковою службою України видано Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджену наказом ДПС України від 16.02.2012 р. № 127.*

* Див. «Бухгалтер» № 8’2012, с. 12–17.— Ред.

Даною узагальнюючою консультацією надано відповідь, зокрема, на питання щодо виписки податкової накладної, у випадку коли покупець одного і того ж дня оплачує товар кількома авансовими платежами, а саме: у випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за один і той же товар в межах одного і того ж договору, не буде вважатися помилкою, коли постачальником буде виписана одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

Що стосується питання права на включення сум до податкового кредиту на підставі податкових накладних, заповнених російською мовою, повідомляємо наступне.

Відповідно до пункту 201.2 статті 201 Кодексу форма та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Так, форма податкової накладної та порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за № 1333/20071.

Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 14.12.99 р. № 10-рп/99 положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким «державною мовою в Україні є українська мова», треба розуміти так, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п’ята статті 10 Конституції України).

Таким чином, пунктом 2 Порядку заповнення податкової накладної передбачено, що податкова накладна заповнюється державною мовою.

Згідно з пунктом 201.10 статті 201 Кодексу відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, зазначеної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або у разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Що стосується першого запитання, то ДПСУ просто переказала свою позицію, викладену в Узагальнюючій податковій консультації від 16.02.2012 р. № 127.

При цьому кілька оплат, отриманих в один день у межах одного договору, повинні потрапити в одну податкову накладну незалежно від того, один або різний товар оплачувався покупцем.

Про те, що якщо одним банківським платежем у межах одного договору оплачено різні товари за різними рахунками, то виписується одна податкова накладна на загальну суму,— див. консультацію з «Вісника податкової служби України» № 34/2012 у «Бухгалтері» № 36’2012 на с. 41.

Відповідаючи на друге запитання, ДПСУ продовжує гнути свою лінію щодо втрати ПК у разі заповнення податкової накладної російською мовою. Цікаво, що прийняття Закону «Про засади державної мовної політики» на цю проблему жодним чином не вплинуло (детальніше про це — див. «Бухгалтер» № 42’2012, с. 43).

Утім, може, ДПСУ ще не в курсі

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі