Теми статей
Обрати теми

Особливості річного ПДФО-декларування

Редакція БР
Стаття

Цивільно-правова зарплата

Особливості річного ПДФО-декларування

Декларування доходів громадянами — процес не тільки фіскальний, але й морально-соціальний. Він виховує в людях почуття громадянського обов’язку і, зрештою, патріотизм. Напевно, саме тому наші енергійні реформатори вже озвучили своє бажання до поголовного щорічного декларування. Ну на кшталт, як в Америці...

А поки що обов’язок щорічного декларування поширюється лише на тих метких, які умудряються одержувати доходи з кількох джерел у сумі понад 120 мінімальних зарплат. Держава хоче таким чином проконтролювати правильність застосування ставок оподаткування: а то ж сума, отримана з різних джерел, перевищивши десятимінімальнозарплатний поріг, може оподаткуватись лише за 15%-вою ставкою.

Для тих, хто отримує доходи від різних податкових агентів, у підпункті «є» п. 176.1 ПКУ прописано громадянський обов’язок подати після закінчення року до ДПІ декларацію (податкова декларація про майновий стан і доходи*).

* Затверджено наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395 (див. її в редакції наказу Мінфіну від 03.02.2012 р. № 84 у «Бухгалтері» № 11’2012 на с. 2т2–15т 2, зміни до неї — у № 35’2012 на с. 17–20).

Торік було чимало проблем із річним перерахунком податку. Чого тільки податківці не видумували. Автор був очевидцем того, як із відповідними розрахунками не міг упоратися навіть доктор економічних наук.

Щоб полегшити процедуру декларування, податківці зліпили спеціальний додаток 7 до декларації, в якому детально прописали алгоритм щорічного перерахунку суми податку.

Як звичайно, не обійшлося без чиновницьких дурощів.

Проілюструємо на банальному прикладі.

Припустимо, громадянин, одержуючи в одному місці звичайну зарплату, в іншому місці підробляє за договором підряду. За названим договором він одержує винагороду. Усе суворо за Цивільним кодексом України (ЦКУ). Таким чином, у людини два види доходу: трудовий (зарплата) і цивільно-правовий (винагорода).

У другому розділі декларації рядок 01.01 «Заробітна плата» дистанційований від інших видів доходів. А винагороди за цивільно-правовими договорами вписуються в рядок 01.07 «Інші доходи».

Але перш ніж заповнювати декларацію, потрібно заповнити додаток 7 (див. «Бухгалтер» № 35’2012, с. 19–20).

Назва додатка 7 говорить сама за себе: «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України».

Річ у тім, що цей додаток, на відміну від форми декларації, не поділяє доходи за видами. У першому рядку додатка № 7 усі доходи звалені в одну купу. Там і зарплата, й «інші заохочувальні й компенсаційні виплати», і винагороди за цивільно-правовими договорами.

Тому людина, яка одержала зарплату і винагороду, просумовує їх і загальну суму доходів за рік поставить у рядок 01 додатка 7.

Після цього вона зробить кілька дій і виведе в підсумку суми податку, оподатковані за ставками 15% і 17%.

Результатом цього цікавого проводження часу стане рядок 07 «Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету».

Підкреслимо: ця результуюча сума є продуктом злиття різних видів доходів.

І тут важливо не проґавити чудову виноску до рядка 07 додатка 7. У ній йдеться: «Значення рядка 07 додатка 7 до декларації відображається в колонці 5 рядка 01.01 розділу II декларації».

Якщо виконати вимогу зазначеної виноски, то сума, що підлягає доплаті, потрапить прямо у рядок декларації із красномовною назвою «Заробітна плата».

Тобто узагальнена сума доплати, отримана в результаті підсумовування зарплати і винагород, повинна відображатись тільки у «зарплатному» рядку 01.01, без фіксації у рядку 01.07 «Інші доходи».

Такий підхід призведе до того, що в декларації доходи будуть поділені за видами: окремо зарплата і окремо винагороди, а загальна сума податку до сплати буде показана тільки як доплата по зарплаті.

Ані логіки, ані здорового глузду в такому методі немає.

Щоб уникнути конфлікту із власним раціо, можна спробувати «підв’язати» заповнення декларації до узагальненого алгоритму розрахунків, описаного в додатку 7.

Якщо додаток 7 підсумовує зарплату й винагороди, то що заважає просумувати їх і під час заповнення декларації?

У такому разі в рядку 01.01 другого розділу декларації, який має назву «Заробітна плата», буде відображатися як зарплата згідно із КЗпП, так і винагороди згідно з ЦКУ. Це буде ніби «зарплата» у широкому сенсі слова.* Тим більше що за статистичними мірками до фонду зарплати потрапляють деякі вклади цивільно-правового характеру.

* Хоча, відверто кажучи, згідно з п/п. 14.1.48 ПКУ зарплатою називається те, що виплачується саме внаслідок виконання трудових обов’язків.

А якщо запитають, чому незарплатні доходи не показано у рядку 01.07 «Інші доходи», то можна сказати, що склад цих інших доходів нічим до пуття не регламентовано.

 

Звісно, за такого ірраціонального декларування радості від виконання громадянського обов’язку ніхто не відчує.

Іван Чалий

 

P. S. Це ж який цирк почнеться, якщо декларувати доходи змусять усіх громадян країни.

Що зроблять із «командою професіоналів» робітники та селяни, коли їх змусять сушити собі голову над питаннями, на які й дипломовані бухгалтери до ладу не можуть відповісти?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі