Теми статей
Обрати теми

Святкування Нового року: новорічний вечір; подарунки працівникам від підприємства і їхнім дітям від Фонду й профспілки

Редакція БР
Стаття

Приємного похмілля!

Святкування Нового року: новорічний вечір;
подарунки працівникам від підприємства
і їхнім дітям від Фонду й профспілки

Відшуміли новорічні свята (вечори, корпоративи), роздано подарунки працівникам та їхнім дітям... Настав час правильно відобразити в обліку підприємства «новорічні» витрати і грамотно виконати зобов’язання податкового агента і страхувальника «непрацездатного» Фонду.

Отже, завдання визначено, і ми з усією відповідальністю беремося до розгляду «новорічних» радостей.

I. Проведення новорічного вечора

Ще у «Бухгалтері» № 42’2006 на с. 38–40 ми пропонували різні варіанти податкового обліку (з прибутку, ПДВ і ПДФО) новорічної вечірки. Відтоді минуло понад 6 років, набрав чинності Податковий кодекс України, однак чимало рекомендацій, які наведено у зазначеній публікації, залишаються актуальними й зараз.

Податок на прибуток

Власне , витрати на новорічний вечір прекрасно вписуються в межі п/п. 139.1.1 ПКУ, який забороняє включати до складу витрат видатки, не пов’язані із проведенням господарської діяльності, зокрема на

«організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків (крім благодійних внесків та пожертвувань неприбутковим організаціям, визначених статтею 157 цього Кодексу, та витрат, пов’язаних із провадженням рекламної діяльності, які регулюються нормами підпункту 140.1.5 пункту 140.1 статті 140 цього Кодексу)».

Проте в підприємства є можливість одержати витрати, якщо надати новорічній вечірці явно вираженого рекламного характеру.

Про те, як це документально оформити, ми писали у «Бухгалтері» № 15’2010 на с. 42–43 у статті, присвяченій представницьким витратам. Наприклад, про рекламну направленість заходу, насамперед, повинен згадувати наказ директора про проведення вечірки;* якщо новорічний вечір буде проводитися в ресторані, то рекламну мету непогано прописати в тексті договору з рестораном (мовляв, ресторан надає комплекс послуг, пов’язаних із проведенням рекламної акції замовника: надає приміщення, забезпечує обслуговування учасників, організує харчування тощо).

* Зрозуміло, що за паперами запрошення взяти участь в акції повинні отримати не тільки працівники підприємства, але й партнери, у тому числі потенційні.

Як документальне підтвердження рекламно-господарського характеру заходу також знадобляться кошторис витрат на підготовку та проведення акції; список запрошених осіб із числа дійсних і потенційних партнерів; програма заходу (може передбачати виступ керівника з рекламними гаслами, презентацію продуктів підприємства, демонстрацію відеороликів рекламного характеру, роздачу рекламних матеріалів: листівок, прайс-листів, буклетів тощо); первинні документи, що стосуються проведення акції; звіт про фінансові витрати рекламного дійства.

У такому разі підприємство має право претендувати на витрати на підставі п/п. 140.1.5 і п/п. 138.10.3«г» ПКУ — останній дозволяє врахувати витрати на рекламу в складі витрат на збут.

Не виключено варіант проведення новорічного вечора як виробничих зборів. Для цієї мети більше підійде актовий або конференц-зал у якому-небудь культурному або оздоровчому центрі/закладі, який необхідно орендувати. Цілями таких передноворічних зборів трудового колективу підприємства з виключно робочим порядком денним можуть бути підбиття підсумків діяльності підприємства, звіт керівника про річні фінансові показники, оголошення результатів соцзмагання, прийняття підвищених зобов’язань на наступний рік.

Витрати на проведення офіційного заходу можна включити до складу адміністративних витрат згідно з п/п. 138.10.2«а» ПКУ, який дозволяє врахувати в них загальні корпоративні витрати, у тому числі організаційні витрати, витрати на проведення річних та інших зборів.

При цьому адміністративно-господарська направленість такого дійства має бути підтверджена документально (відповідним наказом керівника про її проведення, протоколом зборів, договором оренди приміщення тощо).

Звісно, витрати на алкогольні напої, частування й розваги до витрат не включаються.*

* У бухгалтерській періодиці зустрічаються рекомендації включати вартість «веселощів» до складу орендної плати (за згодою орендодавця) або до складу послуг з організації зборів іншому суб’єкту господарювання.

Досить органічний вигляд має і передноворічний семінар (тренінг) на виробничу тематику (корпоративна культура, навички спілкування із клієнтами та ведення переговорів, охорона праці тощо) або тематику, що відповідає профілю діяльності підприємства. У цьому випадку витрати можна представити як інформаційні або консультаційні, а витрачені суми будуть відображені у складі витрат на підставі п/п. 138.10.2«г» ПКУ, що відносить до адміністративних витрат винагороди за консультаційні, інформаційні , аудиторські й інші послуги, які одержують платники податку для забезпечення господарської діяльності.

ПДВ

Якщо новорічне свято загнане бухгалтером до меж п/п. 139.1.1 ПКУ (тобто витрати на нього інтерпретовані як понесені на потреби, не пов’язані з веденням господарської діяльності), то очевидно, що права на відображення вхідного ПДВ у складі податкового кредиту за негосподарськими витратами у підприємства не буде.**

** Із п. 198.3 ПКУ випливає, що негосподарська спрямованість витрат на новорічно-святкові заходи не дає підприємству права на відображення сум вхідного ПДВ щодо них у складі податкового кредиту.

Якщо ж новорічний вечір буде проведений як рекламний або офіційний виробничий захід, то весь ПДВ, що припадає на такий вечір, може бути віднесений до складу податкового кредиту. Таке право випливає з норм п. 198.3 ПКУ, згідно з яким податковий кредит складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку у зв’язку, зокрема, із придбанням або виготовленням товарів і послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

ПДФО

На нашу думку, на відміну від податку на прибуток і ПДВ, оподаткування фізосіб учасників новорічного вечора податком з доходів не залежить від того, мав захід рекламний чи виробничий характер.

Нагадаємо, що відповідно до п/п. 164.2.17«б» дохід, отриманий працівником як додаткове благо, зокрема у вигляді безоплатно отриманого харчування, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника.

Як і за доподатковокодексних часів, так і зараз найбільш перспективним варіантом уникнення ПДФО є використання концепції неперсоніфікованого доходу. За чинності Закону про ПДФО на цю концепцію неодноразово посилалися податківці (див., наприклад, листи ДПАУ від 26.08.2004 р. № 7335/6/17-3116 у «Бухгалтері» № 16’2005 на с. 15т, від 18.02.2005 р. № 1453/6/17-3116 там же на с. 23т–24т, від 19.04.2007 р. № 3852/6/17-0716 у «Бухгалтері» № 24’2007 на с. 18–19).

У консультації, опублікованій у «Віснику податкової служби України» № 35/2011 (див. «Бухгалтер» № 37’2011, с. 36–37), а також в ЄБПЗ (див. «Бухгалтер» № 27’2011, с. 5т), фахівці ДПСУ підтвердили можливість використання в умовах ПКУ славнозвісної формули «немає персоніфікації — немає податку на доходи». А в листі від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715 податківці також роз’яснили, що

«вартість продуктів харчування, безалкогольних напоїв, фруктів, організації святково-масових заходів, що оплачується профспілкою за власні кошти за встановленими у статуті напрямками їх використання і не є персоніфікованими, не є об’єктом оподаткування ПДФО».

Тож якщо новорічна вечірка влаштовується для працівників і друзів підприємства без персоніфікації випитого та з’їденого, то ПДФО можна уникнути (обережним платникам рекомендуємо організувати- свято у формі новорічного маскарадудля ускладнення ідентифікації потенційних платників ПДФО ☺).

II. Новорічні подарунки для працівників
і їхніх дітей: ПДФО та ЄСВ

Подарунки працівникам

Новорічні подарунки працівникам — традиція, безумовно, хороша і дуже приємна. Однак для бухгалтерів вона перетворюється на додаткові облікові турботи.

Нагадаємо, що відповідно до п/п. 164.2.17«е» ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий ним як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). До додаткових благ, зокрема, належать кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, які виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою і не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму (п/п. 14.1.47 ПКУ).

Підпунктом 165.1.39 ПКУ передбачено, що якщо вартість подарунків не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, то такі доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

При застосуванні цієї норми слід враховувати, що, по-перше, вона застосовується тільки до подарунків у негрошовій формі, а по-друге, у 2012 році неоподатковувана вартість подарунка становить 536,5 грн на місяць.

У разі якщо вартість подарунка, отриманого платником податку протягом місяця, перевищує 50% мінзарплати, із суми перевищення утримується ПДФО за ставкою 15(17)% з урахуванням «натурального» коефіцієнта згідно з п. 164.5 ПКУ.

Звертаємо увагу на те, що якщо подарунки видаються до Нового року всім або більшості працівників, то така видача згідно з п/п. 2.3.2 і 2.3.3 Інструкції № 5* для цілей оподаткування ПДФО включається до ФОП, тобто є зарплатною виплатою з відповідним оподаткуванням. Отже, і оподатковувати цей дохід ПДФО слід в порядку, встановленому для заробітної плати, тобто без застосування пільги за п/п. 165.1.39 ПКУ. Водночас податківці в листі від 03.02.2011 р. № 2346/6/17-0715, № 2918/7/17-0717 (див. «Бухгалтер» № 8’2011, с. 22–23) визнають дохід у вигляді подарунка в натуральній формі (щоправда, без конкретизації підстави надання такого подарунка) додатковим благом з можливістю застосування пільги за п/п. 165.1.39 ПКУ.**

* Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (див. «Бухгалтер» № 16’2012, с. 12 т–17т).

** До речі, ліберальна позиція податківців щодо застосування п/п. 165.1.39 ПКУ до новорічних подарунків працівникам підтверджується й у консультації фахівців ДПСУ у «Віснику податкової служби України» № 47/2012 на с. 36.

У коментарі до зазначеного листа ДПАУ (див. там же с. 23–25) зазначалося, що податківці припустились великої помилки, написавши, що вартість подарунків не оподатковується ЄСВ.

Насправді це не так. Якщо подарунки, вручені працівникам до свят, потрапляють до ФОП, то об’єкт оподаткування ПДФО визначається за вирахуванням утриманого ЄСВ.

Інша справа, якщо подарунок не зарплатний: тоді ЄСВ на суму такого презенту не треба ані нараховувати, ані утримувати (див. ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ у «Бухгалтері» № 21’2011 на с. 3т–4т).

У ф. № 1ДФ вартість таких (незарплатних) подарунків у межах 536,50 грн показують із ознакою доходу «160», а суму перевищення — з ознакою «126»*. Зарплатні подарунки слід наводити у ф. № 1ДФ із ознакою доходу «101».

* Аналогічне відображення у ф. № 1ДФ пропонують і фахівці ДПСУ у «Віснику податкової служби України» № 47/2012 на с. 36, які вважають, що новорічні подарунки персоналу мають незарплатний характер.

Звертаємо увагу на те, що при виплаті зарплатного подарунка в натуральній формі підвищувальний коефіцієнт для ЄСВ не застосовується. Про це ПФУ повідомив у своїх листах від 16.09.2011 р. № 19693/03-30 (див. «Бухгалтер» № 32’2012, с. 6т–7т ) і від 20.03.2012 р. № 6288/03-30 (див. «Бухгалтер» № 19’2012, с. 21).

Новорічні подарунки дітям

Подарунки дітям за рахунок коштів «непрацездатного» Фонду

Заходи щодо забезпечення дітей застрахованих осіб дитячими новорічними подарунками за рахунок коштів «непрацездатного» Фонду здійснюються на виконання Закону від 18.01.2001 р. № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240**). Такі подарунки придбаваються цілком за рахунок коштів Фонду.

** Витяг із Закону № 2240 — див. у «Бухгалтері» № 11’2012 на с. 2 т 1–11т 1, зміни до нього — у № 48’2012 на с. 24.

Механізм витрачання коштів Фонду на придбання дитячих новорічних подарунків, а також розподілу і видачі дітям працівників визначено Порядком № 48***. Згідно з цим Порядком новорічні подарунки надаються застрахованим особам (батьку, матері, усиновителю, опікуну (піклувальнику)) лише за основним місцем роботи один раз на рік, якщо станом на 1 січня наступного календарного року дитині не виповниться 14 років. У 2012 році граничний розмір вартості одного дитячого новорічного подарунка, що придбавається Фондом, становить 22,80 грн.****

*** Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48, див. його у «Бухгалтері» № 46’2007 на с. 18–20.

**** Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 31.07.2012 р. № 37 «Про встановлення граничного розміру витрат з бюджету Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка в 2012 році».

Якщо на підприємстві працюють обоє батьків, то подарунок має одержати кожен із них. Також одержати подарунок для дитини повинні новоприйняті працівники і ті, що перебувають на випробувальному терміні; сезонні (тимчасові) працівники; особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років.

Під час одержання подарунків застраховані особи повинні поставити свій підпис у відомості на видачу новорічних подарунків (п. 3.4 Порядку № 48).

У податковому обліку (з прибутку і ПДВ) вартість дитячих новорічних подарунків від Фонду ніяк не відображається, оскільки підприємство просто передає дітям працівників подарунки, надані Фондом.

Що стосується ПДФО, то вартість подарунка не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу батьків (п/п. 165.1.1 ПКУ). У формі № 1ДФ їх рекомендують відображати з ознакою доходу «128».

Не нараховується і не утримується з вартості такого подарунка і ЄСВ. Це підтверджується в консультації заступника директора Департаменту — начальника відділу методології забезпечення платежів Департаменту надходження доходів ПФУ Людмили Польовик, опублікованій у «Віснику податкової служби України» № 47/2012 на с. 45. У ній роз’яснюється, що відповідно до п. 8 розділу II Переліку видів виплат , що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого Постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170,***** вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не є базою для нарахування ЄСВ.

***** Зазначений Перелік — див. у «Бухгалтері» № 32’2012 на с. 5 т–6т.

Звертаємо увагу на те, що сума витрат Фонду на новорічні подарунки, видані з порушенням Порядку № 48, до заліку не приймаються і відшкодовуються за рахунок страхувальника (п. 4.2 Порядку № 48). Крім того, на страхувальника може бути накладено штраф у розмірі 50% від вартості подарунків, виданих із порушенням (ч. 1 ст. 30 Закону № 2240).

Крім того, за такі порушення передбачено адміністративну відповідальність для посадових осіб — штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (136–255 грн), повторно — від 10 до 20 нмдг (170–340 грн) (див. ст. 1655 КпАП у «Бухгалтері» № 47’2010 на с. 31).

Подарунки дітям від профспілки

 

Нагадаємо, що Законом від 30.11.2000 р. № 2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» (далі — Закон № 2117) передбачено особливий порядок оподаткування дитячих новорічних подарунків.

І хоча в Україні питання оподаткування не регулюються неподатковими законами, ми вважаємо, що навіть після набрання чинності ПКУ для Закону № 2117 зроблено виняток, про що свідчать його преамбула і роз’яснення ДПС у м. Києві (див. «Бухгалтер» № 48’2012, с. 6).

Слід зазначити, що Закон № 2117 діє щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року (ст. 5). При цьому під дитячими святковими подарунками для цілей Закону № 2117 розуміють набори товарів, що містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року (ст. 4). У 2012 році вартість такого подарунка не повинна перевищувати 85,84 грн.

Звертаємо увагу на те, що Законом № 2117 не обмежується вік дітей, які можуть одержувати новорічні подарунки.

Цікаво, що для неоподаткування вартості дитячих новорічних подарунків профспілка може керуватися щонайменше двома нормами*.

* Загалом, підприємство може керуватися п/п. 165.1.47 ПКУ, завдяки якому за виконання певних умов вартість не оподатковуваного ПДФО подарунка може становити у 2012 році 1500 грн.

Нюанси оподаткування ПДФО профспілкових виплат — див. у «Бухгалтері» № 10’2011 на с. 41–43.

По-перше, у ст. 3 Закону № 2117 встановлено, що вартість дитячих святкових подарунків, одержаних від профспілкових організацій, не включається до сукупного оподатковуваного доходу батьків дітей.

Таким чином, якщо керуватися цією нормою, то оподаткуванню ПДФО не підлягає вартість дитячих подарунків у межах 85,84 грн. На цьому наполягає й ДПС у м. Києві (див. «Бухгалтер» № 48’2012, с. 6).

По-друге, крім Закону № 2117, як відомо, діє і п/п. 165.1.39 ПКУ, відповідно до якого не підлягає оподаткуванню вартість негрошових подарунків, якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році — 536,50 грн на місяць).

Це означає, що у 2012 році профспілка може надати платнику не оподатковуваний ПДФО новорічний подарунок для його дитини вартістю, що не перевищує 536,50 грн. ДПСУ в листі від 08.10.2012 р. № 2972/0/51-12/17-1115 (див. «Бухгалтер» № 43’2012, с. 18) роз’яснила, що для цілей оподаткування дитячих святкових подарунків слід віддавати перевагу нормам ПКУ, оскільки відповідно до п. 5.2 ПКУ,

«у разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням цього Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення цього Кодексу».

Тим самим ДПСУ підтвердила, що профспілковий новорічний святковий подарунок підпадає під пільгу з п/п. 165.1.39 ПКУ.

Щодо ЄСВ, то він на вартість новорічних дитячих подарунків не нараховується і не утримується з них, оскільки члени профспілки не є найманими працівниками профспілкових організацій, і відповідно до ФОП вартість подарунків не належить.

І насамкінець висловлюємо надію, що «новорічне» оподаткування тепер не викличе труднощів у бухгалтерів підприємств, які напередодні Нового року захотіли потішити своїх працівників і їхніх дітей.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі