Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування деяких господарських операцій

Редакція БР
Лист від 05.12.2012 р. № 10784/0/71-12/22-1117

— Що, добренькі? Ну-ну, гаразд-гаразд!

Про оподаткування податком на прибуток операцій з відступлення права вимоги

Лист Державної податкової служби України
від 05.12.2012 р. № 10784/0/71-12/22-1117

Щодо оподаткування
деяких господарських операцій

(витяг)

<...>

Відповідно до п/п. 14.1.255 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі по тексту — Податковий кодекс) відступлення права вимоги є операцією з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Порядок оподаткування операцій з відступлення права вимоги податком на прибуток регламентується п. 153.5 ст. 153 Податкового кодексу. При першому відступленні зобов’язань витрати, понесені платником податку — першим кредитором, визначаються в розмірі договірної (контрактної) вартості товарів, робіт, послуг, за якими виникла заборгованість, у розмірі фактичної заборгованості , що відступається.

Щодо доходів, то до їх складу включаються сума коштів або вартість інших активів, отримана платником податку — першим кредитором від такого відступлення.

При безоплатному відступленні зобов’язань* витрати платника податку — першого кредитора визначаються в розмірі договірної (контрактної) вартості товарів, робіт, послуг, за якими виникла заборгованість, у розмірі фактичної заборгованості, що відступається. До складу доходів такого платника включається лише сума його заборгованості, яка списується (погашається), за умов, що така заборгованість була включена до складу витрат згідно з вимогами ПКУ.**

Додатково повідомляємо, що відповідь на аналогічне запитання є на сайті Державної податкової служби України, розташованого за адресою www.sts.gov.ua, у блоці «Єдина база податкових знань» (категорія «110. Податок на прибуток підприємств» підкатегорія «110.16 оподаткування операцій з борговими вимогами та зобов’язаннями»).

<...>.

Директор Департаменту податкового контролю
С. Крухмальов

Від редакції

Отже, при безоплатному відступленні прав вимоги перший кредитор може отримати збитки, адже витрати від такого відступлення перевищуватимуть [нульові] доходи від цієї операції.

Щоправда, виникає питання про зв’язок цієї операції та цих збитків із господарською діяльністю першого кредитора. Тож краще отримати від наступного (вторинного) кредитора хоч якусь компенсацію.

 

* Напевно, все-таки права.— Ред.

** Цікаво, якщо відступлення відбувається на безоплатній основі, про яке списання (погашення) заборгованості першого кредитора може йти мова? — Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі