Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення щодо змін в порядку відкриття рахунків клієнтів

Редакція БР
Лист від 25.12.2012 р. № 25-111/2807/12078

ЄДРинтифікація

Наслідки появи виписки з ЄДР як ідентифікуючого документа

Лист Генерального Департаменту
інформаційних технологій та платіжних систем,
Департаменту платіжних систем
Національного банку України
від 25.12.2012 р. № 25-111/2807/12078

Роз’яснення щодо змін
в порядку відкриття
рахунків клієнтів

Територіальним управлінням,
ОПЕРУ Національного банку України,
банкам України та їх філіям,
Незалежній асоціації банків України

У зв’язку з набранням чинності з 17.12.2012 р. Законом України від 24.05.2012 р. № 4839-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон № 4839)* повідомляємо.

Відповідно до змін, внесених Законом № 4839 до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про державну реєстрацію), документом для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, або фізичної особи — підприємця під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку визначено виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — виписка з Єдиного державного реєстру).

Частиною четвертою статті 21 Закону про державну реєстрацію встановлено перелік відомостей, які зазначаються у виписці з Єдиного державного реєстру.

Порядок відкриття банками рахунків клієнтів визначається Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492 (далі — Інструкція № 492).

До набрання чинності змінами, унесеними в Інструкцію № 492, банкам та їх клієнтам під час відкриття рахунків юридичній особі або її відокремленому підрозділу або фізичній особі — підприємцю, необхідно керуватися таким.

Якщо державна реєстрація юридичної особи або фізичної особи — підприємця проведена до 17 грудня 2012 року, то ідентифікація клієнта та відкриття поточного, вкладного (депозитного) рахунку здійснюється на підставі документів, визначених відповідно пунктами 3.2–3.4 глави 3 та пунктами 9.29.4 глави 9 Інструкції № 492. При цьому вимоги щодо обов’язкового подання виписки з Єдиного державного реєстру для таких клієнтів не встановлено.

Юридичні особи та фізичні особи — підприємці, державна реєстрація яких у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців відбулась з 17 грудня 2012 року, під час ідентифікації та відкриття поточних або вкладних (депозитних) рахунків замість копій документів, що підтверджують взяття такої юридичної особи, її відокремленого підрозділу чи фізичної особи — підприємця на облік в органах державної податкової служби та Пенсійного фонду України (якщо юридична особа або її відокремлений підрозділ є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), та копії довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів) подають до банку виписку з Єдиного державного реєстру. Інші документи подаються до банку згідно з переліком, встановленим пунктами 3.2–3.4 глави 3 та пунктами 9.2–9.4 глави 9 Інструкції № 492.

Одночасно зазначаємо, що копії документів, які подаються для відкриття рахунків, мають бути засвідчені в установленому законодавством порядку. Відповідно до пункту 1.17 глави 1 Інструкції уповноважений працівник банку має право засвідчувати своїм підписом копії документів, які подаються для відкриття рахунків, якщо клієнт пред’явив оригінали цих документів.

Враховуючи зазначене до банку подається або копія виписки з Єдиного державного реєстру, засвідчена нотаріально, або оригінал виписки з Єдиного державного реєстру, копія якої засвідчується підписом уповноваженого працівника банку.

Заступник Голови Національного банку України
В. Прохоренко

 

* Див. «Бухгалтер» № 24’2012, с. 20–27.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі