Теми статей
Обрати теми

Коментар до зміненої Узагальнюючої податкової консультації № 1171

Редакція БР
Стаття

Бочка дьогтю

з ложкою меду

Коментар до зміненої Узагальнюючої податкової консультації № 1171 (див. с. 18–22)

Подратувавши народ варіантами наказу № 1171, що гуляють у вільному польоті, й дочекавшись Старого Нового року, ДПСУ нарешті спромоглась оприлюднити на своєму сайті вищезгаданий наказ із доданою до нього авансово-податкоприбутковою узагальнюючою консультацією, яку нервово чекали практично всі платники податку на прибуток, а не тільки «понаддесятимільйонники».

Нагадаємо, що низка проблемних питань, пов’язаних зі сплатою авансових платежів, які вводяться з податку на прибуток, висвітлювалися у «Бухгалтері» № 31’2012 на с. 35–37, № 44’2012 на с. 41–43 і № 48’2012 на с. 40–42.

Узагальнююча консультація містить 19 запитань-відповідей (і це — далеко не межа, позаяк, вважаємо, незабаром до неї будуть вноситися доповнення та зміни). Ми прокоментуємо тільки найцікавіші відповіді на запитання.

Відразу зазначимо, що незаконностями, якими рясніє ця консультація, податківці побили всі рекорди.

Втім, початок буде хорошим.

Запитання 1, 2

Особливо не концентруючись на відповіді на запитання 1 (ніхто особливо й не сумнівався в тому, що для цілей визначення суми доходу, яку слід порівнювати з «авансово-контрольною» цифрою в 10 млн грн, необхідно брати суму з рядка 1 річної декларації з податку на прибуток*), зазначимо, що відповідь на запитання 2 втішить «малюків» (тобто платників з обсягом доходу не більше 10 млн грн), які, якщо підходити формально до норми пункту 2 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, теж — незалежно від обсягу — повинні були сплачувати авансові внески з податку на прибуток за січень і лютий 2013 року (детальніше про цю проблему ми писали в «Бухгалтері» № 31’2012 на с. 36 і № 48’2012 на с. 40).

* Для страхових організацій у декларації з податку на прибуток страховика крім суми у рядку 01 слід ще брати суму в рядку 05.

Однак головні податківці розумно вирішили не розмінюватись на дрібниці й у відповіді на друге запитання консультації цілком логічно й однозначно дозволили «малюкам» не платити аванси також за січень і лютий 2013 року. Більше того — виходячи з тексту запитання не платити аванси за січень — лютий податківці дозволяють усім платникам, у яких дохід за декларацією за 9 місяців 2012 року (а не за весь 2012 рік!) не перевищував 10 млн грн.

До речі, оскільки строк сплати авансу за січень 2013 року податківці зухвало пересунули на 18 січня 2013 року (до чого ми ще повернемося), тобто проміжок між ним і граничним строком подання декларації з податку на прибуток за 2012 рік (11.02.2013 р.) досить значний, то їхній орієнтир у цьому випадку на дохід за 9-місячною декларацією має логічний вигляд.

 

У зв’язку з цим обережні платники, які не перевищили за 9 місяців 2012 року дохід у 10 млн грн (і які мають за декларацією за ці 9 місяців прибуток), але «балансують» у показнику доходу за весь 2012 рік на грані 10 млн грн, у питанні визначення для згаданих цілей суми доходу, очевидно, все-таки стануть орієнтуватися на декларацію за весь 2012 рік (а раптом ДПСУ потім передумає?). Такі платники можуть занепокоїтись точним підрахунком обсягу (та/або «зачищенням») цього показника, щоб знати напевно, чи підпадають вони за своїм річним-2012 обсягом доходу під аванси за січеньлютий (та інші місяці) 2013 року.

 

Решта платників, у яких дохід за 9 місяців 10 млн не перевищив, а за рікперевищив, стануть платити аванси тільки починаючи з авансу за березень 2013 року, прикриваючись текстом запитання-відповіді 2 консультації.

Мабуть, на цьому все хороше в аналізованій консультації й закінчується.

Запитання 3

Головні податкові консультанти наказали для розрахунку авансів за січень і лютий 2013 року брати сумарне значення рядків 14 і 20* зі «стандартної»** декларації з податку на прибуток за 9 місяців 2012 ро-ку.

* Аналогічний алгоритм для розрахунку авансів внесено тепер і до форми самої декларації (у новому рядку 33 декларації) — див. с. 14 цього випуску.

** Тут і далі йдеться тільки про декларацію з податку на прибуток підприємств, затверджену наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. № 1213, зі змінами. Про специфічні декларації — для банків, страховиків, СД тощо — див. у самому тексті Узагальнюючої консультації.

Тобто слід додати показники рядків «Податок на прибуток за звітний (податковий) період» (за 9 місяців 2012 року) і «Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи».

Щодо цього, по-перше, зазначимо, що суму авансових платежів податківці незаконно збільшили на суму авансових внесків із дивідендів, відображену у рядку 20 декларації. В «Бухгалтері» № 44’2012 на с. 43, коментуючи мінфінівський проект змін до декларації, які стосуються розрахунку авансових внесків з податку на прибуток, ми вже акцентували увагу на цій фіскальності. У тій ситуації, коли суми податку на прибуток за декларацією не вистачить, щоб зарахувати її зі сплаченим податком на дивіденди, платнику доведеться платити аванси також і з незарахованої суми «податку на дивіденди», що, на нашу думку, прямо порушує норми Податкового кодексу. Адже сума авансів при цьому штучно роздувається на суму другого виду авансів із цього ж податку! Причому це не тільки незаконно, але ще й нелогічно — адже «дивідендний» аванс розраховується зовсім від іншої бази (суми дивідендів)...

Причому в тій самій консультації відмовляється в заліку в рахунок авансових платежів сум сплаченого «податку на дивіденди» (див. відповідь на запитання 14).

Однак, по-друге, порівняно зі згаданим проектом (див. той же «Бухгалтер» № 44’2012, с. 43) з алгоритму розрахунку авансів все-таки вилучили третій доданок — рядок 17 декларації («Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період»). Спасибі й за це, а то не вистачало платити аванси до бюджету ще й за нерезидентів...

Додатково зробимо загальне зауваження, яке стосується підприємств, що стали платниками податку на прибуток у 2012 році: для цілей розрахунку авансів хоч за січеньлютий 2013 року, хоч за наступні 12 місяців (починаючи з березня 2013 року) суму рядків 14 і 20 з декларації за 9 місяців або за 2012 рік слід у будь-якому разі ділити відповідно на 9 або на 12незалежно від того, діяло підприємство всі місяці в згаданих періодах чи менше.

Запитання 5

Із відповіді на це запитання випливає, що підприємства, які пройшли держреєстрацію в 2013 році, вважаються новоствореними і при цьому на підставі п. 57.1 ПКУ авансові внески не платять. На нашу думку, до них слід віднести також і підприємства, які пройшли держреєстрацію в IV кварталі 2012 року (тобто починаючи з 01.10.2012 р.), оскільки ці платники декларацію за 2012 рік подавати не зобов’язані (у них перший звітний період — згідно з п/п. 152.9.2 ПКУ — повинен закінчуватися 2013 року). І навіть якщо їхній обсяг доходу, отриманий у IV кварталі 2012 року, зашкалить за 10 млн грн, подавати декларацію за 2012 рік і платити аванси за 2013 рік їм усе одно не потрібно.

Запитання 6

У відповіді справедливо зазначено, що підприємства, створені в III кварталі 2012 року, платити аванси за січеньлютий 2013 року не повинні, бо декларацію за 9 місяців вони не повинні були подавати (від себе додамо — на підставі вищезгаданого п/п. 152.9.2 ПКУ). Що стосується сплати ними авансів за березень 2013 року тощо, то це залежатиме від показників їхньої річної декларації-2012.

Запитання 7

На жаль, податківці, проігнорувавши те, що аванси (хоч за січень — лютий, хоч за березень тощо) повинні сплачуватися в місяці, наступному за звітним (див. відповідні фрагменти з п. 57.1 і п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ про строки сплати, процитовані в тексті консультації), вимагають сплати всіх авансових платежів «місяць у місяць».

За такого підходу маємо, що при сплаті авансу в січні 2013 року звітним місяцем має бути... грудень 2012 року (тощо)! Але ж за цей місяць ПКУ не вимагає вносити аванс?!..

Можливо, хтось і зуміє відсудити незаконність таких авансових строків «від ДПСУ» , однак більшості платників доведеться з цим жити і платити аванси у строки, на яких наполягають податківці,— див. таблицю у відповіді на запитання 7.

До речі, зверніть увагу на те, що в лютому 2013 року (у березні 2014 року тощо, якщо нічого не зміниться) платникам доведеться тримати подвійний удар: треба буде сплачувати одразу два податкоприбуткових платежі — остаточний розрахунок за річною декларацією й аванс за місяць.

Запитання 8

У відповіді на це запитання зазначено, що граничним строком сплати зобов’язань з податку на прибуток, визначених у декларації за 2012 рік, є 19-е, а не 21 лютого, що, на наш погляд, незаконно (детальніше щодо цього — див. матеріал на с. 40–41 цього випуску).

Запитання 9

Теж абсолютно незаконна відповідь (що ґрунтується тільки на фантазії податківців), яка прямо суперечить нормам ст. 54 ПКУ (зокрема, п. 54.1). Оскільки суми авансів за січеньлютий 2013 року у податкових деклараціях (уточнюючих розрахунках), що подаються платниками до органів ДПС, не вказуються, то вони не можуть вважатися сумами узгоджених податкових зобов’язань. Навіть у п. 57.1 ПКУ, що вводить регулярні аванси, які почнуть сплачуватися з березня 2013 року, зазначено, що погодженою сумою ПЗ є сума, визначена в розрахунку авансових внесків (див. зміни, внесені до декларації з податку на прибуток, на с. 14–15 цього випуску).

Тому ми вважаємо, що підстав штрафувати за несвоєчасну сплату/несплату авансів за січеньлютий 2013 року в податківців немає. І впевнені у собі платники при спробі застосування в цьому випадку до них санкцій за статтею 126 ПКУ можуть цей факт законно оскаржити.

Запитання 10

Звертаємо увагу на те, що у зв’язку з переходом з 2013 року на річний звітний період з податку на прибуток, змінюється строк подання річної декларації з цього податку — згідно з п/п. 49.18.3 ПКУ її необхідно буде подавати протягом 60 календарних днів, наступних за звітним (податковим) роком. Відповідно змінюється і строк сплати податку — в «річних» платників розрахунок за декларацією за 2013 рік, на думку податківців, має проводитися не пізніше 11 березня 2014 року*.

* До речі, граничний строк подання декларації за 2013 рік через вихідні зсувається на 03.03.2014 р., що податківці знову навмисно не врахували при визначенні граничного строку сплати. Детальніше про незаконність цього — див. на с. 40–41 цього випуску.

Однак для тих платників, які в 2013 році (та/або в наступних роках) подаватимуть декларації за внутрішньорічні звітні періоди**, строк подання річної декларації буде таким, як і раніше,— протягом 40 днів, наступних за звітним роком (п. 49.19 ПКУ).

** I квартал, півріччя, три квартали.

Запитання 11

У відповіді йдеться про те, що 12-місячний період для сплати авансових внесків починається з березня 2013 року (що не зовсім коректно — див. вище наш коментар до запитання 7 консультації, а також міркування в «Бухгалтері» № 31’2012 на с. 37). А в зменшення суми податку на прибуток, обчисленої за річною декларацією за 2013 рік, підуть аванси за період січеньгрудень 2013 року.

У підсумку виходить, що ще таким платникам доведеться платити аванси в розмірі 1/12 від податку за 2012 рік за січень і лютий 2014 року (відповідно в січні й лютому 2014 року — див. останні рядки в таблиці, наведеній у відповіді на запитання 7). При цьому ніякої прив’язки до результатів (суми доходу і наявності прибутку) 2013 року автори консультації не роблять. І є оборот в 10 млн і прибуток чи немає таких за 2013 рік — неважливо. Якось це не дуже стикується з ідеологією пункту 57.1 ПКУ...

Запитання 12

Уточнення показника прибутку 2012 року впливають (збільшують/зменшують) відповідно на суми авансів. Доповнимо: аналогічно й уточнення, що стосуються показників прибутку за 9 місяців 2012 року, повинні впливати на суму авансів за січеньлютий 2013 року.

Податківці спустили під лід запитання, чи можна буде при коригуванні повернути переплачені суми авансів (зі схожого запитання в проекті поданої Узагальнюючої консультації випливала заперечна відповідь, зараз же податківці вирішили його взагалі не торкатися, очевидно, віддавши на відкуп своїм побратимам на місцях).

Запитання 14

Стосовно того, що авансові платежі із сум дивідендів, сплачені як в 2013 році, так і раніше (із числа недозарахованих за підсумками 2012 року), не будуть зараховувати у сплату авансових внесків з податку на прибуток***, ми попереджали в «Бухгалтері» № 44’2012 на с. 41–43. Такі суми можна буде зарахувати тільки за підсумками декларації, що подається за 2013 рік.

*** Це не стосується дивідендів, які виплачуються на користь фізосіб, оскільки з них «податок на дивіденди» не сплачується, а сплачується тільки ПДФО — 5%.

Цей висновок не стосується тих платників, які будуть зобов’язані подавати в 2013 році декларацію за внутрішньорічні звітні періоди: у них буде шанс зарахувати дивідендні аванси раніше.

Запитання 16

Платники, які перейшли з єдиного податку або фіксованого сільгоспподатку з 01.01.2013 р. (чи пізніше) на загальну систему, авансові внески з податку на прибуток у 2013 році не сплачують незалежно від обсягу доходу (і показника прибутку) за 2012 рік.

Запитання 17

Звертаємо увагу: у самому запитанні йдеться про те, чи можна використовувати переплату з податку на прибуток для сплати авансових внесків. А у відповіді дослівно йдеться про те, що переплати не слід враховувати «при розрахунку узгодженої суми грошових зобов’язань в цілях сплати авансових внесків...». Тому, про всяк випадок, податківці, мабуть, можуть сказати, що у відповіді йдеться лише про розрахунок сум авансу, які зазначаються в декларації. А ці (планові) цифри точно не можна зменшувати на наявні переплати з податку на прибуток.

Хоча при системному прочитанні текст першого абзацу «у комплекті» з текстом другого абзацу відповіді на 17 запитання (де йдеться про повернення переплат згідно зі статтею 43 ПКУ) дуже явно свідчить про те, що податківці не збираються зараховувати суми переплат з податку на прибуток в рахунок авансових платежів з цього ж податку — як за січень — лютий, так і за наступні місяці 2013 року. У підсумку вийде, що «прибуткові» гроші таки «пахнуть» і в одному особовому рахунку — з того самого податку! — можуть значитися одночасно і переплата, і недоїмка!

Ніби це не аванси з податку на прибуток, а взагалі новий податок! До речі, згідно з ПКУ зараховувати можна навіть переплати й з другого податку! (Зазначимо ще, що програма обліку платежів, установлена в ДПІ, автоматично зараховує наявні попередні оплати. Невже вони під це беззаконня і програму змінять?..)

Так і хочеться запитати: а чи читали автори цієї відповіді Податковий кодекс взагалі? Адже в другому абзаці п. 87.1 ПКУ прямо йдеться:

«Сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника [!!!А. П., О. П.]) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів».

Аналогічні консультації розміщено й в ЄБПЗ (у під-категорії 020.04).

Що ж робити?

Запропонуємо три варіанти:

— або продовжувати «беззвучно» авансувати бюджет податком на прибуток, чекаючи річної декларації-2013 ;

— або бігцем нести заяву (форма довільна — див. п. 43.4 ПКУ) до свого органу ДПС на повернення наявних переплат з податку на прибуток, оскільки виходячи з норм статті 43 ПКУ повернення доведеться чекати щонайменше днів 25. (Хоча, найімовірніше, після закінчення 20 днів із подання заяви на повернення податківці самі запропонують зробити залік з авансами за наступними строками.);

 

— або мовчки зараховувати переплати з податку на прибуток у рахунок авансів, оскільки це прямо передбачено в Кодексі, й бути готовим до судових суперечок із податківцями.

 

(Менш сміливі платники понесуть до ДПІ заяву про залік, прямо процитувавши в ньому вищенаведений фрагмент п. 87.1 ПКУ.)

Запитання 18

Припинити сплачувати аванси (очевидно, починаючи з авансу за квітень 2013 року) можуть лише ті платники, які отримають збиток за підсумками першого кварталу (у цьому випадку — 2013-го року). Збитки, отримані в більш пізніх періодах — за півріччя, 9 місяців, рік,— від сплати авансів не звільняють. Судячи з усього, розцінювати такі суми як переплати і повертати їх (згідно зі згаданою статтею 43 ПКУ) податківці не стануть — напевно в цьому зв’язку заявлять, що аванси не повертаються, а тихо чекають собі результатів за річною декларацією...

Запитання 19

Тут податківці непрямо нагадують про те, що підприємства-«понаддесятимільйонники», які мали за підсумками декларації за 9 місяців 2012 року прибуток, але за підсумками всього 2012 року одержали збиток, усе одно зобов’язані платити аванси за січень і лютий 2013 року*.

* Через збиток у році аванси починаючи з березня 2013 року їм платити не потрібно — див. п. 57.1 ПКУ.

У свою чергу в протилежній ситуації, коли в «понаддесятимільйонника» за підсумками 9 місяців 2012 року — збиток (або нуль), а за підсумками 2012 року— прибуток, аванси починають сплачуватися починаючи з авансу за березень 2013 року (тобто за січень — лютий не платяться).

Підхід хоч і нелогічний, але формально з норм Кодексу випливає. При цьому зарахувати такі аванси збитківцям-2012 податківці дозволяють тільки з податком, розрахованим за декларацією за 2013 рік, хоча по справедливості їх слід було б платникам-збитківцям повертати як переплати, бо за таких розкладів скоро авансувати бюджет буде нікому...

Насамкінець зазначимо, що наказом Мінфіну від 05.12.2012 р. № 1281 (див. його на с. 14–15 цього номера) було внесено зміни до декларації з податку на прибуток, і в першу чергу вони пов’язані із введенням з 2013 року авансових платежів з податку на прибуток. Саме для «авансових» цілей до декларації було введено додаткові рядки 33 і 34. Відображення в річній декларації сум авансових платежів дозволить згідно з п. 57.1 ПКУ вважати податкове зобов’язання за авансами (що сплачуються з березня) узгодженим. Очевидно, це й спонукало головних податківців у їхньому листі від 31.12.2012 р. № 12918/0/71-12/15-1317 (див. с. 16–17) рекомендувати місцевим податківцям приймати декларації з податку на прибуток за 2012 рік за новою формою.

Справа в тому, що інакше штрафування за несвоєчасну сплату/несплату авансів (оскільки зобов’язання за ними не буде узгодженим) платники зможуть відобразити (принаймні — через суд). Тому «понаддесятимільйонникам», які підпадають під аванси, краще подавати декларацію за 2012 рік за старою формою (див. також наш коментар до наказу № 1281 на с. 17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі