Теми статей
Обрати теми

Чи переноситься граничний строк сплати податку або збору у зв’язку з перенесенням строку подання податкової декларації згідно з п. 49.20 ПКУ (тобто при потраплянні граничного строку її подання на вихідний або святковий день)

Редакція БР
Стаття

А для нас подання звіту — свято завжди!

Чи переноситься граничний строк сплати податку або збору
у зв’язку з перенесенням строку подання податкової декларації згідно з п. 49.20 ПКУ
(тобто при потраплянні граничного строку її подання на вихідний або святковий день)

Сфокусуємо увагу на важливому моменті, що стосується граничного строку сплати податку на прибуток, обчисленого за декларацією за 2012 рік, а також інших подібних ситуацій, які виникають щодо багатьох податків і зборів, коли граничний строк подання декларації з податку (збору) припадає на вихідний або святковий день.

Нагадаємо, що в таблиці, наведеній у «Бухгалтері» № 48’2012 на с. 40, ми зазначили граничний строк сплати суми остаточного розрахунку з податку на прибуток, обчисленої за декларацією за 2012 рік — 21 лютого 2013 року.

При цьому ми виходили ось із чого: відповідно до п. 57.1 ПКУ

«платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом».

У свою чергу п. 49.20 ПКУ містить таку норму:

«Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем».

Оскільки граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2012 рік (40-й день, наступний за звітним періодом) припав на 9 лютого 2013 року — вихідну суботу, то відповідно до наведеної норми п. 49.20 ПКУ граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2012 рік переноситься на 11 лютого 2013 року — понеділок. Ми вважали і продовжуємо вважати, що саме цю дату й слід розглядати як останній день «граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації», про який ідеться в п. 57.1 ПКУ і який має бути точкою відліку для 10-денного строку, встановленого цим пунктом для сплати платником податкового зобов’язання, зазначеного в поданій податковій декларації.

Виходячи з описаного алгоритму ми й визначали, що граничним строком сплати має бути саме 21 лютого 2013 року.

Однак у ДПСУ вважають інакше: в Узагальнюючій податковій консультації щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році (затвердженій наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1171 — див. у ній відповідь на запитання 8 на с. 21 цього випуску) справедливо зазначено, що граничним строком подання декларації з податку на прибуток за 2012 рік є 11 лютого 2013 року, але при цьому строк сплати податкового зобов’язання за цією декларацією ДПСУ не переносить і як граничну дату сплати називає 19 лютого 2013 року.

До речі, вказаний підхід до обчислення граничного строку сплати ПЗ згідно з п. 57.1 ПКУ головні податківці ще раніше, так би мовити, теоретично обґрунтували в одній зі своїх консультацій в ЄБПЗ.

Відповідаючи на запитання, чи переноситься строк сплати податків і зборів у зв’язку з перенесенням строків подання податкових декларацій (вихідний, святковий день),— автори консультації дійшли таких висновків:

«Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Отже, термін сплати податків і зборів не переноситься у зв’язку з перенесенням строків подання податкових декларацій. Якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то ПКУ також не передбачено перенесення строків сплати.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації без урахування перенесення термінів подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями».

Як бачимо, з тих самих норм автори консультації роблять висновок, протилежний нашому.

Однак із чого випливає процитоване «Отже, ...», для нас так і залишилося незрозумілим. Хіба що — чисто з фіскальних мотивів авторів консультації, але ніяк не з норм ПКУ.

І якщо з тим фактом, що перенесення граничного строку сплати податкового зобов’язання, який припадає на вихідний або святковий день, Кодексом не передбачено, ще можна погодитися, то з тим, що при обчисленні цього строку слід виходити від «планового», а не від фактичного граничного строку подання податкової декларації, ми ніяк погодитися не можемо.

Адже, попри все інше, такий підхід явно суперечить логіці законодавців (погодьтеся: якби вони в цьому питанні хотіли того ж, що зараз видає ДПСУ, то в нормі п. 57.1 ПКУ граничний строк сплати податкових зобов’язань прив’язували б не до граничного строку подання декларації, а до закінчення звітного податкового періоду).

І хоча ми вважаємо, що підхід ДПСУ до обчислення строку сплати податкових зобов’язань не відповідає нормам Податкового кодексу, все-таки розсудливим платникам краще його дотримуватися. Тобто в зазначеному випадку — погасити зобов’язання з податку на прибуток 2012 року не пізніше 19 лютого 2013 року.

 

Якщо ж платник сплатить це зобов’язання 20-го або 21 лютого, то, на нашу думку, у такій ситуації (й інших аналогічних випадках) за наявності хорошої юридичної підтримки в нього є певні шанси довести в суді, що таку сплату ПЗ здійснено до закінчення граничного строку, встановленого п. 57.1 ПКУ. Тобто — що такі дії платника не є порушенням і, отже, під санкції не потрапляють.

 

Утім, без серйозних на те причин краще в такі розбирання не вплутуватися і сплачувати в зазначених ситуаціях податки/збори так, як того вимагають податківці.

Олексій Павленко,
Андрій Павлов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі